Dodaj do ulubionych

dentysta NFZ zakres

13.08.08, 17:29

jaki jest zakres uslug dent na NFZ?
czy np samo leczenie bez materialow jest darmowe i moge doplacic
tylko za lepszy material i bedzie taniej niz prywatnie a ten sam
standard?jak to wyglada w praktyce?
Obserwuj wątek
    • oliwija Re: dentysta NFZ zakres 13.08.08, 17:31
      darmo masz plomby srebne. i z tego co mi wiadomo białe w jedynkach i
      dwójkach. za lepsze musisz dopłacać
      • Gość: gato a co z sama robocizna?jest darmowa? IP: *.dslgb.com 21.08.08, 23:19
        czy jest jakas roznica w kosztach?
        • Gość: sisy Re: a co z sama robocizna?jest darmowa? IP: *.chello.pl 21.08.08, 23:35
          u prywatnego płacisz materiał + robota, w przychodni dopłacasz za materiał, ew.
          usługę która nie jest w ramach ubezpieczenia. ja np. ostatnio dopłacałam do
          wypełnienia białego(tego lepszego utwardzanego)na jednej powierzchni koszt 50zl,
          u prywatnego ok 80zl..
          • oliwija jw 22.08.08, 08:47
            chociaz ja ostatnio za biala plombe w 4 nie zaplaciłam nic. chodze
            do prywaciarza ale maja umowe z kasa za robocizne nie zaplacilam
            jeszcze ani złotówkia chodze ja i córka.
            • Gość: data ważności. Re: jw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:24
              Ja chodzę do denystki, u której wyrywanie jest za darmo, jakieś zabiegi oczyszczające też... Chodzę prywatnie. Nie płaci się za znieczulenie ani nic takiego. Za normlaną plombę płacę od 80 zł do 100, w zależności od dziury.
              • Gość: M Re: jw IP: *.smgr.pl 22.08.08, 21:41
                W ramach NFZ masz plomby chemoutwardzalne (2 godziny nie można nie
                jeśc), leczenie kanałowe od jedynek do trójek bodajże. Plomby
                światłoutwardzalne są płatn w 100%, kanałówka pozostałych zębów też.
                Jeżeli lekarz każe dopłacac do plomb to łamie prawo. Fakt, że
                pacjent na tym, korzysta, ale prawo tego nie dopuszcza. Albo
                bierzesz gó.. za darmo, albo płacisz w 100%. Smutne, ale przwdziwe.
              • Gość: izz Re: jw IP: *.lodz.mm.pl 24.08.08, 01:03
                umowa z NFZ dotyczy wypelnien z amalgamatów i wypełnien kompozytowych w
                siekaczach i chyba kłach.Usuwanie złogów za darmo,ekstrakcje,lakowanie bruzd u
                dzieciakow i generalnie leczenie dzieciaków darmo.Za znieczulenia zawsze się
                płaci!(moze sobie liczyc juz w wypełnieniu).Dowiedzcie sie dokladnie u dentysty.
                Koszty wypełnienia w innych zębach ustala dentysta i moga wahac się przeciez.
                • Gość: data ważności. do izz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 08:05
                  Izz, ja nie płaciłam za znieczulenie... A wiem to stąd, że jak mi wyrywała, to całkowicie za darmo, a znieczulenie było przecież... Albo... Jak robiła mi szóstkę, to miałam trzy znieczulenia, bo nie mogło złapać, a za białą plombę zapłaciłam, jak zawsze, czyli od 80 do 100, bo teraz, to już dokładnie nie pamiętam.
                  • Gość: izz Re: do izz. IP: *.lodz.mm.pl 24.08.08, 13:49
                    do wyrywania znieczulenie za darmo oczywiście,bo sama ekstrakcja za darmotongue_out Ale
                    jesli chodzi np. o znieczulenie, bo ktos sobie zażyczy przy opracowywaniu,bo go
                    boli to sie płaci.Wypełnienia kompozytowe w zależnosci czy są chemo czy
                    światłoutwardzalne, rozległosc ubytku wahaja się w granicach 50-100 zl.Ceny
                    ustala sam lekarz. pozdrawiam
                    • Gość: radomka zakres refundacji IP: *.radom.vectranet.pl 29.08.08, 20:02
                      Dzieci:
                      -zęby mleczne-leczenie , znieczulenie do leczenia , wypełnienie-
                      kompozyt chemoutwardzalny,amalgamat lub glasjonomer , usuwanie w
                      znieczuleniu, lapisowanie(impregnacja)
                      -zęby stałe-leczenie , znieczulenie do leczenia , wypełnienie
                      kompozytowe światłoutwardzalne do zębów przednich(od trójki do
                      trójki-do 18 roku życia)do reszty zębów amalgamat,leczenie kanałowe
                      wszystkich zębów,usuwanie ze znieczuleniem,raz na 3 miesiące
                      profilaktyczne lakierowanie lakierem fluorowym,lakowanie zębów
                      szóstych ,usuwanie złogów nazębnych(scaling) raz na rok,dwa zdjęcia
                      RTG.
                      Dorośli:
                      -leczenie ze znieczuleniem wszystkich zebów,wypełnienie do zębów
                      przednich-kompozyt chemoutwardzalny,do tylnych -amalgamat,leczenie
                      kanałowe zębów przednich(od 3 do 3),usuwanie ze
                      znieczuleniem,usuwanie złogów nazębnych raz na rok (skalerem
                      ultradźwiękowym),komplet protez akrylowych raz na 5 lat,dwa zdjęcia
                      RTG.
                      Kobiety w ciąży i połogu-leczenie kanałowe wszystkich zębów.
                      Dorośli(do wszystkich zębów) i dzieci do zębów tylnych -do
                      wypełnienia światłoutwardzalnego mogą dopłacić(NFZ w tym roku
                      przywrócił mozliwość dopłat)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka