Dodaj do ulubionych

Harmonet a objawy niepożądane

23.10.03, 11:24
Zaczęłam przyjmować Harmonet-są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne w
życiu,nigdy dotąd nie stosowalam żadnych.
Mam pytanie odnośnie działań niepożądanych a mianowicie w ulotce napisane
jest , że tabletki trzeba natychmiast odstawić min. w przypadku pojawienia
się kaszlu z niewyjaśnionych przyczyn.Niestety dziś rano dostałam chrypki i
lekkiego kaszlu,dodam, że wczoraj nie odczuwałam żadnych dolegliwości
gardłowych.Nie chciałabym panikować, więc proszę o informację , jakie moga
być konsekwencje takiego kaszlu????
W dalszej części ulotki jest natomiast napisane, że niekiedy moga wystapić
objawy w postaci np. zapalenia gardła.
Bardzo prosze o informacje, czy ktoraś z was spotkała się z czymś takim?A
może powinnam je odstawić???
A co na ten temat powie Pani Doktor???
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kat_ja1 Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 12:20
      Wydaje mi się, że za wcześnie, żeby stwierdzić, że to z powodu brania Harmonetu
      masz kaszel czy ból garła. Zwykle chodzi o to, że podczas brania pojawiają isę
      pewne przypadłości w stylu migrenowych (silnych)bólów głowy, zaburzeniach w
      widzeniu itp. Z tym kaszlem, to raczej chodzi o to, że jest to często pierwszy
      objaw choroby zakrzepowo-zatorowej...przy pierwszym opakowaniu to raczej
      niemożliwe...Ja radzę żebyś wzięła opakowanie do końca i zobaczysz wtedy. Jest
      to chyba lepsze niż gwałtowne odstawienie w połowie opakowania. Jeżeli nie masz
      obrzęków kończyn dolnych, co jest widoczniejszym objawem choroby zakrzepowej to
      ten kaszel radzę Ci obserwować. Na wszelkie wnioski jest chyba za wcześnie,
      choć oczywiście mogę się mylić, więc najlepiej będzie jak pójdziesz do lekarza.
      • almerka1 Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 12:56
        ale mnie wystraszyłaś!!!
        chyba jutro pójdę do lekarza.
        a jaki jest związek choroby zakrzepowej z kaszlem....?????
        • kat_ja1 Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 13:55
          Oj kochana, ja Cię właśnie chciałam uspokoić, a nie wystraszyć!!!! Właśnie
          chodziło mi o to, że kaszel jest działaniem niepożadanym, ale branym za
          pierwszy objaw choroby zakrzepowej....a to nie powstaje w krótkim czasie, a z
          tego co zrozumiałam Harmonet dopiero co zaczęłaś brać...Wiesz, wydaje mi się,
          że teraz jest taka pora, chodzi mi o auręwinkże mogłaś stać w autobusie obok
          kogoś kto sobie gdzieś kaszlnął, w pracy, czy gdziekolwiek gdzie są ludzie, są
          bakterie wywołujące kaszel. Raczej nie chce mi się wierzyć, że masz kaszel po
          tabletkach... Ja parę lat temu bardzo źle zareagowałam na Marvelon. W pierwszym
          miesiącu spuchłam jak balon, taki miałam zastój wody....Jeżeli nic nie miałaś
          nigdy złego z krążeniem, puchnięciem kończyn dolnych to mało prawdopodobne,
          żeby nagle coś ci się wykształciło...Choroba zakrzepowa bardziej dotyczy
          kobiet, które po 35 roku życia, przy pigułkach palą papierosy. I biorą tabl.
          parę lat..Wg. mnie nic Ci nie jest.Po prostu przyplątała Ci się jakaś infekcja.
          Tak a'propos pierwszy raz słyszę, żeby ubocznym skutkiem pigułek był właśnie
          kaszel...Często mówi się o przybieraniu na wadze, bólach głowy. Ja przy braniu
          Minulet w połowie cyklu miałam takie ćnmiące bóle głowy. Nie był to jakiś
          wielki ból, ale taka ćmiąca zarazawinksnująca się przez parę godzin. Zmieniłam na
          Harmonet i chyba wreszcie trafiłam na ideałwink)

Powodzenia i nic się nie bój!
          • almerka1 Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 14:04
            dla mnie to też wydaje się małoprawdopodobnewink
            a tak poza tym w ulotce jaest wymienionych tyle
            dzialan niepożądanych i skutków ubocznych, że az sie włos na głowie jeży...
            długo nie mogłam się zdecydować aż się w końcu zdecydowałam
            mam nadzieję ,że to rzeczywiście zbieg okolicznościwink))
            pozdrawiam cieplutkowink))
            • kat_ja1 Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 16:04
              Pozdrawiam Cię równie ciepło w ten zimny dzień i nie bój się. Ulotki mają to do
              siebie, ze muszą być na nich zamieszczone efekty uboczne, niekiedy straszące.
              Trzeba oczywiście zwracać uwagę na wszelkie zmiany wczęśniej nieistniejące, ale
              bez paniki.
              • maoya Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 16:17
                Czesc
                Ja rowniez biore Harmonet i sa to moje pierwsze pigulki w zyciu. Pisalam juz
                kilkakrotnie na forum o swoich reakcjach na nie ale napisze jeszcze raz bo wiem
                jak sama przezywalam na poczatku rozne dolegliowsci.
                Wlasnie w tym najwiekszy problem ze skad mozemy wiedziec czy sa one spowodowane
                pigulkami czy czyms innym? Tez pamietam ze pzrestraszylam sie jak zakaszlalam,
                a przez jakis czas wystepowaly silne bole glowy np, ale poniewaz dosc czseto
                mnie wczesniej glowa pobolewala, swtierdzilam ze poczekam i zobacze co bedzie
                dalej. No i minelo, tak samo jak np mdlosci, ktore mialam pzrez pierwsze 3
                miesiace przyjmowania Harmonetu. A co sie strachu najadlam, ze w ciazy jestem -
                teraz sie z tego smieje ale wtedy.....Ulotka jak kazda ulotka zawiera mnostwo
                przerazajacych informacji ale w koncu nawet zwykla tabletka pzreciwbolowa ma
                tam wypisane tyle objawow ze od samego czytania mozna dostac bolu glowy wink Ja
                do tego jeszcze mam tendencje do zylakow wiec najbardziej balam sie wlasnie
                wplywu pigulek na moje zyly ale absolutnie zadnych niepokojacych objawow nie
                bylo do tej pory. Teraz biore 5 opakowanie Harmonetu i nic zlego sie ze mna nie
                dzieje, wszsytko jest ok.
                Czego i tobie zycze, mam nadzieje ze ten kaszel to nic powaznego ot zwykla
                jesienna pzrypadlosc, ktorą oczywiscie wylecz koniecznie. No i obserwuj dobrze
                siebie ale jak pisala kolezanka powyzej bez paniki smile Pozdrawiam
                • almerka1 Re: Harmonet a objawy niepożądane 23.10.03, 16:50
                  trochę mnie uspokoiłyściewink))
                  ja poza tym kaszlem i takim drapaniem w gardle w zasadzie nic innego
                  niepokojącego nie odczuwam
                  ale bede się bacznie obserwowaćwink))
                  dzieki za słowa otuchy
                  pozdawiam
    • monika.antepowicz Re: Harmonet a objawy niepożądane 25.10.03, 20:45
      Wydaje mi sie ze raczej chodzi o duszności i objawy które można wiązac z
      mozliwoscią zatorowości płucnej, natomiast o zapaleniu gardła nie słyszłam ,
      mozliwe jedynie ze u niektórych osób mogą wysuszac śluzówki- pochwy jamy ustnej
      spojówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka