IP: *.cst.tpsa.pl 01.08.01, 11:27
Witam,

Mam pytanie w zwiazku z plamieniami ktore mi sie pojawily po ostatniej przerwie
w przyjmowaniu Cilestu. Biore go juz rok i faktycznie przez okres przyjmowania
pierwszego opakowania mialam codziennie plamienia. Bylam u Lekarza, stwierdzil
ze to jest normalne itd. Faktycznie po pierwszym krwawieniu i rozpoczeciu
kolejnego opakowania to sie nie pojawilo. Natomiast teraz po 7 dniowej
przerwie i rozpoczeciu opakowania Cilestu caly czas mam plamienia. Czego to
moze byc symptomem.
Pozdrawiam,
Edyta
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: plamienia IP: 10.1.10.* / 195.116.28.* 01.08.01, 11:43
      Edyto,
      Mam ten sam problem z tymże ja jeszcze nie robiłam 7-dniowej przerwy i zaczęłam
      brać drugi listek. Nie wiem czy nie zrezygnuję z tych tabletek bo plamienia są
      bardzo uciążliwe. Lekarz powiedzial mi to samo co Tobie "że to normalne" ale
      nie chce mi się w to wierzyć . Nie rozumiem jak może organizm tak dziwnie
      reagować. CZy podczas brania 1 listka plamienia były u Ciebie bardzo obfite ?
      Pytam ,bo ja mam tak jakby cały czas miesiączkę.
      • Gość: e Re: plamienia IP: *.cst.tpsa.pl 01.08.01, 12:03
      • Gość: Edyta Re: plamienia IP: *.cst.tpsa.pl 01.08.01, 12:07
        Na szczescie to nie bylo u mnie az tak obfite. Po prostu plamilam i spokojnie
        wystarczaly najmniejsze wkladki. Zreszta tak jest i teraz. To nie jest
        krwawienie, tylko jakby male uplawy.
        • Gość: ewa Re: plamienia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 00:10
          Też tak mam, to b. wkurzające
    • Gość: Luka Re: plamienia IP: 195.216.121.* 02.08.01, 10:46
      też miałam plamienia, czasami b. uciążliwe, ale tylko na początku brania Cilest
      (chyba w 3 miesiącu), później przeszło zupełnie
    • Gość: paul Re: plamienia-co jest powodem ? IP: *.tucson1.az.home.com 03.08.01, 22:51
      Skonczylam drugie opakowanie nowych tabletek i doswiadczam objawow opisanych
      przez poprzedniczki.Dlaczego organizm tak dziwacznie reaguje, co jest powodem,
      nie wystarczy mi odpowiedz, ze to "normalne".Jest to b. drazniace...Prosze
      bardzo o lepsze wytlumaczenie, co jest faktyczna przyczyna plamien, zwlaszcza w
      przypadku zmiany tabletek na inne.Dziekuje z gory.
    • monika.antepowicz Re: plamienia 04.08.01, 10:32
      Ja też bym sie zdenerwowała takimi objawami, mimo że i producenci w swoich
      ulotkach zamieszczaja informacje o plamieniach i opisywane są w ksiażkach
      fachowych.
      Trudno mi powiedzieć , jak naprawdę powinno byc. Ja jestem lekarzem
      niecierpliwym i staram się zawsze dobierac takie pigułki, które zgodnie z moim
      doświadczeniem rzadko wywołuja takie objawy, a jezeli obecne są plamienia lub
      co gorsza dośc obfite krwawienia, to je zmieniam!
      Cilest stosuje rzadko- tak wiec nie mam z nim zbyt duzego doświadczenia, ale na
      łamch forum pojawia się dużo opinii, że niektóre Panie mają kłopoty z
      tolerancją tych pigułek.
      Może po prostu nie sa one zbyt dobrze dobrane dl Pan.
      Są to pigułki o nieco większej zawartości etynyloestradiolu (o 50 % wiecej niż
      w Harmonetce, mercilonie czy logeście) i na rynku amerykańskim są
      zarejestrowane do leczeni hirsutyzmu i tradzika (oprócz oczywiście
      najważniejszego wskazania- antykoncepcji)
      Trudno ustawiać pacjentki drogą pocztowa, ale wobec takich przedłużających się
      plamień i krwawień może warto zmienić pigułkę?MA
    • 76agnieszka Re: plamienia 04.08.01, 22:59
      Ja również biorę cilest od ponad roku, plamienia mam regularnie przez około 2
      tygodnie mniej więcej w środku cyklu, nie są bardzo obfite, ale są natomiast
      bardzo męczące, czy mam zmienić tabletki, a jak tak to na jakie?
      • monika.antepowicz Re: plamienia 05.08.01, 19:04
        Bardzo trudno leczyc przez internet. Jak wyglądały miesiaczki i cera przed
        rozpoczeciem Cilestu? Kiedy miała Pani pierwszą miesiączke? Czy bolą Panią
        piersi przed miesiączką? Mozna spróbowac Mercilon lub Minulet(ale muszę znac
        odpowiedź na powyzsze pytania) lub ewentualnie w razie niepowodzenia tabletki
        trójfazowwe(np.Triminulet)MA
        • 76agnieszka Re: plamienia 05.08.01, 23:05
          Dobry wieczór Pani Doktor.
          Dziękuje za odpowiedź. Mam 25 lat, pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat,
          tabletki zaczęłam brać mając 19 lat, były to Diane 35, a przepisał mi je
          dermatolog na trądzik. Po półroku poszłam do ginekologa i pani doktor zamieniła
          mi je Marvelon, bez szczegółowych badań "oczywiście". Potem była po 2 latach
          półroczna przerwa i zmiana kolejna na Cilest. Tak do dziś, z jeszcze jedną
          przerwą w między czasie. Cera poprawiła mi się wyraźnie po Diane 35, obecnie
          mam z nią trochę niewielkich problemów. Plamienia są tylko przy Cileście.
          Miesiączki mam niewielkie, prawie bezbolesne. Przed braniem tabletek, były
          także skąpe, bezbolesne, ale nieuregulowane. Piersi pobolewają mnie trochę
          przed miesiączką, są miesiące, że bardziej lub mniej. Nie wiem czy to ma jakis
          związek, ale mam nadżerkę, cytologi II. Gdyby nie plamienia (są bardzo męczące,
          bo trudno zachować prawidłową higienę, szczególnie na wyjazdach), to Cilest
          byłby chyba dobrą tabletką dla mnie. Muszę dodać, że nie mam objawów
          opisywanych w działaniach niepożądanych, w ulotce do tabletek.
          Proszę Panią Doktor o poradę, co zrobić, czy przestać brać Cilest, czy zastąpić
          go innymi tabletkami? Trochę się denerwuję czy wszystko jest z moim organizmem
          w porządku, gdyż w niedalekiej przyszłości planujemy dziecko i chciałabym aby
          wszystko było w jak najlepszym porządku.
          Pozdrawiam i dziękuję! Agnieszka.
          • monika.antepowicz Re: plamienia 06.08.01, 21:20
            Myślę, że jesli plamienia będa sie przeciągały nalezałoby tabletki zmienic.MA
          • monika.antepowicz Re: plamienia 06.08.01, 21:32
            To,że Pani ma plamienia podczs przyjmowania pigułek nie powinno miec wpływu na
            późniejsza płodnosć.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka