Dodaj do ulubionych

APARAT ORTODONTYCZNY

25.10.03, 09:17
Jakie polecacie miejsca do założenia aparatu stałego. I jakie są wasze
wrażenia i opinie na temat noszenia takiej biżuterii?
Obserwuj wątek
    • kamaoka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 26.10.03, 15:22
      Hej, nosze taki aparat od roku.... moglabym ci pisac tutaj miliony stron na
      temat mojej opinii o tym przybytkusmile
      najpierw o minusach:
      1. moze to wina tego ze jestem bardzo wrazliwa na bol i inne takie, ale
      aparacik powoduje u mnie dosc spory bol (inni ktorzy go nosza takiegon nie
      maja, wiec pewnie to kwestia moich uwarunkowansmile, najgorzej jest przez te kilak
      dni po wizycie (tej comiesiecznej tez)
      2. moze to znow kwestia jakiejs mojej wrazliwosci, ale u mnie aparacki wplywa
      bardz zle na stan moich policzkow i jezyka, tzn. zawsze, ale to zawsze na
      tydzien przed okresem zaczyna mi on tak podrazniac w srodku policzki i jezyk,
      ze momentalnie robia mi sie bable i ranki i to jest bardzo bolace i nie ma u
      mnie na to innej rady jak przetrwac, kremy nie pomagaja, jedynie miimalnie
      wykrocaja czas trwania tych katuszy
      3. ZAWSZE widac czy cos jadlas i przewaznie co jadlassmile, nauczysz sie czesciej
      myc zeby, a kazdy posilek (nawet ejdno ciasteczko) nauczysz sie popijac woda,
      zeby poplukac nia troche usta (przy malej ilosci ejdzenia i jesli jest ono malo
      czeone aparaciku wystarczy by usunac resztki jedzienia z zebowsmile
      4. bedziesz miala sliczny metalowy usmiech, jak jasmile i moj chlopaksmile, ale on
      farciarz juz zdejmuje aparacik, i zostane sama, a tak fajnie bylo ludzie sie
      smieli jak nas widzieli - para, oboje ladni, no i w aparacikusmile
      i chyba czas na plusy, na razie inne minusy mi nie przychodza do glowy
      1. wyprostujesz zeby w sposob skueczniejszy i szybszy niz [przy aparaciku
      ruchomym (wiem, bo sama takowy nosilam przez 6 lat...)
      2. czasami chyba ma sie jakis podswiadomy wplyw na ludzui, jesli sie chce komus
      pokazac ze sie jest niewinnym itp, nie wiem czy mnie rozumiesz, ale jak cie
      ktos zobaczy w aparacikuk to juz ciezej mu cie traktowac jako
      osobe "drapiezna", hmm... chyba troche zamotalamsmile
      3. chyab nie ma wiecej plusow,

ja zakladalam aparat w suwalkach (nie polecam), moj chlopak w bialymstoku, ale
      ty pewnie nie stad, takze moja opinia nie na wiel ci si zda, najlepeij zebys
      popytala wsrod znajomych ktoprzy nosza aparaciki o ich wrazenia z poziomu
      profesjonalnosci ich ortodontow, ja ze swojej doktor nie jestm zadowolona, ale
      juz nie bede zmieniac, bo to bez sensu, pamietaj zeby ci lekrka za kazdym
      razem sprawdzala stan uzebienia przy wiziycie, bo noszac aparacik jednak mimo
      wszytsko amsz wieksze szanse na "dziurki", mimo iz myjesz zeby teoretycznie
      czesciej i na koniec kazdej wizyty sprawdzaj czy cie aparacik nigdzie nie
      zaczepia (ja zawsze tak smiesznie scigam wargi i przejezdzam nimi po aparaciku,
      sprawdzam w ten sposob czy druciki ktorymi lekarka wiaze ten glowny drut do
      zameczkow an zebach i ktore poitem ucina nie wystaja i nie rania warg, za
      pierwszym razem sprawdz czy te zcesci ktore masz wewnatrz zebow nie ocieraja
      cie o jezyk, zreszta sama z czasem wymyslisz jak najlepeij sprawdzam aparacik)
      i to chyba na tyle, jesli masz jakies pytania z checia odpowiemsmile
      Kama
      • micia Re: APARAT ORTODONTYCZNY 27.10.03, 10:53
        a po ściągnięciu aparatu trzeba jeszcze przez długi okres nosić tzw szyny -
        takie foremki na zęby z plastiku - głównie na noc.
        Jak przez jakiś zapomniałam to założyć, to ból był niesamowity przy zakładaniu.
        Ja jestem już jakieś 3 lata po ściągnięciu aparatu no i niektóre ząbki trochę
        zmieniły swoją pozycję.
        pozdrawiam
        Micia
    • pep5 Re: APARAT ORTODONTYCZNY 27.10.03, 16:20
      Cześć. Noszę aparat od połowy października. Tyle się nasłuchałam o bólu,
      koniecznosci jedzenia papek przez pierwsze dni i td i tp. Może nawet lepiej, że
      sie tego nasłuchałam, bo przynajmniej byłam miło zaskoczona, jak sie okazało to
      nie takie straszne. Lekarz kazał mi sie zaopatrzyć w tabletki przeciwbólowe na
      początek i td. Moim zdaniem: pierwszy tydzień najgorszy, bo jedzenie rozduszasz
      dziąsłami a nie gryziesz. No wiadomo, że bolą skoro masz zasiśniete druty na
      nich, ale ja myslałam, że to bedzie ciągły ból. Dziąsełka też zanim sie
      przyzwyczają, trochę będą pocharatene i policzki, ale polecam przez pierwsze
      dni żel aperisan szałwiowy. Pomaga!!!!! Ogólnie wkurzające jest nieustanne
      mycie zębów. Ale co sie nie robi dla urody!!!Damy rade!!!
    • neronka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 27.10.03, 18:12

Ile płaciłyście za swoje aparaty?
      Bo mi w Gdańsku krzyknięto 1700 zł za 1 łuk i zastanawiam się czy wszędzie jest
      tyle?
      Daga
      • kamaoka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 02.11.03, 16:13
        W suwałkach - 1250 za jeden, w Bialymstoku - 1300

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka