marbeta 25.10.03, 09:17 Jakie polecacie miejsca do założenia aparatu stałego. I jakie są wasze wrażenia i opinie na temat noszenia takiej biżuterii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamaoka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 26.10.03, 15:22 Hej, nosze taki aparat od roku.... moglabym ci pisac tutaj miliony stron na temat mojej opinii o tym przybytku najpierw o minusach: 1. moze to wina tego ze jestem bardzo wrazliwa na bol i inne takie, ale aparacik powoduje u mnie dosc spory bol (inni ktorzy go nosza takiegon nie maja, wiec pewnie to kwestia moich uwarunkowan, najgorzej jest przez te kilak dni po wizycie (tej comiesiecznej tez) 2. moze to znow kwestia jakiejs mojej wrazliwosci, ale u mnie aparacki wplywa bardz zle na stan moich policzkow i jezyka, tzn. zawsze, ale to zawsze na tydzien przed okresem zaczyna mi on tak podrazniac w srodku policzki i jezyk, ze momentalnie robia mi sie bable i ranki i to jest bardzo bolace i nie ma u mnie na to innej rady jak przetrwac, kremy nie pomagaja, jedynie miimalnie wykrocaja czas trwania tych katuszy 3. ZAWSZE widac czy cos jadlas i przewaznie co jadlas, nauczysz sie czesciej myc zeby, a kazdy posilek (nawet ejdno ciasteczko) nauczysz sie popijac woda, zeby poplukac nia troche usta (przy malej ilosci ejdzenia i jesli jest ono malo czeone aparaciku wystarczy by usunac resztki jedzienia z zebow 4. bedziesz miala sliczny metalowy usmiech, jak ja i moj chlopak, ale on farciarz juz zdejmuje aparacik, i zostane sama, a tak fajnie bylo ludzie sie smieli jak nas widzieli - para, oboje ladni, no i w aparaciku i chyba czas na plusy, na razie inne minusy mi nie przychodza do glowy 1. wyprostujesz zeby w sposob skueczniejszy i szybszy niz [przy aparaciku ruchomym (wiem, bo sama takowy nosilam przez 6 lat...) 2. czasami chyba ma sie jakis podswiadomy wplyw na ludzui, jesli sie chce komus pokazac ze sie jest niewinnym itp, nie wiem czy mnie rozumiesz, ale jak cie ktos zobaczy w aparacikuk to juz ciezej mu cie traktowac jako osobe "drapiezna", hmm... chyba troche zamotalam 3. chyab nie ma wiecej plusow, ja zakladalam aparat w suwalkach (nie polecam), moj chlopak w bialymstoku, ale ty pewnie nie stad, takze moja opinia nie na wiel ci si zda, najlepeij zebys popytala wsrod znajomych ktoprzy nosza aparaciki o ich wrazenia z poziomu profesjonalnosci ich ortodontow, ja ze swojej doktor nie jestm zadowolona, ale juz nie bede zmieniac, bo to bez sensu, pamietaj zeby ci lekrka za kazdym razem sprawdzala stan uzebienia przy wiziycie, bo noszac aparacik jednak mimo wszytsko amsz wieksze szanse na "dziurki", mimo iz myjesz zeby teoretycznie czesciej i na koniec kazdej wizyty sprawdzaj czy cie aparacik nigdzie nie zaczepia (ja zawsze tak smiesznie scigam wargi i przejezdzam nimi po aparaciku, sprawdzam w ten sposob czy druciki ktorymi lekarka wiaze ten glowny drut do zameczkow an zebach i ktore poitem ucina nie wystaja i nie rania warg, za pierwszym razem sprawdz czy te zcesci ktore masz wewnatrz zebow nie ocieraja cie o jezyk, zreszta sama z czasem wymyslisz jak najlepeij sprawdzam aparacik) i to chyba na tyle, jesli masz jakies pytania z checia odpowiem Kama Odpowiedz Link Zgłoś
micia Re: APARAT ORTODONTYCZNY 27.10.03, 10:53 a po ściągnięciu aparatu trzeba jeszcze przez długi okres nosić tzw szyny - takie foremki na zęby z plastiku - głównie na noc. Jak przez jakiś zapomniałam to założyć, to ból był niesamowity przy zakładaniu. Ja jestem już jakieś 3 lata po ściągnięciu aparatu no i niektóre ząbki trochę zmieniły swoją pozycję. pozdrawiam Micia Odpowiedz Link Zgłoś
pep5 Re: APARAT ORTODONTYCZNY 27.10.03, 16:20 Cześć. Noszę aparat od połowy października. Tyle się nasłuchałam o bólu, koniecznosci jedzenia papek przez pierwsze dni i td i tp. Może nawet lepiej, że sie tego nasłuchałam, bo przynajmniej byłam miło zaskoczona, jak sie okazało to nie takie straszne. Lekarz kazał mi sie zaopatrzyć w tabletki przeciwbólowe na początek i td. Moim zdaniem: pierwszy tydzień najgorszy, bo jedzenie rozduszasz dziąsłami a nie gryziesz. No wiadomo, że bolą skoro masz zasiśniete druty na nich, ale ja myslałam, że to bedzie ciągły ból. Dziąsełka też zanim sie przyzwyczają, trochę będą pocharatene i policzki, ale polecam przez pierwsze dni żel aperisan szałwiowy. Pomaga!!!!! Ogólnie wkurzające jest nieustanne mycie zębów. Ale co sie nie robi dla urody!!!Damy rade!!! Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 27.10.03, 18:12 Ile płaciłyście za swoje aparaty? Bo mi w Gdańsku krzyknięto 1700 zł za 1 łuk i zastanawiam się czy wszędzie jest tyle? Daga Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 02.11.03, 16:13 W suwałkach - 1250 za jeden, w Bialymstoku - 1300 Odpowiedz Link Zgłoś