Dodaj do ulubionych

Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina łóżka?

30.06.08, 12:26
Moi drodzy mam wielki dylemat łóżko wodne czy materac na sprężynach? Miałam
okazję położyć się na wodnym i stąd dylemat a muszę podjąć słuszną
decyzję. Bardzo proszę użytkownika łóżka wodnego o opinię czy na takim łóżku
można się wyspać ? Bardzo mnie boli kręgosłup a podobno, jak przekonywał mnie pan w
sklepie - na łóżku wodnym rano wstajemy i nic nas nie boli, to brzmi jak cud.
Co Wy na to ??? Proszę o pomoc bo muszę się szybko zdecydować smile !!! Czy w Olsztynie jest tylko jeden sklep z łóżkami wodnymi ???Pozdrawiam i liczę na Was smile
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 30.06.08, 12:57
      jeśli masz poważne kłopoty z kręgosłupem, to potrzebujesz
      odpowiednio wyprofilowanego normalnego materaca (oraz wizyty u
      ortopedy)
      a pan w sklepie nie takie rzeczy mówi
      • aanglle Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 30.06.08, 13:35
        Byłam u lekarza, ale mi doradził "odpowiednie spanie" i ćwiczenia. Dowiedziałam
        się właśnie, że w łóżka wodne zaopatrują się ośrodki rehabilitacyjne, więc o
        czymś to świadczy. To naprawdę trudna decyzja sad Pomocy !!!
    • szachula30 Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 30.06.08, 20:16
      Nie wiem, czy łóżko wodne pomoże na bóle kręgosłupa, osobiście wątpię. Też mam
      takie problemy - najlepsze jest całkiem płaskie łóżko (tapczany czasem są lekko
      wypukłe), dość twarde, nie miękkie i nie bardzo uginające się (materac z dość
      sztywnymi sprężynami). Zależy który odcinek kręgosłupa Cię boli - jeśli szyjny,
      polecam specjalnie wyprofilowane poduszki. Poza tym warto ćwiczyć mięśnie
      brzucha, przy bólach odcinka piersiowego i lędźwiowego, wtedy podczas spania
      układamy się inaczej i rano wstajemy bez bólu.
      • Gość: ustawiony Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 14:45
        Z ćwiczeniami masz rację ale twarde łóżko nie wchodzi w grę jestem szczupły i zawsze bolały mnie rano kości przez to w nocy się kręciłem dokuczały mi bóle kręgosłupa i wstawałem od rana zły. Przywiozłem sobie łóżko wodne z zagranicy tylko dlatego że je tam wypróbowałem i już nie mogę spac na innym. Z tego co pisał kolega na innym forum wiem że i w Olsztynie można już kupić smile
    • poczesia Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 30.06.08, 22:49
      Pamietaj tylko , ze lozko wodne jest od cholery ciezkie!!!
      • minniemouse Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 30.06.08, 23:47
        mialam lozko wodne, nie powiedzialabym zeby bylo jakies szczegolnie
        dobre na kregoslup, nie bardziej niz inne, tp taki chwyt reklamowy.
        sadze ze dobry srednio twardy materac bylby lepszy. jedni lubia
        wodne lozka, jedni nie.

lozka te byly w wielkiej modzie 20 lat temu, teraz juz ten szal
        przeszedl,
        i rzeczywscie nie do kazdego mieszkania sie nadaja, w US zdarzaly
        sie przypadki ze zarwala sie podloga od ciezaru takiegom duzego
        lozka- moga wazyc od 100kg to 800kg. tak ze zanim sie takie lozko
        kupi to trzeba wezwac kogos zeby ocenil czy podloga wytrzyma taki
        ciezar plus tego kto bedzie na tym spal.

poza tym raz sa za zimne raz za cieple, pomimo termostatu.
        moim zdaniem moglabys sprobowac tylko gdybys miala gwarancje ze w
        razie czego przyjma z powrotem.

Minnie

• tomeii Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 25.07.08, 16:11
        Ja mieszkam na poddaszu i kupiłem sobie niedawno łóżko wodne oczywiście sprawdziłem u fachowca jakie może być obciążenie na strop.Takie łóżko może stać w każdym budynku no może oprócz...... kartonowego smile
    • e.m.i1 Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 01.07.08, 02:27
      Co do lozka wodnego sie nie wypowiem, bo nie za wiele wiem, ale jak juz poprzednizki pisaly - twarde, plaskie lozko.
      Chociaz ja ponad wszystko polecam spanie na podlodze. Nie na golej oczywiscie - moga byc 2 koce albo koldra. Jak dla mnie nie ma lepszego spania, a wiem co znacza bole plecow po "zwyklym" lozku.
    • Gość: jaaaa Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.chello.pl 01.07.08, 03:33
      Mialam podobny problem. Dochodzilo do tego, ze chodzilam calymi dniami obolala.
      po czesci pomagal sport ale nie do konca. Bole ustapily calkowicie po zmianie
      poduszki na gryczana (dodam, ze materc mialam dobry).
      A sprzedawca w sklepie wcisnie ci kazdy kit, zebys kupila produkt. tylko czy
      wyda ci na pismie zgode na zwrot jesli bole nie mina? smile))
      • Gość: jagoda katalogi z materacami IP: *.instalnet.com.pl 02.07.08, 10:45
        zauwaz,ze w katalogach na materac sprezynowy kladzie sie cienki materac piankowy. mialam twardawy materac piankowy i to byl koszmar. kregoslup jest powyginany i materac ma sie dostosowac i podpierac po calosci. ja mam wygiecie ,ze turniury bym nie potrzebowala- poprostu pupa lopez i musialam sobie poduszke podkladac pod luk miedzy pupa a plecami smile .na boku ramiona bola .teraz mam materac sprezynowy i 10 cm piankowy i super sen.pod materac podkladam cos aby nogi byly wyzej i jeszcze "jasiek" miedzy kolanami smile jak sie spi na boku -poprawia sie ulozenie bioder.i jeszcze dodatkowe dwie poduszeczki pod rece jak sie spi na boku - nie omdlewaja.chorym lezacym podklada sie pod piety podkladki ksztaltu "paczek z dziurka" i naprawde stopy odpoczywaja jak sie nie opieraja na piecie.wydaje sie skomplikowane ale wystarczy raz tak sie przespac albo kupic dluga poduszke,byly takie w lidlu,na zdjeciu pani obejmuje ja rekami i nogami.kupilam sobie z tv pas wibracyjny ,ktory moze i odchudzi ale tez masuje mi plecy. w gryce i kasztanach cos jest tylko ze to jest za tanie wiec nie jest reklamowane.
        • Gość: tomeii Re: katalogi z materacami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 12:36
          Po co tyle zachodu Jak miał bym spać cały obłożony poduszkami to chyba bym ześwirował. Miałem problemy z zasypianiem i budziłem się w nocy miałem już trzy różne łóżka i mó problem nie zniknął. Teraz od kilku dni mam wodne i to jest to czego szukałem smile
    • Gość: ustawiony Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 16:31
      Zona zostawiła otwarta strone więc się"wkręcę" w rozmowę. Niedawno wróciliśmy z zagranicy po dłuższym pobycie i nie mogę uwierzyć,że łóżka wodne w Polsce to wciąż nieznany temat. Za granicą mnóstwo ludzi śpi na takich łóżkach w hotelach są pokoje do wynajęcia z łóżkami wodnymi. Jak ktoś jest uczulony na roztocza albo ma bóle kręgosłupa to kupuje łóżko wodne jeśli masz problem z krążeniem albo reumatyzmem to tylko łóżko wodne. Nie rozumiem jeśli jeszcze nie ma sklepu w Polsce z łóżkami wodnymi to ja otwieram. Zobaczycie prawdziwe łóżka wodne ( bardziej lub mniej falujące jak kto lubi). Co Panie na to ??? smile
    • Gość: Dosia Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: 195.33.121.* 03.07.08, 16:37
      Polecam materac lateksowy - rewelacja.
      • Gość: aanglle Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 13:11
        Słyszałam o materacach lateksowych niepochlebne opinie, podobno uczula a po kilku latach zmienia się konsystencja i już nie jest taki wygodny a woda nie zmieni swoich właściwości.
        • Gość: niedospana Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 17:50
          No to powie mi ktoś w końcu coś więcej o tych łóżkach wodnych zamiast biadolić suspicious
    • gory_szalenstwa Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 12.07.08, 10:56
      Łóżko powinno być twarde, a wodne takie nie jest. Kręgosłup odpoczywa i jest
      zdrowy tylko na twardym łóżku, poduszka też powinna być wyprofilowana
      odpowiednio, by kręgosłup w czasie snu był odpowiednio ułożony i mógł
      odpoczywać, a nie się męczyć, jak w przypadku łóżka wodnego. Dodatkowo rano
      przed wstaniem z łóżka porozciągaj się jakieś 5 minut, to dużo daje na dzień.
    • piastka Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 14.07.08, 15:00
      To chyba zależy w jakim miejscu boli kręgosłup? U mnie na twardych
      materacach zawsze boli dolny - lędźwiowy odcinek. Na miękkich, co
      odkrywam w czasie wyjazdów do różnych hoteli, nie boli wręcz wcale.
      Jestem na etapie przymierzania się do miękkiej i grubej maty
      podnoszącej komfort spania, kładzionej na materac.
      Gdy ostatnio kupowałam swojej córce materac -na stronie Ikei
      odkryłam możliwość doboru odpowiedniego materaca w zależności od
      wzrostu i wagi:
      www.ikea.com/ms/pl_PL/rooms_ideas/mattress_2006/index.html
      Poza tym - podobno osteoporoza ma coś wspólnego z bólami kręgosłupa.
      Trzeba będzie kiedyś się sprawdzić...
    • piastka Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 17.07.08, 15:46
      Hi, hi.. materac wodny nie dla mnie, choć wierzę, że jest wygodny smile
      Źle znoszę zimno i kołysanie wspólnego małżeńskiego łoża .Mamy
      podwójne łóżko, ale z dwoma materacami, aby nie było bujania. Jestem
      bardzo zadowolona z tego rozwiązania, bo miewam dość płytki sen.
      No - i od dłuższego czasu mamy jeszcze małego lokatora, który śpi
      dość "aktywnie".
      Ale - dzięki za linka smile
      • johana75 Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł 17.07.08, 16:06
        Materac nie powinien byś ani twardy ani za miekki...powinien byc
        dobrany do wagi ale tez i wzrostu człowieka.Najlepsze sa materace
        które maja 5-7 stref twardości i np. uginaja sie pod pupa i
        ramionami a daja wsparcie plecom iodcinkowi szyjnemu.
        To nie nasz kregosłup ma sie dostosowywać do materaca a
        odwrotnie...co to za bzdury niektórzy piszą żeby spac na 2 kocach na
        podłodze....!!!!! matko boska!!!!!
        • Gość: anastejzja Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 13:24
          O tu koleżanka pisze rozsądne rzeczy też jestem tego zdania że to materac powinien się dopasować do nas a nie my do materaca.Johano smile a co myślisz o tych wodnych one się chyba najlepiej dopasowują do każdej sylwetki -( prawo fizyki ) a skoro tak to i do mojej by się super dopasował a ja mam obfite biodra i dość wąską talię nie mogę nic do siebie dopasować sad
      • Gość: ustawiony Re: Bardzo boli mnie kręgosłup rano czy to wina ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 11:20
        Są już takie materace wodne, które nie falują ale za to idealnie dopasowują się
        do naszej sylwetki i nie są wcale zimne bo są PODGRZEWANE regulacja od 20-36
        stopni C ja taki mam. Na dodatek są to dwa oddzielne materace i
        wcale nie czuję jak żona się przekręca na drugi bok, co ciekawe na łóżku wodnym
        nie kręcisz się tak często jak na zwykłym łóżku bo nic cię nie uwiera i nie
        drętwieje bo nacisk na ciało jest równomierny. Nie pisał bym
        tego gdybym nie miał doświadczenia a nasz smyk jak nie chce zasnąć to kładziemy
        go najpierw w naszym łóżku i zasypia w mig później go przenosimy do łóżeczka.
        W ciągu dnia też kładziemy go u nas żeby uniknąć
        marudzenia. Jak go niosę spać on wyciąga rączkę,pokazuje i mówi "tam" "tam"
        smile Fajny jest smile
    • Gość: Wac ciezar lozka IP: *.80-202-120.nextgentel.com 27.07.14, 16:56
      co do ciezaru lozka to w polsce stropy sa obliczane wg norm polskich a nie DIN jak wspomnial ktos przede mna. Polska norma zaklada w budynkach mieszkalbym obciazenie rzedu 150kg/m2 wiec jesli takie lozko ma wymiary ~1,4x2,0m to nie powinno wazyc wiecej niz 420kg ze spiacymi na nim osobami. Oczywiscie reszta podlogi jesc mniej obciazona co daje pewien zapas ale nie jest to takie jednoznaczne z tym ze strop przeniesie taki ciezar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka