Dodaj do ulubionych

antykoncepcja hormonalna a widoczność żył

08.08.08, 16:32
biorę siódme opakowanie tabletek Yasminelle, pierwsze objawy uboczne albo mi
przeszły, albo już się do nich przyzwyczaiłam, natomiast na nogach mam coraz
bardziej widoczne żyły - np. pierwotnie myślałam, że na piszczelu mam siniaka,
tymczasem jest to żyła. Wczoraj zauważyłam, że obok kostki mam widoczną żyłę,
co wygląda a'la zaczątek żylaka.
Dziewczyny, wypowiedzcie się, czy może to być spowodowane antykoncepcją
hormonalną i co zrobić? wizyta u gina dopiero w planach...
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył 08.08.08, 17:30
      "natomiast na nogach mam coraz
      bardziej widoczne żyły "- to jak najbardziej może być skutek uboczny.Masz w rodzinie przypadki chorowania na żylaki,choroby żył, skłonności do zakrzepicy? jesli tak, nie powinnaś tabsów brać, tzn.mozesz, ale ryzykujesz.
      • Gość: kiecha3 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 17:42
        witam,... mam podobnie...
        od zawsze miałam widoczne żyły na rękach.. ale odkąd biorę tabletki anty.. czyli
        od jakiegoś pół roku.. właśnie Yasminelle.. to mam wrażenie że bardziej mi
        "wyszły"... nie tylko na rękach.. ale i na nogach.. nie mam żadnych żylaków...
        ani problemów z krzepliwością.. jednak moja prababcia (po kądzieli) miała
        straszne żylaki na nogach..
        • Gość: m Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.elk.mm.pl 09.08.08, 10:00
          "jednak moja prababcia (po kądzieli) miała
          straszne żylaki na nogach.."- tzn.,że masz w rodzinie przypadki żylaków.
          • Gość: kiecha3 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.08, 10:29
            konkretnie jeden ;/
      • wanilijka Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył 09.08.08, 12:45
        moja babcia ma żylaki... żyłki na stopach miałam widoczne od dłuższego czasu -
        taka uroda, ale 'reszta nogi' mnie niepokoi...

nie wiem, co mam myśleć, tabletki są wygodne i prawie pewne w 100%, a tu klops...
        • marzeka1 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył 09.08.08, 12:59
          A co jest napisane w ulotce w punkcie "przeciwskazania" lub "skutki uboczne"- czytałaś? pewnie,że możesz brać na własne ryzyko,tylko jednak powinnaś skontaktować się z lekarzem.
    • Gość: emka Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.08.08, 21:08
      Tak może być, ja właśnie dlatego niestety rzuciłam po ponad 10-ciu latach
      brania-szczególnie,że oststni cholerny cilest rozpierniczył mi żyły po około
      roku brania-takie są tabsy nowszej generacji sad
    • Gość: malami Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.generacja.pl 09.08.08, 14:06
      ja kończę pierwsze opakowanie yasminelle i wyszły mi żyły na nogach, ramionach i
      piersiach, mam już schize bo nie wiem czy to ciąża czy efekt tabletek - poza tym
      codziennie rano mam mdłości (tabsa biorę o 22), poradźcie czy to od tabletek czy
      może ciąża? nie kochaliśmy się jeszcze bez gumek ...
      • Gość: basia Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.elk.mm.pl 09.08.08, 14:26
        " nie kochaliśmy się jeszcze bez gumek ..."- bierzesz tabsy i używasz gumek i zastanawiasz się czy jesteś w ciąży????nie, nie jesteś, masz za to mega schizę ciążową.Bardziej martwiłabym się tymi żyłami, które powyłaziły, a któych wcześniej nie było aż tak widać.
        • Gość: malami Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.generacja.pl 09.08.08, 14:29
          tak, ale obawiam się że mogłam zajść przed rozpoczęciem tabletek - dopiero
          kończę pierwsze opakowanie, żyłami też się martwię, za wizyta za 2 tyg dopiero
          • marzeka1 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył 09.08.08, 14:41
            "bawiam się że mogłam zajść przed rozpoczęciem tabletek "- czy to znaczy,że nie brałaś ich w pierwszym dniu cyklu, czyli kiedy zaczął się okres?
            • Gość: malami Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.generacja.pl 09.08.08, 14:43
              wzięłam w 1 dniu cyklu ale ogólnie okres był dość skąpy i były to takie
              plamienia które trwały 2 tygodnie, czy to wina tabletek?? w ulotce pisało o
              plamieniach ale nie o tym, że tabletki zmniejszają obfitość tego 1 okresu
              podczas którego zacznie się brać
              • marzeka1 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył 09.08.08, 14:44
                Gdy brałam tabsy leczniczo, plamiłam cały miesiąc- może tak byc.
          • Gość: emka Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.08.08, 16:43
            A ulotkę to ty czytałaś, zanim się bierze tabletki i podejrzewa się ewentualną
            ciążę należy zrobić test czy się przypadkiem nie jest, a nawet jak jesteś w
            ciąży to po co te prezerwatywy?
            Normalne ręce mi opadły.......
            • Gość: malami Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.generacja.pl 10.08.08, 01:14
              robiłam test dzień przed spodziewana miesiaczka i wyszedl negatywny ale okres
              byl bardzo skapy, przypominal plamienie i trwal az 2 tyg
              • Gość: emka Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.08.08, 19:47
                Nawet nie wiesz kiedy test zrobić,żeby był wiarygodny....
                • Gość: malami Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.generacja.pl 11.08.08, 13:59
                  wiem, tylko nie miałam możliwości zrobić go w dniu spodziewanej miesiączki bo
                  byłam wtedy w podróży
      • Gość: emka Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.08.08, 16:41
        To po co ty bierzesz te tabletki?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: malami Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.generacja.pl 09.08.08, 15:04
      czyli to nie ciaza??
    • e-kaczuszka31 Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył 10.08.08, 10:02
      Witam. Ja również mam bardzo widoczne żyły na nogach a nawet 2 początkujące
      żylaki i częste bóle łydek.Do tego pełno pajączków na udach.W moim wypadku to
      niestety skutki uboczne tab.antykoncepcyjnych które łykam od 10 m-cy.Byłam już z
      tym u chirurga,przepisał mi rutinoscorbin,detralex i żel lipohep.No i powiedział
      że powinnam pożegnać się z hormonami bo inaczej leczenie nie będzie skuteczne.
      • Gość: emka Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.08.08, 19:47
        I miał rację-niestety.
    • Gość: k Re: antykoncepcja hormonalna a widoczność żył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 13:33
      Ja biorę marvelon, wcześniej diane. Pojawiło się uczucie ciężkości w
      nogach i lekko widoczne żyły, zrobiłam badania
      (aspat,alat,krzepnięcie krwi)- wszystko w normie, zaczęłam brać
      rutinoscorbin, magnez i do tego zdecydowanie więcej ruchu (praca
      siedząca). Nie czuję ciężkości w nogach, żyły nie są bardziej
      widoczne.żylaków nie mam. Na razie obserwuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka