Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a epilepsja...

28.08.08, 12:51
Witam wszystkichsmile Mam takie pytanko, czy ktoś wie może jaka
antykoncepcja jest najbardziej bezpieczna pod względem interakcji z
lekami na epilepsje , biorąc równiez pod uwagę żeby ta antykoncepcja
byla jak najbardziej skuteczna....
Ponoć tabletki są średnio akceptowalne, więc co może być dobrę w
takim przypadku?? Prosze o pomocwink z góry wszystkim dziekuje i
pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • Gość: emka Re: antykoncepcja a epilepsja... IP: 91.104.70.* 28.08.08, 12:55
      Chyba zwariowałaś,że w tak istotnej kwestii radzisz się laików na forum....rusz
      cztery litery i idź do lekarza. Co może mamy ci jeszcze nazwy tabsów wypisać?
      • agga211 Re: antykoncepcja a epilepsja... 28.08.08, 14:29
        Po pierwsze to jest forum o zdrowiu , więc o czym innym mogła bym tu
        pisac jak nie o zdrowiu...Po drugie post jest kierowany do osób
        które znaja sie na rzeczy, i są w jakiś sposób doświadczone w tym
        temacie dlatego też jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to
        poprostu nie odpisuj na tego typu posty, ponieważ oczekuje powaznych
        odpowiedzi a nie takich bredni jak Ty piszesz.
        • marzeka1 Re: antykoncepcja a epilepsja... 28.08.08, 15:00
          Ale przecież w Twoim przypadku nawet jak ktoś na forum "ma pojęcie" , totylko lekarz ginekolog może po badaniach stwierdzić, czy w ogóle możesz łykać hormony.Moja siostra dostała zakrzepicy mózgowej po tabsach, wyszła z tego, ale efektem ubocznym jest jedna z odmian padaczki, ABSOLUTNIE nie wolno jej brać jakichkolwiek hormonów.To zbyt poważna sprawa, by słuchać nawet najlepiej zorientowanych forumowiczów.
          • Gość: agga211 Re: antykoncepcja a epilepsja... IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 28.08.08, 19:10
            Ja sie tutaj pytam o rade, nie powiedziałam ze zaraz jak ktoś napisze nazwe
            tabletek to polece do apteki kupowac bo to jest oczywiste że przed konsultacją z
            lekarzem nic nie zrobie i nawet nie miałabym takiego zamiaru, a jak nie
            potraficie zrozumiec ze chce sie tu tylko poradzic, skonsultowac z innymi co
            maja taka bądź podobną sytuację to Wasz problem i nie zawracajcie mi tu głowy
            durnymi tekstami bo jak juz mówiłam wcześniej oczekuje tylko poważnych
            odpowiedzi...!
            • Gość: emka Re: antykoncepcja a epilepsja... IP: 91.104.70.* 28.08.08, 21:10
              Jak można udzielić komuś poważnej odpowiedzi skoro sam nie jest poważny-tylko
              durne odpowiedzi wchodzą w grę na durne pytania i jak widać nie jest to tylko
              moja opinia......
    • Gość: gosc Re: antykoncepcja a epilepsja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 19:30
      Mam takie pytanko, czy ktoś wie może jaka
      antykoncepcja jest najbardziej bezpieczna pod względem interakcji z
      lekami na epilepsje ,

prezerwatywa
    • szachula30 Re: antykoncepcja a epilepsja... 28.08.08, 21:50
      Moje prywatne zdanie: przy epilepsji praktycznie stale przyjmujesz tabletki,
      więc po prostu nie polecam tabletek antykoncepcyjnych, bo po pierwsze -
      obciążasz żołądek, wątrobę kolejnymi tabletkami, a po drugie: mogą wystąpić
      niepożądane interakcje z lekami na epilepsję. Żeby dobrać odpowiednie tabletki,
      musiałby ściśle współpracować z ginem Twój neurolog. No i trzeba wtedy wykonać
      dokładne badania, m.in. wątrobowe. Wydaje mi się, że najlepsza byłaby
      prezerwatywa, ewentualnie jakieś globulki. Poza tym możesz się poradzić swojego
      ginekologa i zapytaj neurologa.
      • gabrielle Re: antykoncepcja a epilepsja... 31.08.08, 12:43
        Po pierwsze to zupełnie nie rozumiem, dlaczego pytasz na forum, zamiast iść do
        lekarza, ale skoro pytasz, to ci powiem, co ja wiem, czyli co mi powiedział mój
        ginekolog.

Rozumiem, że chcesz brać tabletki, żeby nie dorobić się małych puchatych
        dzieciątek. Jeśli nie chcesz się dorobić małych puchatych dzieciątek, to idź kup
        prezerwatywę (Zresztą zgodnie z radą któregoś z przedmówców). Leki
        przeciwpadaczkowe w połączeniu z tabletkami antykoncepcyjnymi nie zapobiegną
        ciąży. Wyregulują ci cykl, skrócą czas trwania miesiączki, zminimalizują
        przedokresowego wścieka na świat cały, ale jeśli chodzi o zapobieganie to tak,
        jakby ich nie było.
    • Gość: o. Re: antykoncepcja a epilepsja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:04
      Ginekolog musi się znać na rzeczy i najlepszy będzie np. polecony przez
      neurologa lub specjalizujący się w tego typu przypadkach.

Z jednej strony dziewczyny dobrze mówią - idź do ginekologa. Z drugiej strony
      jednak ginekolog może nie mieć pojęcia o możliwych interakcjach pomiędzy
      poszczególnymi lekami a pigułkami. Więc pytanie na forum nie jest do końca od
      czapy.

Mojej znajomej lekarz ginekolog właśnie zaszkodził. Przy problemach ze zbyt
      wąskim czy tam cienkim endometrium i prawidłowej gospodarce hormonalnej zalecił
      jej pigułki. Efektem jest całkowite rozregulowanie cyklu (np. okres i plamienia
      przez dwa tygodnie w trakcie brania pigułki) i co gorsze wystąpienie ataków i
      pogorszenie wyników badań neurologicznych. To są skutki zastosowania się do
      terapii przepisanej przez jakiegoś ginekologa, który się nie znał i zlekceważył
      informację o epilepsji i branych lekach.
      Teraz w konsultacji z neurologiem koleżanka będzie się leczyć u poleconego przez
      niego gina, specjalizującego się w pacjentach z epi.

Co ciekawe pomimo tego, że koleżanka nie zamierza stosować pigułki w celach
      antykoncepcyjnych została poinformowana przez swojego neurologa, że w jej
      przypadku taka możliwość istnieje. Tylko pigułka musi mieć czegoś więcej.
      • Gość: justy Re: antykoncepcja a epilepsja... IP: *.chello.pl 01.09.08, 22:24
        > przypadku taka możliwość istnieje. Tylko pigułka musi mieć czegoś
        więcej.

ethinylestradiou musi mieć więcej. więcej tzn. przynajmniej 50mcg,
        jeśli są stosowane leki przeciwpadaczkowe obniżające skutecznośc
        pigułek (np. fenobarbital, carbamazepine, fenytoina,
        paramethadione,oxcarbazepine, felbamate, topirimat).
        są też leki przeciw epilepsji nie wchodzące w interakcje z pigułkami
        (kwas walproinowy,vigabatrin, tiagabine, levetiracetam, zonisamide,
        gabapentin).

i jeszcze lektura:

"Which contraception for women with epilepsy?" 2008r:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18178110?ordinalpos=15&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.
        Pubmed_RVDocSum

professionals.epilepsy.com/page/women_guide.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka