Dodaj do ulubionych

Problem z miesiaczka

15.11.03, 16:21
Juz prawie trzy tygodnie trwa mi w tym mieciacu okres - Czy jest to cos
niebezpiecznego ? Jaka moze byc tego przyczyna ? Nigdy wczesniej nic takiego
nie mialam.
Obserwuj wątek
    • sanis Re: Problem z miesiaczka 15.11.03, 18:45
      Natychmiast do lekarza!!!!!!
      • monika.antepowicz Re: Problem z miesiaczka 22.11.03, 23:02
        Zgadza się - tak długie krwawienie i na dodatek obfite może doprowadzić do
        powaznych kłopotów e zdrowiem, może to być związane też ze stanem zapalnym
        narządu rodnego, objawem zaburzeń hormonalnych czy chor.ób organicznych-np.
        mięśniaków. Dlatego nierozsądne byłoby dalsze czekanie na wizytę u lekarza
    • ann.k Re: Problem z miesiaczka 23.11.03, 15:41
      Mojej mamie przytrafiło się coś takiego. Nie odnowiło jej się endometrium. Czy
      to od tego nie wiadomo na pewno, ale zeszło się z czasem kiedy mama była na
      diecie odchudzającej. Schudła dość znacznie w ciągu miesiąca.
      Skończyło się dwudniową wizytą w szpitalu w celu wyłyżeczkowania macicy.
      • sopkar Re: Problem z miesiaczka 23.11.03, 20:50
        prosze rozwin watek
        bardzo mnie zaniepokoilas
        od paru miesiecy nie biore tabletek, najpierw okres pojawial sie normalnei tylk troche opozniony
        od dwoch miesicy zamiast okresu dostaje wlasnie brazowawego planmienia
        wybiaram sie niedlugo do lekarza
        ale bardzo mocno mnie zaniepokoilas
        co to jest endomwtrium ? i dlaczego twoja mama miala lyzeczkowanie?
        • ann.k Re: Problem z miesiaczka 24.11.03, 09:30
          endometrium jest to błona śluzowa wyściełająca ścianki macicy; w trakcie
          normalnego cyklu endometrium sobie rośnie, pogrubia się, a jeśli nie dojdzie do
          zapłodnienia złuszcza się i wydala wraz z krwią miesięczną;
          zdarzają się dwa stany chorobowe: jeden kiedy nie narasta i wówczas miesiączka
          trwa całymi tygodniami (moja mama krwawiła wtedy chyba też coś ok. 3 tygodni),
          a drugi kiedy jest tak grube, że krew miesięczna się przez nie, nie może
          przebić; wówczas się okres spóźnia i na ogól trzeba go wywoływać sztucznie;

wyłyżeczkowanie macicy jest w obu przypadkach niezbędne, żeby "wyczyścić"
          wszystko - zapobiega to ewentualnym innym zmianom chorobowym z nowotworowymi
          włącznie;

plamienie może też oznaczać problem z progesteronem (zwłaszcza kiedy się
          plamienie pojawia w drugiej połowie cyklu);

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka