maleninki 16.09.08, 14:51 Witam, robiłam ostatnio badanie TSH (III gen) i wynik jest 0,009. Mam objawy niedoczynności tarczycy czy to może być to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ulla Re: wyniki TSH IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.08, 15:59 Nie, tak niski poziom TSH świadczy o nadczynności. Zbadaj jeszcze do kompletu fT3 i fT4. Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: wyniki TSH 17.09.08, 10:29 czekam na kolejne wyniki... wiem, że świadczy o nadczynności, ale ja mam zewnętrzne objawy niedoczynności, zresztą kiedyś leczyłam właśnie niedoczynność. Odpowiedz Link Zgłoś
iza2385 Re: wyniki TSH 17.09.08, 11:44 alpepe napisała: > a jakie masz te objawy? no włśnie bo ostatnio tak sie czuję że szok i to też chyba coś z tarczyca Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: wyniki TSH 17.09.08, 11:56 ogólnie bardzo się źle czuję, jak bym była własnym cieniem.. przede wszystkim zaniepokoił mnie wzrost wagi mimo diety eliminacyjnej i joggingu a teraz i pilates.. poza tym: ciągłe zmęczenie i niewyspanie (niby normalne przy małym dziecku, ale moja noce przesypia ładnie), cały czas mi zimno, mam problemy z wyartykułowaniem słów i wyrażeniem myśli (jestem po filologii, dotąd nie miewałam z tym problemów), ciągle mi zimno, robi mi się słabo, mam zawroty głowy, drętwieją mi nogi i ręce, brakuje mi cierpliwości, mało rzeczy mnie cieszy, a i straaaasznie nerwowa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulla Re: wyniki TSH IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.08, 12:00 A może masz Hashimoto? To dla tej choroby charakterystyczne są wahania pomiędzy niedo- i nadczynnością, zwłaszcza, jeśli jest nieleczona. Zbadaj dodatkowo poziom przeciwciał antyTPO i antyTG + USG tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: wyniki TSH 17.09.08, 13:22 też mi na to wygląda w pt idę do endo, wciskam się między kolejkę, bo na przyjęcie w Limie musiałabym czekać do listopada. Chorowałam jak miałam 13 lat czyli wieki temu i też było tak trudno dostać się do specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wyniki TSH 17.09.08, 15:16 ja dostałam po pierwszym dziecku poporodowe zapalenie tarczycy, w sumie jak hashimoto, miałam niedoczynność, ale z wyglądu to nie było widać tej niedoczynności, bo byłam i jestem b. szczupła, ale reszta twoich objawów to się nawet zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba Re: wyniki TSH...to dopiero poczatek badan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 19:17 drogie panie tarczyca jest tak nieodgadnionym i powiem wrednym organem ,że wyniki i objawy moga dawac sprzeczne opinie. np ja w nadczynnosci mam sklonnosci do tycia-nietypowe, za to mam b geste włosy-typowe.Jest mi ciagle zimno -nietypowe itd....radzę dalsze badania i DOBREGO endokrynologa! Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: wyniki TSH...to dopiero poczatek badan 17.09.08, 21:04 wiem, że to dopiero początek. a może jesteś z Wawy i możesz kogoś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś
optymistyczka Re: wyniki TSH...to dopiero poczatek badan 17.09.08, 22:07 Choruję na niedoczynność tarczycy już 2 lata,a dokładnie na zapalnie tarczycy typu Hasimoto.Dowiedziałam się przypadkiem o mojej chorobie i powiem wam,że tarczyca,to nie zabawa.Trzeba ciągle kontrolować wyniki,bo jak się bierze tabletki,to wyniki bardzo się zmieniają nawet w ciągu tygodnia.Planuję niedługo ciążę.Ta choroba nie jest przeszkodą żeby mieć dziecko,ale trzeba unormować hormony,a później brać większą dawkę leku i częściej robić badania.Przeraża mnie to wszystko i bardzo boję się tego wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki pytanie do Alpepe 18.09.08, 11:47 u jakiego lekarza się leczyłaś? u endykrynologa czy ginekologa-endykrynologa? nie wiem jaka jest różnica między tymi dwoma specjalnościami. jutro mam wizytę u endo, ale pewnie nic jeszcze się nie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba Re: pytanie do Alpepe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 16:55 nooo , ja leczę sie u zwykłego endo w Lublinie i w IO w Gliwicach (niestety miałam nowotwór).Gdybys była ze Sląska to polecam lekarzy z tego instytutu np dr Puch. A tak na marginesie nie bojcie się pytac o wszystko jesli macie wątpliwosci.Mnie moja pani dr na początku traktowała niegrzecznie do czasu jak ....musiałam sie postawic.dziś jest wszystko ok i nawet wiele ze mna rozmawia .Odwagi i wytrwałosci w lwczeniu.Najważniejsze nie przerywac brania leków bo zaczna sie problemy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: pytanie do Alpepe 20.09.08, 21:23 no ja nie z tych bojących mam zlecony cały komplet badań i 1 października z wynikami do endo, wcześniej mam się pojawić u ogólnego bo mam nadwagę ekhmmm ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: pytanie do Alpepe IP: *.as.kn.pl 21.09.08, 23:56 Polecam forum nt. Hashimoto. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776 Odpowiedz Link Zgłoś