Gość: taka_tam IP: *.chello.pl 07.05.08, 09:52 Witam. Mam pytanie, czy torbiel da się wyczuć "z zewnątrz"? Po prostu naciskając na brzuch? Jeżeli nie, jakie badanie ją wykryje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewaq Re: torbiel IP: 217.98.20.* 07.05.08, 10:26 USG, najlepiej dopochwowe - oczywiscie, jesli chodzi ci o torbiel na jajniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_tam Re: torbiel IP: *.chello.pl 07.05.08, 10:37 Tak, chodziło mi o jajnik. A co jeżeli dziewczyna jest dziewicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaq Re: torbiel IP: *.tpnet.pl 07.05.08, 10:47 Dziewiy w sprzyjajacych okolicznosciach tez mozna zrobic USG dopochwowe. A jak nie - to USG brzuszne tez powinno wykryc torbiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_tam Re: torbiel IP: *.chello.pl 07.05.08, 19:34 Dziękuję. A co z wyczuciem torbieli przez naciskanie na brzuch? da się czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaq Re: torbiel IP: 217.98.20.* 07.05.08, 20:28 Pewnie da sie, o ile wyhoduje sie naprawde sporą torbiel. Ale chyba tez sam jajnik moze byc powiekszony, wiec potrzebne jest USG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:33 A co z wyczuciem torbieli przez naciskanie na brzuch? da się czy nie? boszszszszszszsz a jesteś w stanie chociaz wyczuc jajnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_tam Re: torbiel IP: *.chello.pl 07.05.08, 20:56 i po co to boszszsz. po to jest to forum przecież, żeby zadawać pytania jeżeli ma się co do czegoś wątpliwości. a na biologii w szkole tego nie było jeżeli ktoś chciałby napisać "czego to oni teraz w tej szkole uczą" :] ewaq - dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: torbiel 07.05.08, 23:37 Ginekolog może wyczuć przez "naciskanie" na brzuch, jeśli torbiel jest spora. Tak było w moim przypadku. Nie uwierzyłam, udałam się na usg dopochwowe i diagnoza została potwierdzona. Jeśli jeśli jesteś dziewicą, zgłoś to ginekologowi "na wejściu" - będzie wiedział co robić, żebyś nie została "poszkodowana". Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: torbiel 08.05.08, 00:45 oczywiście, że ginekolog w badaniu dwuręcznm (2 palce jednej ręki w pochwie, a palce drugiej ręki uciskają na brzuch, u dziewicy badanie przez odbyt) jest wstanie, a nawet obowiązkowo musi wyczuć obydwa prztydatki... to jest włsćnie istota badania, aby ocenić ich wielkość, czy nie ma włśnie torbieli, guzów czy innych nieprawidłowości... Odpowiedz Link Zgłoś