Dodaj do ulubionych

wyniki TSH

16.09.08, 14:51
Witam, robiłam ostatnio badanie TSH (III gen) i wynik jest 0,009. Mam objawy
niedoczynności tarczycy sad czy to może być to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ulla Re: wyniki TSH IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.08, 15:59
      Nie, tak niski poziom TSH świadczy o nadczynności. Zbadaj jeszcze do
      kompletu fT3 i fT4.
      • maleninki Re: wyniki TSH 17.09.08, 10:29
        czekam na kolejne wyniki... sad wiem, że świadczy o nadczynności, ale ja mam
        zewnętrzne objawy niedoczynności, zresztą kiedyś leczyłam właśnie niedoczynność.
        • alpepe Re: wyniki TSH 17.09.08, 11:25
          a jakie masz te objawy?
          • iza2385 Re: wyniki TSH 17.09.08, 11:44
            alpepe napisała:

> a jakie masz te objawy?
            no włśnie bo ostatnio tak sie czuję że szok i to też chyba coś z
            tarczyca
            • maleninki Re: wyniki TSH 17.09.08, 11:56
              ogólnie bardzo się źle czuję, jak bym była własnym cieniem.. przede wszystkim
              zaniepokoił mnie wzrost wagi mimo diety eliminacyjnej i joggingu a teraz i
              pilates.. poza tym: ciągłe zmęczenie i niewyspanie (niby normalne przy małym
              dziecku, ale moja noce przesypia ładnie), cały czas mi zimno, mam problemy z
              wyartykułowaniem słów i wyrażeniem myśli (jestem po filologii, dotąd nie
              miewałam z tym problemów), ciągle mi zimno, robi mi się słabo, mam zawroty
              głowy, drętwieją mi nogi i ręce, brakuje mi cierpliwości, mało rzeczy mnie
              cieszy, a i straaaasznie nerwowa jestem sad
              • Gość: Ulla Re: wyniki TSH IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.08, 12:00
                A może masz Hashimoto? To dla tej choroby charakterystyczne są wahania pomiędzy
                niedo- i nadczynnością, zwłaszcza, jeśli jest nieleczona. Zbadaj dodatkowo
                poziom przeciwciał antyTPO i antyTG + USG tarczycy.
                • maleninki Re: wyniki TSH 17.09.08, 13:22
                  też mi na to wygląda sad w pt idę do endo, wciskam się między kolejkę, bo na
                  przyjęcie w Limie musiałabym czekać do listopada. Chorowałam jak miałam 13 lat
                  czyli wieki temu i też było tak trudno dostać się do specjalisty sad
                  • alpepe Re: wyniki TSH 17.09.08, 15:16
                    ja dostałam po pierwszym dziecku poporodowe zapalenie tarczycy, w sumie jak
                    hashimoto, miałam niedoczynność, ale z wyglądu to nie było widać tej
                    niedoczynności, bo byłam i jestem b. szczupła, ale reszta twoich objawów to się
                    nawet zgadza.
                    • Gość: wiejska baba Re: wyniki TSH...to dopiero poczatek badan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 19:17
                      drogie panie tarczyca jest tak nieodgadnionym i powiem wrednym
                      organem ,że wyniki i objawy moga dawac sprzeczne opinie. np ja w
                      nadczynnosci mam sklonnosci do tycia-nietypowe, za to mam b geste
                      włosy-typowe.Jest mi ciagle zimno -nietypowe itd....radzę dalsze
                      badania i DOBREGO endokrynologa!
                      • maleninki Re: wyniki TSH...to dopiero poczatek badan 17.09.08, 21:04
                        wiem, że to dopiero początek. a może jesteś z Wawy i możesz kogoś polecić?
                        • optymistyczka Re: wyniki TSH...to dopiero poczatek badan 17.09.08, 22:07
                          Choruję na niedoczynność tarczycy już 2 lata,a dokładnie na zapalnie tarczycy
                          typu Hasimoto.Dowiedziałam się przypadkiem o mojej chorobie i powiem wam,że
                          tarczyca,to nie zabawa.Trzeba ciągle kontrolować wyniki,bo jak się bierze
                          tabletki,to wyniki bardzo się zmieniają nawet w ciągu tygodnia.Planuję niedługo
                          ciążę.Ta choroba nie jest przeszkodą żeby mieć dziecko,ale trzeba unormować
                          hormony,a później brać większą dawkę leku i częściej robić badania.Przeraża mnie
                          to wszystko i bardzo boję się tego wszystkiego.
                          • maleninki pytanie do Alpepe 18.09.08, 11:47
                            u jakiego lekarza się leczyłaś? u endykrynologa czy ginekologa-endykrynologa?
                            nie wiem jaka jest różnica między tymi dwoma specjalnościami. jutro mam wizytę u
                            endo, ale pewnie nic jeszcze się nie dowiem.
                            • Gość: wiejska baba Re: pytanie do Alpepe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 16:55
                              nooo , ja leczę sie u zwykłego endo w Lublinie i w IO w Gliwicach
                              (niestety miałam nowotwór).Gdybys była ze Sląska to polecam lekarzy
                              z tego instytutu np dr Puch.
                              A tak na marginesie nie bojcie się pytac o wszystko jesli macie
                              wątpliwosci.Mnie moja pani dr na początku traktowała niegrzecznie do
                              czasu jak ....musiałam sie postawic.dziś jest wszystko ok i nawet
                              wiele ze mna rozmawia .Odwagi i wytrwałosci w lwczeniu.Najważniejsze
                              nie przerywac brania leków bo zaczna sie problemy.pozdrawiam
                              • maleninki Re: pytanie do Alpepe 20.09.08, 21:23
                                no ja nie z tych bojących smile mam zlecony cały komplet badań i 1 października z
                                wynikami do endo, wcześniej mam się pojawić u ogólnego wink bo mam nadwagę ekhmmm ;p
                                • Gość: ola Re: pytanie do Alpepe IP: *.as.kn.pl 21.09.08, 23:56
                                  Polecam forum nt. Hashimoto.
                                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka