Dodaj do ulubionych

Tabletki a kawa

03.11.03, 10:30
Chciałam zapytać, czy połknięcie tabletki antykoncepcyjnej i wypicie
chwileczkę później albo w między czasie może mieć jakieś negatywne skutki.
Czy to w jakiś sposób osłabia działanie pigułek? A jak jest w przypadku
spożywania pokarmu i połknięcia w tym czasie tabletki?
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Tabletki a kawa 03.11.03, 11:06
      gdyby picie kawy, większe posiłki, albo połączenie jedzenia z łykaniem tabletki
      osłabiały jej skuteczność, to nie byłby to żaden środek antykoncepcyjny, a
      kobiety masowo zachodziły by w ciążę. ważne jest aby w ciągu czterech godzin od
      wzięcia tabletki nie wymiotować, ani nie cierpieć na rozwolnienie i zwracać
      uwagę na niektóre lekarstwa, które osłabiają jej skuteczność. wtedy wchłania
      się prawidłowo.
      • sanis Re: Tabletki a kawa 03.11.03, 23:40
        lilith76 ma rację. Mozesz spokojnie zazywać pigułki tak jak to robiłaś do tej
        pory. Dodam tylko, że niektóre antybiotyki osłabiaja działanie tabl. antyk.
        Pamiętaj, aby mówić o tym,ze je zazywasz, kiedy jakis lekarz będzie chciał ci
        przepisać jakies antybiotyki lub inne silne leki.
        • kamaoka Re: Tabletki a kawa 05.11.03, 15:50
          tylko to jest tak ze jak ja mowie ze biore tabletki i czy to w jakis sposob nie
          bedzie kolidowalo, to oni robiataka dziwna mine i z pelnym wahania glosem
          mowia "nie, chyba nie", to jest wspaniale!!! (mam tak z lekarka pierwsszego
          kontaktu i gdy bylam u gastrologa, czyli poniekad mialam problem z zoladkiem,
          to on powiedzial wlasnie ze raczej nie, dla mnie to slowo "raczej" jest
          zabojcze, ja musze miec pewnosc, mama 18lat!!!)
          Kama
          • sanis Re: Tabletki a kawa 06.11.03, 00:13
            Witaj kamaoka.

Wydaje mi sie, ze ci wszyscy lekarze, którzy
            mówią "raczej", "chyba", "zobaczymy", "pewnie tak" i "pewnie nie", to są ci,
            którzy wagarowali na studiach a dyplom uzyskali za "prezent". Właśnie ci, sa
            dobrzy tylko w jednym: wypisywaniu lewych zwolnień lekarskich!!!, bo do niczego
            innego sie nie nadaja!!! Coraz częściej mam wrazenie, ze jestem króliczkiem
            doswiadczalnym, który na dodatek płaci za te wszystkie "nowości" medyczne.
            Lekarz zarabia (wciaska nam lek, który przed chwilą oferował mu przedstawiciel
            handlowy firmy farmaceutycznej) i zarabiają na nas oczywiscie apteki...
            ale sie rozpisałam...to temat na inny wątek wink
    • monika.antepowicz Re: Tabletki a kawa 07.11.03, 20:04
      picie kawy nie wpływa na wchłanianie pigułki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka