stefcia31 19.12.08, 17:05 Kiedy należy wybrać się do endokrynologa? Po jakim okresie starania się o dziecko? Przy jakich objawach? Badałam czy nie mam chorej tarczycy i trzustki i wszystko dobrze.Z kolei okres mam co 40 dni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
131313a Re: Endokrynolog 19.12.08, 17:08 po roku regularnych staran i braku ciazy mozna podejrzewac nieplodnosc Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Endokrynolog 19.12.08, 17:34 znam dziewczynę 32 lata ,która ma bardzo regularne okresy co do godziny, co 29 dni i od 3 lat nie może zajść w ciążę, po wszelakiego rodzaju badaniach nic nie wykazało, czego może to być przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś
luka80 Re: Endokrynolog 19.12.08, 17:59 a partner był badany? do tego trzeba 2 osób Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Endokrynolog 19.12.08, 18:02 partner też był badany i jest w 100% zdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 wytłumaczenia 19.12.08, 18:15 a) mają za dużą presję na dziecko, przez co organizm nie pozwala sobie na ciążę b) nie zgrywają współżycia z owulacją (tu rozwiązaniem jest pobawić się w NPR) c) ma za krótko objaw śluzu (też jest rozwiązanie) d) ma za krótką fazę lutealną, by utrzymać wczesną ciążę (to też dignozują wykresy NPR) d) Siła Wyższa ma inne plany Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 do stefcia31 19.12.08, 18:18 1. Warto uzupełnić swoją wiedzę o płodności człowieka. 2. Zdrowa para, która umie rozpoznać dni płodne i wtedy współżyje, stara się średnio 3,8 cyklu: - czyli jak jedna para zajdzie w pierwszym, to druga dopiero w ósmym i to jest NORMALNE - ci, co nie umieją rozpoznać dni płodnych starają się dłużej 3. Na badania skieruje Cię ginekolog po ROKU bezskutecznych starań, bo dopiero wtedy podejrzewa się problemy z płodnością. 85% par zachodzi w pierwszym roku starań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;;; Re: do stefcia31 IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.08, 19:20 To ze masz okres co 40 dni nie musi wcale oznaczac problemu. Widocznie taka Twoja fizjologia.Jak to moj lekarz mowi ze w ginekologii nic nie jest powiedziane do końca. Skoro zbadalas hormony (prolaktyne tez?) i sa w normie to udaj sie do dobrego ginekologa , Bo na coz endokrynolog? Z tego co wiem trzeba troche popracowac zeby zajsc w ciąze Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: do stefcia31 19.12.08, 21:41 jeżeli badałaś samo tsh to powinnaś jeszcze zrobić dodatkowe badania bo często tsh jest w normie a ft3 i ft4 już nie, no i usg koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś