gato.domestico 13.08.08, 17:29 jaki jest zakres uslug dent na NFZ? czy np samo leczenie bez materialow jest darmowe i moge doplacic tylko za lepszy material i bedzie taniej niz prywatnie a ten sam standard?jak to wyglada w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwija Re: dentysta NFZ zakres 13.08.08, 17:31 darmo masz plomby srebne. i z tego co mi wiadomo białe w jedynkach i dwójkach. za lepsze musisz dopłacać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gato a co z sama robocizna?jest darmowa? IP: *.dslgb.com 21.08.08, 23:19 czy jest jakas roznica w kosztach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisy Re: a co z sama robocizna?jest darmowa? IP: *.chello.pl 21.08.08, 23:35 u prywatnego płacisz materiał + robota, w przychodni dopłacasz za materiał, ew. usługę która nie jest w ramach ubezpieczenia. ja np. ostatnio dopłacałam do wypełnienia białego(tego lepszego utwardzanego)na jednej powierzchni koszt 50zl, u prywatnego ok 80zl.. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija jw 22.08.08, 08:47 chociaz ja ostatnio za biala plombe w 4 nie zaplaciłam nic. chodze do prywaciarza ale maja umowe z kasa za robocizne nie zaplacilam jeszcze ani złotówkia chodze ja i córka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: data ważności. Re: jw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:24 Ja chodzę do denystki, u której wyrywanie jest za darmo, jakieś zabiegi oczyszczające też... Chodzę prywatnie. Nie płaci się za znieczulenie ani nic takiego. Za normlaną plombę płacę od 80 zł do 100, w zależności od dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: jw IP: *.smgr.pl 22.08.08, 21:41 W ramach NFZ masz plomby chemoutwardzalne (2 godziny nie można nie jeśc), leczenie kanałowe od jedynek do trójek bodajże. Plomby światłoutwardzalne są płatn w 100%, kanałówka pozostałych zębów też. Jeżeli lekarz każe dopłacac do plomb to łamie prawo. Fakt, że pacjent na tym, korzysta, ale prawo tego nie dopuszcza. Albo bierzesz gó.. za darmo, albo płacisz w 100%. Smutne, ale przwdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izz Re: jw IP: *.lodz.mm.pl 24.08.08, 01:03 umowa z NFZ dotyczy wypelnien z amalgamatów i wypełnien kompozytowych w siekaczach i chyba kłach.Usuwanie złogów za darmo,ekstrakcje,lakowanie bruzd u dzieciakow i generalnie leczenie dzieciaków darmo.Za znieczulenia zawsze się płaci!(moze sobie liczyc juz w wypełnieniu).Dowiedzcie sie dokladnie u dentysty. Koszty wypełnienia w innych zębach ustala dentysta i moga wahac się przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: data ważności. do izz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 08:05 Izz, ja nie płaciłam za znieczulenie... A wiem to stąd, że jak mi wyrywała, to całkowicie za darmo, a znieczulenie było przecież... Albo... Jak robiła mi szóstkę, to miałam trzy znieczulenia, bo nie mogło złapać, a za białą plombę zapłaciłam, jak zawsze, czyli od 80 do 100, bo teraz, to już dokładnie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izz Re: do izz. IP: *.lodz.mm.pl 24.08.08, 13:49 do wyrywania znieczulenie za darmo oczywiście,bo sama ekstrakcja za darmo Ale jesli chodzi np. o znieczulenie, bo ktos sobie zażyczy przy opracowywaniu,bo go boli to sie płaci.Wypełnienia kompozytowe w zależnosci czy są chemo czy światłoutwardzalne, rozległosc ubytku wahaja się w granicach 50-100 zl.Ceny ustala sam lekarz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomka zakres refundacji IP: *.radom.vectranet.pl 29.08.08, 20:02 Dzieci: -zęby mleczne-leczenie , znieczulenie do leczenia , wypełnienie- kompozyt chemoutwardzalny,amalgamat lub glasjonomer , usuwanie w znieczuleniu, lapisowanie(impregnacja) -zęby stałe-leczenie , znieczulenie do leczenia , wypełnienie kompozytowe światłoutwardzalne do zębów przednich(od trójki do trójki-do 18 roku życia)do reszty zębów amalgamat,leczenie kanałowe wszystkich zębów,usuwanie ze znieczuleniem,raz na 3 miesiące profilaktyczne lakierowanie lakierem fluorowym,lakowanie zębów szóstych ,usuwanie złogów nazębnych(scaling) raz na rok,dwa zdjęcia RTG. Dorośli: -leczenie ze znieczuleniem wszystkich zebów,wypełnienie do zębów przednich-kompozyt chemoutwardzalny,do tylnych -amalgamat,leczenie kanałowe zębów przednich(od 3 do 3),usuwanie ze znieczuleniem,usuwanie złogów nazębnych raz na rok (skalerem ultradźwiękowym),komplet protez akrylowych raz na 5 lat,dwa zdjęcia RTG. Kobiety w ciąży i połogu-leczenie kanałowe wszystkich zębów. Dorośli(do wszystkich zębów) i dzieci do zębów tylnych -do wypełnienia światłoutwardzalnego mogą dopłacić(NFZ w tym roku przywrócił mozliwość dopłat) Odpowiedz Link Zgłoś