Dodaj do ulubionych

tabletki anty. pytanie

19.04.09, 17:58
Ciagle gdy czytam watki o tabletkach antykoncepcyjnych kazda z
kobiet pisze ze bierze o ustalonej godzinie i zapomniala minelu juz
4h czy jestem w ciazy itp. A ja ile bym nie czytala ulotek(4
przeczytalam) od tabletek nigdzie nieznalzlam ze trzeba je brac
zawsze o ustalonej porze. Jedyny zapis to ten w ktorym pisza iz mamy
12 godzin zabezpieczenia gdybysmy zapomnialy. Wiec czemu ta panika
kiedy nie biora tych tabletek zawsze o 15 czy 16 ? To wkoncu nie
zmniejsza ich skutecznosci dopiero po 12 godzinach mozna sie
martwic. Jezeli jestem w bledzie to prosze wyjanijcie mi to...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: tabletki anty. pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 18:15
      jasne - 12 godzin zabezpieczenia, gdybyśmy zapomnialy wziąć o USTALONEJ PORZE
      • lesialesia Re: tabletki anty. pytanie 19.04.09, 18:34
        Toska jeśli czytasz tak samo rozumnie jak piszesz, to nic dziwnego, że nie
        rozumiesz ulotki
    • Gość: gosc Re: tabletki anty. pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 18:43
      oj, toska czyta ulotki od dawna i ciagle slabo jej to idzie wink))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=89471326&a=89471326
    • Gość: ś Re: tabletki anty. pytanie IP: *.chello.pl 19.04.09, 19:36
      Masz rację, nie ma powodu do paniki. Należy brać o ustalonej porze a nie
      godzinie co do minuty, podobnie jak większość leków.
      • anta1981 Re: tabletki anty. pytanie 19.04.09, 20:23
        Bierze sie je o ustalonej porze żeby łatwiej o nich pamietać
        • Gość: ??? Re: tabletki anty. pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 20:35
          co za bzdura! inne lekarstwa tez bierzesz o okreslonej porze, tylko zeby pamietac?
          • Gość: zawszezabulinka Re: tabletki anty. pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 20:52
            lepiej wziac o okreslonej porze, nie musi byc o konkretnej minucie, kwadransie,
            ale zeby pozniej wlasnie nie spojrzec na zegarek i sie zastanawiac czy 12 godzin
            minelo czy nie

co do lekow to przeciez przepisuja nam lekarze 2 razy wieczorem ; 1 tab
            dziennie, 2 pastylki wieczorem; po 2 rano i wieczorem. tak samo sa pory dobowe.
            ja np pigulki lykam wieczorem. miedzy 20 a 22, 23. zaraz wlasnie ide lyknac smile
          • anta1981 Re: tabletki anty. pytanie 19.04.09, 22:12
            Inne leki bierzesz przed jedzeniem w trakcie albo po chyba że antybiotyk
            przeważnie co 8 godzin. Jeśli lek jest uzależniony od posiłku to chyba
            przeważnie jadasz mniej więcej o tej samej godzinie. I chyba łatwiej brać mniej
            więcej o tej samej godzinie pigułkę niż przypomnieć sobie po 12 godzinach i
            potem męczyć ludzi na forum co z tym fantem zrobić. I nie widzę w tym nic bzdurnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka