Dodaj do ulubionych

PCO - JAK ZDIAGNOZOWAĆ

26.08.03, 07:29
Pani Doktor,Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc.
Lekarz wykrył u mnie PCO na podstawie 2 badań USG: przeprowadzanego najpierw
przez powłoki brzuszne, potem przezpochwowo. Za każdym razem widać było
jajniki z wianuszkiem obwodowym pęcherzyków. Poza tym prawy jajnik jest nieco
powiększony w stosunku do lewego (wykazało to kilkakrotnie palpacyjne badanie
ginekologiczne). Jesli chodzi o nadmierne owłosienie, to owszem, w niewielkim
stopniu, ale nie osiaga ono jakichś ekstremalnych rozmiarów (ale mam
podwyższony testosteron). Moj dodatkowy problem to podwyżzona prolaktyna, ale
nie mam zadnej wydzieliny z piersi. Lekarz przepisał mi Diane 35 i Bromergon.
Moje pytanie jest takie: w jaki sposób mozna dokładniej zdiagnozować skalę
PCO w moim przypadku, jakie dodatkowe badania moge jeszcze wykonać. Dodam, ze
przymierzam sie do zajscia w ciaze za ok. rok, a przy PCO moge miec z tym
poważne problemy. Dlatego chciałabym wiedzieć, co ze swojej strony mogłabym
jeszcze zrobić, żeby dokładniej poznać charakter moich dolegliwości. Spytałam
o to lekarza i otrzymałam odpowiedź, że leczenie Diane 35 całkowicie
wystarczy, bo powstrzyma dalszy rozwój choroby, a po odstawieniu okaże się,
co dalej.
Będę bardzo wdzieczna za odpowiedź pani Doktor i wszelkie uwagi Dziewczyn.
Dzieki,
Obserwuj wątek
    • takandrynka Re: PCO - JAK ZDIAGNOZOWAĆ 26.08.03, 09:19
      Nie wiem, czy pomoge...ale sama mam PCO - zdiagnozowane badaniami hormonow w 14
      i 23 dc. badaniami usc. Dadam, ze badania hormonow powtaraane byly
      kilkakrotnie, po zastosowaniu roznych lekow. Prolaktyne mialam baaaardzo
      podwyzszona po przebytym bardzo duzym stresie (pozniej wlasciwie wrocila do
      normy). od paru lat lecze sie Diane 35 (co jakis czas odstawiajac i robiac w
      swoim naturalnym cyklu badania watrobowe (ew. hormonalne tez). Nie mialam nigdy
      wiekszych problemow z owlosieniem ale z wahaniami wagi owszem (biore Diane 35
      okolo 4 lat z 2-3 przerwami chyba 3 mies). Niemniej, poprawila sie cera (co
      zauwaza wiekszosc znanych mi osob, nawet majacych spore problemy ze skora - ale
      po dluzszym, min. 6-8 mies stosowaniu).
      Moja przyjaciolka, u ktorej stwierdzono rowniez PCO, zaszla bez problemow w
      ciaze z pierwszym dzieckiem...a niedawno z drugim. Obie cioaze prawidlowe,
      donoszone, porod bez problemow. Spotkalam sie ze stwierdzeniem jednego z
      lekarzy "PCO to nie problem, powinno sie go leczyc....lale jakby pani nie
      leczyla, moglaby i tak zajsc w ciaze, urodzic dziecko i nawet moglaby panie nie
      wiedziec, ze pani to PCO w ogole ma." Tak wiec, ile pacjentek - tyle moze byc
      roznych uslyszanych zdan. Ale ciekawa jestem opinii Naszej Pani Doktor...czy po
      odstawieniu Diane i przeczekaniu np. 3 mies faktycznie jest wieksza szansa na
      zajscie w ciaze, niz bez brania tego leku. Pozdrawiam
    • takandrynka Re: PCO - JAK ZDIAGNOZOWAĆ 26.08.03, 09:21
      Nie wiem, czy pomoge...ale sama mam PCO - zdiagnozowane badaniami hormonow w 14
      i 23 dc. badaniami usc. Dadam, ze badania hormonow powtaraane byly
      kilkakrotnie, po zastosowaniu roznych lekow. Prolaktyne mialam baaaardzo
      podwyzszona po przebytym bardzo duzym stresie (pozniej wlasciwie wrocila do
      normy). od paru lat lecze sie Diane 35 (co jakis czas odstawiajac i robiac w
      swoim naturalnym cyklu badania watrobowe (ew. hormonalne tez). Nie mialam nigdy
      wiekszych problemow z owlosieniem ale z wahaniami wagi owszem (biore Diane 35
      okolo 4 lat z 2-3 przerwami chyba 3 mies). Niemniej, poprawila sie cera (co
      zauwaza wiekszosc znanych mi osob, nawet majacych spore problemy ze skora - ale
      po dluzszym, min. 6-8 mies stosowaniu).
      Moja przyjaciolka, u ktorej stwierdzono rowniez PCO (nie leczyla sie), zaszla
      bez problemow w ciaze z pierwszym dzieckiem...a niedawno z drugim. Obie cioaze
      prawidlowe, donoszone, porod bez problemow. Spotkalam sie ze stwierdzeniem
      jednego z lekarzy "PCO to nie problem, powinno sie go leczyc....lale jakby pani
      nie leczyla, moglaby i tak zajsc w ciaze, urodzic dziecko i nawet moglaby panie
      nie wiedziec, ze pani to PCO w ogole ma." Tak wiec, ile pacjentek - tyle moze
      byc roznych uslyszanych zdan. Ale ciekawa jestem opinii Naszej Pani
      Doktor...czy po odstawieniu Diane i przeczekaniu np. 3 mies faktycznie jest
      wieksza szansa na zajscie w ciaze, niz bez brania tego leku. Pozdrawiam
    • takandrynka jest Forum dot.PCO 26.08.03, 11:03
      trafilam na Forum dla PCO-wiczeksmile

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12247
      • meggi7 Re: jest Forum dot.PCO 27.08.03, 07:13
        Dzięki, to pocieszające, co napisałaś. Szczerze mówiąc mam obsesję, że przy pCO
        nigdy nie uda mi się zajść w ciążę...zobaczymy, trzeba wierzyc, ze bedzie
        dobrze. Pozdrawiam serdecznie
    • monika.antepowicz Re: PCO - JAK ZDIAGNOZOWAĆ 27.08.03, 12:31
      Lekarz prawidłowo Pania poinformoawał, bo diane 35 obniza poziomy androgenów i
      zapobiega nasilaniu zaburzeń, a po odstawieniu Diane be dzie łatwiej zajsć w
      ciaze - oczywiscie jeśli nie ma hyperprolaktynemii ( to znaczy poziom
      prolaktyny unormował się...) W przypadku PCO jeśli pacjenytka ne zamierza w
      najbizszym czasie zajsć sw ciaze zaleca suię stosowanie antykoncepcji, a gdy
      bedzie się starAc o dzidziusia zaleca sie leczenie stymulujace jajeczkowanie-
      bowiem przy pco cykle są bezowu;lacyjne, ale pęcherzyki rosną., wydzielane sąż
      estrogeny, które w przypadku braku leczenia i niezrównoważenia działanie
      progesteronu moga prowadzić do przerostu błony śluzowej macicy, a w przeszłosci
      jej nowotworu.
      • mobka Re: PCO - JAK ZDIAGNOZOWAĆ 27.08.03, 17:34
        A czy przy PCO, gdy jak pani napisala - pecherzyki rosna - zauwazalny jest
        skok temperatury? Czy jej zmiane obserwuje sie tylko wtedy kiedy komorka
        jajowa zostanie uwolniona?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka