Dodaj do ulubionych

help! Pilna sprawa z pigułką

IP: *.lodz.mm.pl 28.06.08, 12:49
Doradźcie, proszę, od ostatniej pigułki minęło 30 godzin. Co zrobić teraz, czy
będzie ciąża, czy można jeszcze jej zapobiec? Dzięki z góry i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dziubasekk Re: help! Pilna sprawa z pigułką 28.06.08, 12:55
      A ulotkę masz?
      Tam jest wszystko ładnie napisane.
      Normalnie jest tak,że bierzesz zaległą pigułkę- nawet jeśli będziesz musiała brać dwie(razem z bieżącą) i musisz się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni.
      W którym tygodniu brania to się stało?
      • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.lodz.mm.pl 28.06.08, 12:57
        pisze to na bieżąco, właśnie wzięłam zaległą po 30 godzinach przerwy, problem
        tylko w tym, że w międzyczasie tej przerwymogło dość do zapłodnienia, ratunku!sad
        • dziubasekk Re: help! Pilna sprawa z pigułką 28.06.08, 13:00
          Dlatego pytam który to tydzień brania pigułek i jak się nazywają?
          • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.lodz.mm.pl 28.06.08, 13:02
            Cerazette, a tydzień? od połowy marca biorę regularnie codziennie, po jednej,
            cały czas, o to chodziło?
            • dziubasekk Re: help! Pilna sprawa z pigułką 28.06.08, 13:09
              Pigułki bierzesz przez 21 dni- 1szy tydzień - 1-7 dni, 2gi tydzień- 8-14, no i 3ci 15-21 dnień brania pigułek w jednym cyklu.
              Jeśli zapomniałaś w pierwszym tygodniu to wtedy jest największe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę!
              Ale w Twojej ulotce jest napisane, że niebezpieczeństwo jest kiedy przerwa pomiędzy kolejnymi pigułkami przekroczy 36 godzin.
              Twoja nie przekroczyła,więc nei masz się co martwić.
              Zresztą poczytaj sobie sama:

www.organon.pl/authfiles/Images/335_120425.pdf
              I nie zapomnij wziąść bieżącej pigułki- a nie tylko tej zaległejwink)
              • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.lodz.mm.pl 28.06.08, 13:16
                Dzięki Ci dobry człowieku, niech Ci Bóg w ...zdrowiu i czego tylko chcesz za te
                słowa pociechy wynagrodzi, pozdrawiam serdecznie, ulotki fakt, nie mam, ale
                strachu się najadłam przez te ostatnie kilkanaście minutsmile
              • lilith76 Re: help! Pilna sprawa z pigułką 29.06.08, 20:01
                Cerazette to nie Organon!!!
                Przy nich dopuszcalne opóżnienie to 3-4 godziny.
                Teraz pozostaje zabezpieczanie się dodatkowo przez najbliższy tydzień.
                • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.gdynia.mm.pl 01.07.08, 00:04
                  O, miła osobo, nie jestem w temacie, a o co chodzi w pierwszym zdaniu?

• enith Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 06:12
                    Cerazette jest pigułką jednoskładnikową, co oznacza, że każde spóźnienie, nawet kilkugodzinne, może spowodować, że dojdzie do owulacji i możliwe będzie zapłodnienie. To podstawowa rożnica między minipigułką (jak cerazette), a pigułką dwuskładnikową, gdzie nawet 12-godzinne opóźnienie jest dopuszczalne. Nie zapomnij w ciągu najbliższego tygodnia stosować dodatkową metodę antykoncepcyjną (np. kondom).
                    • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.gdynia.mm.pl 01.07.08, 15:03
                      Dzięki za łopatologię pojęłamsmile)
                • ensoleillement Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 13:18
                  proponuję traktować ten wątek jako argument dla wszystkich tych mądrych kobiet,
                  które najeżdżają na mnie jak udzielam odpowiedzi "przeczytaj ulotkę". Forum to
                  nie wyrocznia, po to jest informacja od producenta! Oto jakie błędy mogą z tego
                  wyniknąć.
                  • dziubasekk Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 18:31
                    Przepraszam bardzo za mylną odpowiedź, ale przeczytałam w ulotce tych pigułek (zresztą załączyłam ją we wcześniejszym poście), że dopiero po przekroczeniu 36 godzin skuteczność anty zostaje obniżona ...
                    Moje rady były do pigułek dwuskładnikowych smile
                    • ensoleillement Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 18:54
                      tu nawet nie chodzi o Ciebie ale o to, że w sieci mogą być różne rzeczy, a
                      namacalna ulotka dołączona do lekarstw się nie myli. Jakby autorka znalazła te
                      samą ulotkę co Ty też by mogła pomyśleć, że to o to chodzi. Nawiązuję tutaj do
                      wątków, gdzie niejedna woli udzielić mniej lub bardziej prawdziwej odp (nie
                      mówię o Tobie) niż zrobić to, co może najlepszego- nauczyć czytać ulotki!

A sądząc po wypowiedziach autorki wątku nie ma ona pojecia o tym, jak działają
                      leki, które radośnie zażywa.
                      • dziubasekk Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 18:59
                        w pełni się z Tobą zgadzam, dlatego też już w pierwszym moim poście radziłam przeczytać ulotkę !

Dziwi mnie tylko ta błędna informacja w tej ulotce którą wrzuciłam- wzięłam ją z tej strony:
                        www.organon.pl/products/hcp/hcp_section/contraception/cerazette.asp
                        Znalazłam ją na innym forum i wrzuciła to osoba naprawdę bardzo wiarygodna...
                        • ensoleillement Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 19:31
                          też mnie to dziwi, może dziewczyny z góry wytłumaczą, dlaczego w ulotce są dwie
                          nazwy..?
    • enith Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 22:32
      Przeczytałam zalinkowaną ulotkę i włos mi się zjeżył na głowie. 36 godzin dopuszczalnego opóźnienia w przypadku Cerazette? Rany boskie... Takie opóźnienie nawet w przypadku pigułki dwuskładnikowej jest niedopuszczalne, a co dopiero minipigułki. Praktycznie wszędzie w szanujących się publikacjach pisze jasno: minipigułki przyjmować z wahaniami CO NAJWYŻEJ 3 GODZIN. Pigułki tradycyjne (dwuskładnikowe) CO NAJWYŻEJ 12 GODZIN. Po przekroczeniu tego czasu przez kolejny tydzień należy albo powstrzymywać się od współżycia, albo stosować dodatkową, mechaniczną, metodę antykoncepcji. Wierzyć mi się nie chce, że na stronie producenta (Organon) jest załączona ulotka z tak potworną dezinformacją. Potworną, bo może kogoś kosztować niechcianą ciążę.
      • enith Re: help! Pilna sprawa z pigułką 01.07.08, 22:46
        Wróć... chodzi oczywiście o 12-godzinne opóźnienie (czyli 36 godzin pomiędzy jedną, a drugą tabletką). Znalazłam arytkuł w Wiki, wg którego producent Cerazette (Organon) dopuszcza aż 12-godzinne opóźnienie, a więc takie samo, jak w przypadku pigułki tradycyjnej (co potwierdza zalinkowana ulotka). Myślę jednak, że dla bezpieczeństwa lepiej nie przekraczać tych 3 godzin, a jeśli się to już zdarzyło, podeprzeć się mechaniczną metodą. Tak na wszelki wypadek.
        • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.08, 00:29
          No, dziewczyny, teraz to mi się zjeżył na głowie, zawsze ufałam mojemu
          ginekologowi bez mrugnięcia okiem, ale zdaje się, że nie powiedział mi
          wszystkiego o tej pigułce, a mnie nie przyszło do głowy poszukać ukrytych
          treści. Jakbyście kochane jeszcze wiedziały, która z pigułek dwuskładnikowych
          minimalnie wpływa niekorzystnie na żylaki, byłabym wdzięczna. Dzięki i pozdrawiam
          • enith Re: help! Pilna sprawa z pigułką 02.07.08, 01:57
            Kurcze, maalinka... Jeśli masz żylaki, antykoncepcja hormonalna jest wysoce niewskazana i pewnie dlatego ginekolog przepisał ci cerazette (nie zawiera estrogenu, który pogarsza stan żył). Jeśli nie ufasz sobie co do systematyczności w przyjmowaniu pigułki (a już wiesz, że w przypadku tej konkretnej jest to szczególnie ważne dla skuteczności działania antykoncepcyjnego), porozmawiaj z ginekologiem o innych formach antykoncepcji (m. in. o spirali, zastrzyku, implancie), bo szkoda ryzykować niechcianą ciążą (w przypadku zapomnienia pigułki), czy zakrzepicą (w przypadku pigułki dwuskładnikowej).
            • dziubasekk Re: help! Pilna sprawa z pigułką 02.07.08, 10:23
              Możesz też nastawić przypomnienie w telefonie- i to nie jedno a 3- co godzinę(bo zdarza się, że rozmawiasz z kimś, wyłączasz i zapominasz...), a pigułki mieć zawsze przy sobie- np w torebce czy portfelu wink
              A potem to już powinno Ci wejść w nawyk.

Choć myślę, że ta sytuacja już dużo Cię nauczyła wink))
              • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.08, 11:16
                No niestety, na moją wiedzę, pigułki dwuskładnikowe nie wchodzą w grę przy
                żylakachsad Zastrzyk dobry i wygodny, miałam go, ale po kilku latach stosowania
                pojawiły się małe plamienia, lekarz chciał zmienić antykoncepcję na inną metodę.
                Cóż, za dużego wyboru to chyba nie ma dla skóry z naczynkami
              • Gość: maalinka Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.08, 11:17
                dziubasekk- całkiem fajny pomysł z tym przypominaniem co godzinę w telefonie,
                dzięki dziewczyny, pozdrawiam
                • Gość: panda Re: help! Pilna sprawa z pigułką IP: *.gprs.plus.pl 03.07.08, 01:29
                  sa jeszcze strony, na których mozna sie zapisac i bedziesz dostawac
                  co dzien sms o wybranej przez siebie godzine: wez pigułke, np na
                  www.hormoniki.pl jest chyba taka opcja, ale jak na razie nie udało
                  mi sie na to włamac. ale wiem ze jest to tez na innych stronach. ja
                  korzystam z alarmu i szczerze mowiac, po przeszlo 2 latach, w ogole
                  o tym nie mysle i nie pilnuje. tylko biore, jak zadzwoni a jak nie
                  zadzwoni, lub nie wezme, bo cos to jest problem, ze moge zapomniec,
                  ale zasadniczo, po 2 latach to i tak mam małe szanse nawet jak
                  zapomne przez kilka godzin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka