03.09.03, 15:26
Słuchajcie, mam mały problem. od ponad roku biorę tabletki. No i ...nigdy
nie miałam robionych żadnych badań. Pani doktor przepisala mi tabletki,po
zwyklym "obejzeniu mnie". Dlatego interesuje mnie, jakie badanie powinnam
zrobić i czy jeśli nadal biorę pigułki, to mogę je wykonać. Nic mi nie
dolega, czujęsię świetnie, ale przestraszyłam się tym, że takie badania nie
zostały u mnie przeprowadzone. Właśnie zamierzam zmienić ginekologa i
chciałabym mieć jakąś wiedzęna ten temat, zanim siędo niego wybiorę.
Słyszałam, ze przed przepisaniem tabletek robi się jakąś próbę wątrobową.
czy jeśli cały czas biorę tabletki, to takie badanie ma sens? I na czym ono
polega? Będę wdzięczna za odpowiedź...

Pozdrawiam
MP
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Badania 03.09.03, 15:44
      ja nawet nie wyobrażałam sobie brania pigułek bez badań. na moją prośbę pani
      ginekolog dała mi skierowanie z zaznaczonymi badaniami (m.in. próba wątrobowa,
      krzepliwość krwii, nie pamiętam wszystkich). robiąc badania okresowe do pracy
      po prostu poprosiłam panią pielęgniarkę aby zrobiła kilka więcej - ona
      wiedziała jakie dorzucic dodatkowo. sądzę, że w laboratoriach, gdzie pobierana
      jest krew wiedzą jakie badania wykonać pod kątem antykoncepcji. nie pamiętam,
      czy nie było potrzebne tez badanie moczu (porannego, na czczo)?
      • mroczna_panna Re: Badania 03.09.03, 15:58
        A może wiesz, czy ważne będą badania pracownicze sprzed roku? Bo robiłam
        badania krwi i moczu do pracy, więc może nie będę musiała przynajmniej tych
        powtarzać??
        • lilith76 Re: Badania 03.09.03, 16:03
          przez rok trochę mogło się wydarzyć. badania krwii pracownicze nie zawierają
          tych samych co do antykoncepcji (nie ma chyba próby wątrobowej i krzepliwości
          krwii). jak chcesz to spróbuj pójść z tymi sprzed roku.
          • mroczna_panna Re: Badania 03.09.03, 16:05
            bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Na
            prawdębardzo mi pomogłaś i od razu lepiej mi się zroibiło. jeśli miałabyś
            moment mogłabyś jeszcze napisać, czy ta próba wątrobowa, to jest na podstawie
            badania krwi?? bo ta nazwa groźnie brzmi.

Dziękuję raz jeszcze
            MP
          • annb Re: Badania 03.09.03, 16:06
            zgadza się.badania "do tabletek" mają większy zakres niż pracownicze.Pewnie Ci
            to szczegółówo objasni pani doktor z tego forum . Moja lekarka stała na
            stanowisku iż pigułki to nie cukierki i trzeba być pod kontrolą, więc badanie
            piersi, badanie krwi i cytologia co roku obowiązkowo .
            • mroczna_panna Re: Badania 03.09.03, 16:09
              Okazalo się, ze głupl ze mnie totalny...Kiedy przepisano mi tabletki, nie
              miałam pojęcia, że należy wykonać jakieś badania, mogłam przecieżgdzieś o tym
              poczytać. I tak oto biorętabletki, a nigdy żadnych badań nie miałam. Dobrze w
              takim razie, że nic mi sie nie stało do tej pory. Glupi ma chyba szczęście.
              Lecę w piątek na badania, bo się wstrachałam tym wszystkim....
    • mroczna_panna Re: Badania 03.09.03, 15:52
      Bardzo proszę, powiedzcie coś na ten temat....
    • lilith76 Re: Badania 03.09.03, 16:19
      próba wątrobowa robiona jest na podstawie abdania krwii. pigułki obciążają
      wątrobę, więc musi być zdrowa i trzeba sprawdzać, czy nadal jest. jeśli ma się
      zbyt wysoką krzepliwość krwii i do tego pali papierosy grożą zatory i udar
      (bodajże). nie są to plagi spadające nagminnie, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże.
    • annb pigułki jak cukierki 03.09.03, 16:24
      jeśli lekarz zapisuje pigułki "jak leci" bez zlecenia badań to może lepiej
      zmienić lekarza?zdowie to coś tak delikatnego że szkoda tego zaniedbać,
      szczególnie w tak delikatnej kwestii.a poza tym co ci przyjdzie z badań
      zrobionych na własną rękę kiedy nie będziesz mogła z nimi iść do lekarza który
      je zinterpretuje i wyjaśni wszelkie twoje wątpliwości ( a takie na pewno będą)
      więc może lepiej pomyśl nad zmianą lekarz, mroczna panno.
      • mroczna_panna Re: pigułki jak cukierki 03.09.03, 16:26
        Właśnie zmieniam i w piątek idępierwszy raz do nowego lekarza. poproszę go o
        wykonanie wszystkich badań. To, ze przez rok nic mi się nie stało, nie znaczy,
        że tak bezkarnie mogę sobie po świecie łazić. dziwię się tylkjo, że skoro ja
        jużbyłam taka głupia, to czemu mnie lekarz nie oświecił. I pomyśleć, zę się
        cieszyłam, że tak tylko "poprosiłam o receptę i dostałam". Dobrze, że nic mi
        nie jest, przynamniej na moje oko. A lekarza, to powinnam zabić, że mnie nie
        poinformował o tym wszytskim. Choć sama też się wykazałam totalną głupotą....
    • skapula Re: Badania 03.09.03, 17:31
      podstawą do otrzymania tabletek anty, jest dokładny wywiad lekarski i badanie
      ginekologiczne pacjentki...to w większosci przypadkach wystarcza. Badania
      hormonalne i próby watrobowe wykonuje sie zazwyczaj gdy wystepują zaburzenia
      hormonalne, które mozna stwierdzic podczas wywiadu, albo wówczas gdy tabletki
      przyjmuje sie przez dłuższy czas. Dltego uwazam, ze nie ma powodu by wątpic w
      kompetencje lekarza w takim przypadku, widocznie miał podstawy do tego, by
      uwazac, iz badania tego typu nie sa jescze konieczne. (sama stwierdziłas, ze
      czujesz się swietnie).
      • mroczna_panna Re: Badania 03.09.03, 17:34
        o proszę...no tego też jak widać nie wiedziałam. czyli moja Pani Doktor
        postąpiła słusznie. A ja jużna kobiecie psy wieszałam. Dzięki za informacje.
        szczerze mówiąc czytam o tym na forum pierwszy raz, że tylko na podstawie
        wywiadu i badania możńa przepisaćtabletki, ale skoro tak twierdzisz, to
        widocznie tak jest. Dziękuję za tę informację, bo to zmienia postać rzeczy.

Dziękuję raz jeszcze.
        Pozdrawiam
        MP
    • oliwka102 Re: Badania 03.09.03, 17:55
      Zazwyczaj lekarze przepisuja pigulki tylko na podstawie rozmowy. Moja Pani
      doktor najpierw zlecila mi badania krwi, napewno na krzepliwosc oraz o ile
      pamietam to OB, morfologia (wszystkie podstawowe). Nie bylo proby watrobowej.
      Popros swojego lekarza o badania - napewno nie odmowi.
      • franula Re: Badania 03.09.03, 20:30
        Nie uznawajmy za norme tego ze lekarz bez badan pzrepisuje tabletki. mnie
        nawet nie spytala lekarka czy pale tylko tak sobie przepislala...
        nastepny lekarz zrobil kilka badan i okazalo sie ze w ogole nie powinnam ich
        brac
        pozdrawiam
        Fr
        • skapula Re: Badania 03.09.03, 21:44
          nie wiem, co masz na mysli pisząc badania. Oczywiście bez badania
          ginekologicznego napewno nie wypisze lakarz żadnych tabletek i prawda jest
          taka, ze właśnie dobrze przeprowadzony wywiad i to badanie jest podstawą,
          pozostałe badania (próby wątrobowe i badania hormon, które są dosyc
          kosztowne),są wykonywane w sytuacjach, w których lekarz stwierdzi na podstawie
          wywiadu, ze są konieczne i napewno sie są obligatoryjne.
          • franula Re: Badania 03.09.03, 23:15
            no to u mnie bylo bez badaani ginekologicznego i bez wywiadu...
    • pep5 Re: do: mroczna_panna 04.09.03, 10:52
      Cześć. Zawsze co pół roku podczas zażywania antykoncepcji robisz badania krwi:
      ALAT, ASPAT, czas krwawienia i czas krzepnięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka