myszz 18.03.08, 23:22 witam od pewnego czasu przybieram na wadze, mimo, ze nie zmieniłam spodobu żywienia ani pór jedzenia. czy można to jakoś racjonalnie wytłumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murya Re: dziwne tycie 18.03.08, 23:25 A zaczelas brac jakies leki lub tabletki antykoncepcyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: dziwne tycie IP: *.fbx.proxad.net 19.03.08, 01:28 Jest bardzo duzo przyczyn tycia bez powodu a nawet mimo realnego ograniczania ilosci jedzenia. Po pierwsze hormony. Akurat sa tu dwa watki o prolaktynie. Jak sie ma zbyt wysoki proziom prolaktyny, to jest 50% szans, ze sie utyje mimo szalenczej walki z waga. Zaburzanie pracy tarczycy - to samo widowiskowe tycie. Inny, prozaiczny powod to wiek (wcale nie musi to byc menopauza). Chyba kazdy wie, ze z wiekiem mamy mniejsze zapotrzebowanie na kalorie, a przyzwyczajenia takie same. Stres. Tak, czesc osob od stresu tyje(!!!), bo organizm przygotowuje sie do walki, wiec gromadzi energie. Niektorzy tyja, bo... nie trawia mleka i jego przetworow, ale je jedza, co w efekcie zartuwa organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziwne tycie IP: *.nice.hnet.pl 19.03.08, 09:16 podoba mi się sformułowanie "widowiskowe tycie" 20 kg w dwa lata - super, nieprawdaż... najpierw zaczęłam ograniczać jedzenie, potem zwiększyłam dawkę kultury fizycznej - z dwóch aerobików na 3 w tygodniu (tam, gdzie chodzę więcej nie ma...) i co? nie tyję bardziej... niedawno stwierdzono, że mam bardzo przekroczoną prolaktynę i zaczęłam brać tabletki... na razie nie widzę zmian... o żesz jaka jestem wściekła, brrr.... "widowiskowe tycie" - wszyscy myślą, że wcinam golonkę za tortem, a potem zagryzam garnkiem bigosu... Paskudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Witaj Aniu w klubie... IP: *.fbx.proxad.net 19.03.08, 10:24 Witaj Aniu w klubie... mam to samo, stad zreszta moje oczytanie o tyciu. Dwa lata: ponad 10 kg. Teraz jestem na Norplolaku. Przestalam tyc. Ogromny sukces? Trzeba jeszcze zwalic te kilosy, zeby morswina zamienic sie w kobiete... Utylam jedzac maksymalnie 1600 kcal na dobe. Ruch nic nie zmienial. Rozpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Witaj Aniu w klubie... IP: *.nice.hnet.pl 19.03.08, 23:41 od 3 tygodni łykam raz na tydzień 1/2 tabletki dostinexu, ale nie czuję jakiejś poprawy i prawdę mówiąc nie wiem kiedy się jej spodziewać... stałam się osobą uzależnioną od aerobiku - moja instruktorka nie może się nadziwić moim kształtom NIe wiem dlaczego ciało podobne kształtem do foki, lwa morskiego tudzież morświna nie jest trendy? Przecież to bardzo sympatyczne zwierzaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Witaj Aniu w klubie... IP: *.fbx.proxad.net 20.03.08, 14:32 Trzy tygodnie to niewiele. Moja endo. powiedziala, ze szesc miesiecy to sredni czas jaki jest potrzebny, zeby zaczac chudnac (czasem mniej, czasem wiecej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: dziwne tycie IP: 172.25.252.* 19.03.08, 08:29 poczytaj o nadczynności tarczycy i sprawdz, czy pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: dziwne tycie 19.03.08, 15:57 W nadczynności tarczycy -chudnie się, w niedoczynności tarczycy- tyje się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: dziwne tycie IP: *.chello.pl 19.03.08, 08:41 możesz być mniej aktywna niż dotychczas. czyli jesz normalnie, ale mniej energii zużywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: dziwne tycie 19.03.08, 18:04 zrób sobie badanie TSH (możesz do tego również ft i ft4). Zastanów się czy nie masz innych dolegliwości typu zmiany nastroju, suchośc skóry, nadmierna męczliwość, obrzęki, dyskomfort w okolicy gardła, bóle mięśni - wszystkie te objawy nie musza występować jednocześnie. Z badaniami najlepiej idź do lekarza bo nie koniecznie mieszczące się w normie muszą znaczyć że jest wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
1234t4 Re: dziwne tycie 20.03.08, 14:09 U mnie to samo. 10 kg w ciągu roku, czuję sie strasznie, dopada mnie derresja, ćwiczenia fizyczne i dieta nic nie dają. Dostałam od lekarza skierowanie na tsh - wyszło ok. Moja P.doktor zalecila wizyte u ginekologa (nie mam jednego jajnika) i to podobno jest przyczyna tak mi powiedziala . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: dziwne tycie IP: *.fbx.proxad.net 21.03.08, 19:04 Przyczyn moze byc znaczenie wiecej. Wybierz sie do dobrego endokrynologa. Ja dostalam caly plik skierowan (zeby sie nie platac z kazdym kolejnym wynkiem po gabinecie za co tez musialabyn placic), sukcesywnie robilam badania wg. zalaczonych wskazowek, no i wyszlo dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: dziwne tycie 20.03.08, 21:39 dzięki, wiele słyszałam o tarczycy , pasuje mi :o uczucie osłabienia, łatwe ziębnięcie, wypadanie włosów, , zaparcia zwiększenie masy ciała , chyba wybiorę się na badanie krwi. mam 31 lat, ostatnio dużo czasu spędzam w pracy, praca siedząca, pewnie tu też jest przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: a przytyłam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 05:42 A ja 20 w niecałe 2 lata, a kiedyś niecałe 40 w rok Mam guza nadnerczy i dziwnie pracującą tarczycę. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: a przytyłam... 21.03.08, 17:26 o rany, współczuje... ale jak dla mnie te 6 to tez dużo, uwierz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulka Re: a przytyłam... IP: *.uznam.net.pl 25.03.08, 23:07 o rany... u mnie też jest podejrzenie guza nadnerczy. Tyję w strasznym tempie (przez ostatni rok prawie 20 kg), a nie zmieniłam trybu życia, ani nawyków żywieniowych. Mam obrzęki, nawet rano. Leżałam niedawno na endokrynologii - z tarczycą jest wszystko ok. Na podstawie innych wyników (m. in. podniesiony kortyzol) podejrzewają te nadnercza, ale kazali zgłosić się na tomografię komputerową za... pół roku! A teraz przepisują diuretyki. No, niby lepiej po nich się czuje, ale to przecież nie załatwia problemu. Załamać się można, naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: a przytyłam... IP: *.nice.hnet.pl 25.03.08, 23:25 jakie objawy daje guz nadnerczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: a przytyłam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 23:44 a u mnie pojawiły się beznadziejne "boczki", brzuch mam jak w 4ro miesięcznej ciąży, pocę się straszliwie i mam wilczy apetyt. biorę tabsy. to pewnie przyczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: a przytyłam... IP: *.nice.hnet.pl 26.03.08, 00:18 a jak prolaktyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: a przytyłam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 05:52 Jak dla mnie "żadnych", może gdybyś zapytał lekarza to by Cię zasypał jakimiś odpowiedziami. Ja to odkryłam przez przypadek, a raczej lekarka (badania krwi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agulka Re: a przytyłam... IP: *.uznam.net.pl 26.03.08, 09:45 U mnie prolaktyna jest ok. Tylko ten kortyzol podwyższony. A razem z nim testosteron. A objawy? No, sęk w tym właśnie, że nie ma specjalnie żadnych konkretnych. Tyć można przecież od różnych rzeczy (antykoncepcja, siedzący tryb życia, stres, itp.), najgorsze jest to, że często lekarze traktowali mnie jak rozhisteryzowaną blondynkę, co to przytyła te pare...naście kilosów, bo pewnie siedzi w domu przed tv i się objada. Dopiero endokrynolog zrobił badania krwi i okazało się, że nie wszystko jest dobrze. A usg może guza nadnerczy nie wykryć, jeśli jest mały. U mnie w każdym razie usg nic nie wykazało. Dlatego mam mieć tomografię... za pół roku..! > A moża któraś z Was orientuje się ile kosztuje taka tomografia prywatnie, bez czekania? Bo przecież za pół roku, to ja już będę szersza, niż wyższa... ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Re: a przytyłam...od 1000zl do 2000zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 10:30 tomograf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agulka Re: a przytyłam... IP: *.uznam.net.pl 26.03.08, 10:41 dzięki. No... świetnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: a przytyłam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 11:29 Ja miałam robiony 2 razy USG i nic nie wykrył. Dopiero tk ujawniło guza, a teraz czeka mnie jeszcze dodatkowo rezonans. Lekarzami się nie przejmuj, z wyjątkiem 1 lekarki (prywatnej) wszyscy patrzyli na mnie jak na idiotkę. A musiałam też odwiedzić państwowych lekarzy żeby dostać sie do szpitala czy na tk. Tak więc bez mała tułałam się z 1,5 roku po państwowych gabinetach aż w końcu dali mi skierowanie łaskawie i okazało się, że moja prywatna lekarka miałą rację. Nawet próbowano mi wmówić, że złe wyniki krwi to efekt otyłości <sic! >. Objawy te, które ja widzę )) - wieczne problemy z wagą, trądzik pomimo że już dawno skończył się przepisowy wiek na niego i lekko nadmierne owłosienie. Z tego co pamietam: krew: DHEAS + sterydy -> miałam o wiele za dużo, kortyzol/prolaktyna w porządku. Musisz znależć b.dobrego endokrynologa badź morfologa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agulka Re: a przytyłam... IP: *.uznam.net.pl 26.03.08, 12:10 No... gdybym tu chciała pisać o reakcjach lekarzy na moje problemy i ich często głupich komentarzach, i w ogóle o całym ich podejściu, to miejsca by nie starczyło! Najlepsze jest to, ze zgłaszałam się do nich głównie z problemem zbyt szybkiego przybierania na wadze, a oni mi mówili, że receptą na moje problemy jest schudnięcie. E.... szkoda gadać! Mam to samo: problemy z trądzikiem, którego czas już powinien dawno minąć (mam 32 lata), nieco zbyt duże owłosienie, no i najgorsze - tycie. W każdym razie dziękuję Q za odpowiedzi i sugestie . Powodzenia i powrotu do zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: a przytyłam... IP: *.aster.pl 31.03.08, 12:29 Mnie do lekarza skierowala... kolezanka A serio: widzac, ze dzien po dniu naprawde malo jem i mam stale klopoty z waga powiedziala, ze powinnam sie przebadac. W koncu poszlam do pani doktor polecanej przez dwie niezalezne osoby. Co najfajniejsze: endokrynolog od razu potraktowala mnie bardzo serio, z grubsza wyjasnila jakie moga byc przyczyna, dala plik skierowan na badania i dokladne zalecenia na pismie kiedy i jak mam je zrobic (chodzilo o dnie cyklu). Gdy czytam Wasze posty, ciesze sie, ze nikt nie potraktowal mnie jak zarloka zalegajacego na kanapie z golonka, piwem i czekoladkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: a przytyłam... IP: *.aster.pl 31.03.08, 12:19 Tomografia nadnerczy kosztuje ok. 200-300 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronka Re: dziwne tycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 08:36 Musisz zbadac poziom hormonów tarczycy,bo to może być przyczyną tycia,jeśli masz niedoczynność tego gruczołu. Odpowiedz Link Zgłoś