Dodaj do ulubionych

czy to hemoroidy?

23.09.03, 10:32
dziewczyny - od kilku dni czuje jakby drapanie, swedzenie obytu.
golym okiem nie widze nic tam specjalnego (wczoraj nawet poprosilam meza zeby
mi tam zajrzal)
on twierdzi ze to zylka (trzeba troche glebiej zajrzec) - kolor czerwono-siwy
mierze sobie temperature wlasnie w pupie (nie wiem czy to ma zwiazek)

naczytalam sie wczoraj o hemoroidach i wynika, ze pierwszym objawem jest
wlasnie swedzenie
starmy sie o dzidziusia - za kilka dni okaze sie czy sie udalo czy nie
czy jesli okaze sie ze to hemoroidy (oby nie) - czy jets to przeciwzskazaniem
do zajscia w ciazy?
czy sa leki ktore mozna stosowac w takim stanie?

napiszcie jesli cos wiecie
Obserwuj wątek
    • kamyszka1 Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 11:15
      Ja mam hemoroidy. Wykryłam to jakis miesiac temu. Mam dopiero 21 lat a tu taka
      dolegliwość. Miałam problemy z zaparciami i to przez dlugi czas, dlatego te
      hemoroidy. Mnie tez najpierw swedzialo i szczypalo. A po kilkunastu dniach
      pojawila sie krew gdy poszlam do ubikacji. NIe bylo to przyjemne. Lekarz zbadal
      mnie i powiedzial ze nie sa najgorsze bo nie rozwinęły sie bardzo. Dostalam
      leki, masć i cos na uregulowanie materii. Wiem ze z tym nalezy isc do lekarza i
      nie mozna tego lekcewazyc bo nie leczone przekszstalcaja sie w gorszą formę i
      potem trzeba operacyjnie. Radzę zebys poszla z tym do lekarza, jesli jeszcze
      nie krwawisz to tym lepiej.
      W mojej rodzinie wszystkie kobiety w ciąży i po ciaży to mialo wiec pewnie
      czeka to i mniesmileNie lekcewaz tego. A moze okaze sie ze to cos zupelnie
      zwyklego, pozdrawiam i życzę powodzenia z dzidziusiem
      • la_lunia Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 11:34
        a u jakiego lekarza bylas?
        ginekolog czy ogolny?
        • kamyszka1 Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 11:51
          Ja byłam u ogólnego (bo przychodnie mam po drugiej stronie ulicy). I to ona
          mnie zbadala i wszytsko wyjasnila. A wczoraj byłam u ginekologa( tak sie
          złozylo) i wspomnialam mu o moich hemoroidach i on tez mnie badal dokładnie tak
          samo i dokladnie to samo powiedzial. Leki mam te same.
          • la_lunia Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 11:55
            dziekuje. jutro pobiegne do lekarza.
            chociaz ta dr ogolna do ktorej chodze nie ejst dla mnie zbyt przekonywujaca.
            bada mnie "na oko" sad
            a u ginekologa ostatnio bylam dwa razy. biegac raz w tygodniu - ktos mnie w
            koncu przepedzi sad
            • kamyszka1 Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 12:03
              Wiesz co ja tez nigdy nie mialam zaufania do lekarzy i nadal nie mam, no ale
              tym razem sie sprawdziła bo mnie nawet zbadala, przyznam ze bylam zaskoczona.
              PO prostu powiedz jej co i jak i powiedz ze sie wystraszylas. POwinna cie
              zbadac i cos przpisać, pewnie jakąś masc albo czopki tak jak mi. I głowa do
              góry, nie będzie tak źle, dobrze ze to wczesnie zauwazyłaś. POzdrawiam.
              • fenka Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 13:00
                Dziewczyny - a co jest źródłem hemoroidów?
                I czy te objawy występują okresowo czy nieprzerwanie?
                Pozdrawiam,
                F
                • lilith76 Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 13:44
                  hemoroidy to żylaki odbytu - z tego co pamiętam, to sprzyjają im m.in. częste
                  zaparcia (podobno nawet długie przesiadywanie w ubikacji). widziałam kiedyś w
                  ulotce dla lekarzy zdjęcie ich bardzo zaawansowanej formy - robi potężne
                  wrażenie.
            • la_lunia Re: czy to hemoroidy? 15.10.03, 15:27
              dodam, ze u lekarza ogolnego bylam
              powiedzialam, ze mam ciagle swedzenie odbytu a na dodatek mam grzybice
              Pani dr stwierdzila, ze ten odbyt to napewno przez ta grzybice i przepisala mi
              Clotrimazolum (lek nie polecany w ciazy!) - oczywiscie powiedzialam jej ze
              ejstem w ciazy
              nawet mnie nie zbadala
              to do jakiego lekarza mam isc zeby zechcial mnie obejrzec???
              lecza mnie na slowo?
              obojetnie jaka chorobe wymysle bedzie mnie leczyc tak na moje slowo?

eh! skzoda slow sad
    • monika.antepowicz Re: czy to hemoroidy? 23.09.03, 22:56
      Nie jste to zaden powód do nepokoju-po prostu zaaplikować jakaś maść na
      hemoroidy
    • fenka No i jak? 15.10.03, 14:54
      I co La_luniu - byłas u lekarza? Wszystko w porzadku?
      Jak się naczytałam o tych wszystkich objawach, to oczywiście stwierdziłam, że
      też mi to dolega. Ale wczoraj byłam u lekarza, zbadał mnie, nie ma żadnych
      zmian.
      Powiedział, że to swędzenie to mogła być jakaś infekcja albo uczulenie (miałam
      to ze 2 razy przez kilka dni - z miesiac temu), poza tym zalecił Laktulozę i
      ziółka na wypróźnianie. Nie będę sie więcej rozpisywać, bo temat dosć
      nieprzyjemny smile
      • la_lunia Re: No i jak? 15.10.03, 15:23
        nie bylam jeszcze buuuu
        tzn. bylam u ginekologa ale z "wrazenia" zapomnialam powiedziec
        ciagle sobie TAM ogladam ale nic nie widze
        smaruje mascia przeciw hemoroidom (rectosol) ale to mi nie pomaga

no a do tego swedzacego wiecznie odbytu dochodzi grzybica pochwy - i tu swedzi
        i tu
        zwariowac mozna !!!

do lekarza pojde w srode (jak wytrzymam nerowowo)
        jestem w 7 tygodniu ciazy i we wtorek ide na USG i dlatego wlansie dopiero w
        srode pojde do lekarza
        czy to sie kiedys skonczy????

jak nie planowalam dzidziusia to bylam zdrowa jak rybka a teraz wszystko po
        kolei sie przyczepia

masz racje - temat nieprzyjemny, dziewczyny pisza, ze wstydza sie lekarzom
        powiedziec, ja sie nie wtsydze - choroba jak kazda inna (no prawie), ale tak
        sie sklada ze zapominam

zycze Ci duzo zdrowka i dziekuje za zainteresowanie
        • fenka Re: No i jak? 15.10.03, 15:44
          la_lunia napisała:

> masz racje - temat nieprzyjemny, dziewczyny pisza, ze wstydza sie lekarzom
          > powiedziec, ja sie nie wtsydze - choroba jak kazda inna (no prawie), ale tak
          > sie sklada ze zapominam
          Hm... a ja się wczoraj przełamałam i zapytałam lekarza - no bo po pierwsze to
          tylko dla nas niezręczne, a takiemu lekarzowi nic co ludzkie.., a po drugie -
          nie takie przypadki pewnie miał okazję diagnozować smile
          W efekcie ucięliśmy sobie żartobliwą pogawędkę o kupach (sorry! - ale lepiej
          nazwać rzeczy po imieniu), bo to chyba jedyny sposób - trudno zachować
          śmiertelną powagę zdając sobie sprawę o czym się mówi... tym bardziej, ze pan
          doktor raczej z tych rozrywkowych.

Wiesz, może skoro jestes w ciąży - a nie ma pewności, że to hemoroidy - to nie
          ekserymentuj na własną rękę z maściami? Mój dr powiedztał, że takie odczucia to
          często kwestia zaparć i kłopotów z wypróżnianiem - które nawiasem mówiąc, w
          ciąży mogą się pogłębiać. Spróbuj może pić zioła (ja kupiłam Normosan Fix z
          Herbapolu) - które napewno się są szkodliwe w ciąży, i tą Laktulozę (przepisuję
          z ulotki: ciąża nie jest przeciwskazaniem, ale przyjmowanie w trakcie
          skonsultować z lekarzem, mogą ją ptzyjmować nawet niemowlęta).
          >
          > zycze Ci duzo zdrowka i dziekuje za zainteresowanie
          Wzajemnie!
          • la_lunia Re: No i jak? 15.10.03, 16:06
            dziekuje za rady
            wsparcie potrzebne bo z mila checia zadrapalabym sie TAM
            cholernie swedzi

czy ten lekarz o ktorym pissalas to ginekolog?
            czy napiszesz w jaki sposob Cie zbadal?
            • fenka Re: No i jak? 15.10.03, 16:12
              la_lunia napisała:

> dziekuje za rady
              > wsparcie potrzebne bo z mila checia zadrapalabym sie TAM
              > cholernie swedzi
              Aż się roześmiałam w głos i teraz wspólpracownicy się dzienie patrzą...
              (aczkolwiek to wcale nie jest śmieszne!)
              A co tam - pofolguj sobie!!

>
              > czy ten lekarz o ktorym pissalas to ginekolog?
              > czy napiszesz w jaki sposob Cie zbadal?
              Tak - to był ginekolog. Pewnie, że napiszę, czemu nie (hm... zaczynam znajdować
              pewną przyjemność w grzebaniu się w tym... temacie) - pewnie pojawi się lada
              moment głos oburzenia, że to nieprzyzwoite, obrzydliwe i obleśne...
              Było to podczas badanie ginekologicznego, zerknął tu i ówdzie, chyba nawet
              dotknął? A może nie? W każdym razie nic nieprzyjemnego, jakby sie mogło wydawać.

Trzymaj się (i siedź spokojnie)
              • alamakotana102 Re: Do la_luni!!!! 15.10.03, 19:26
                Słuchaj nic się nie przejmuj. Znajoma w początkowej ciąży cierpiała na
                grzybicę pochwy a do tego podobnie jak u ciebie swędzenie i pieczenie odbytu w
                połączeniu z silnymi zaparciami. Ginekolog powiedział jej że to dość typowe
                objawy/schorzenia, które pojawią się w pierwszych tygodniach ciąży. Grzybica
                wiąże się chyba ze zmianami odczynu w pochwie - należy jeść duuuużo jogurtów,
                kefirów. Problemy z wypróżnianiem + nawet krwawienie z odbytu trwało znacznie
                dłużej nawet do 6 miesiąca ciąży. Lepiej nie kombinować na własną rękę ze
                środkami pobudzającymi przemianę materii, bo może to wywołać biegunkę, co
                zagraża wczesnej ciąży (podobno). Trzeba jesć dużo błonnika, pić niegaz. H2O i
                owoce. Powinno chociaż trochę pomóc.
                Serdecznie gratuluje dzidziusia; w dzisiejszych czasach to sukces zajść tak od
                razu!!!!
                • la_lunia Re: Do la_luni!!!! 16.10.03, 08:36
                  dziekuje dziekuje dziekuje za pocieszenie smile
                  jesli chodzi o picie to ja niecierpie wody!!!!! za to uwielbiam herbatke (i nie
                  mowie tu o owowocowych) smile ale skoro czarna herbatka w nadmiarze szkodzi wiec
                  zastapilam ja woda z miodem
                  kefirow tez nie cierpie smile)) ale na sile kupuje i pije a wlasciwie wyglada to
                  tak jak bym pila alkohol bez "popitki". strasznie cierpie smile)
                  ja chyba jaks nienormalna jestem smile
                  za to uwielbiam owoce - winogronek, brzoskiwnki, nektarynki - mniam mniam.
                  lepsze to niz obiadek smile

a najciekawsze jest to za ja nie czuje zebym miala zaparacia. owszem - nie
                  biegam jak moz maz co rano do kibelka (jak ja mu zazdroszcze tej
                  systematycznosci) ale co drugi dzien raczej tak a czasami nawet codziennie

no coz - taki nasz los
                  musze sobie spisac wszystkie pytania do dr na kartce a potem nie zapomniec o
                  nic spytac
                  dziekuje za rady milym kolezankom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka