Dodaj do ulubionych

czas brania tabletek anty

12.12.03, 17:52
Mówi się że gdy nie weźmie się pigułki o tej samej porze co zawsze, np.
zapomni się, to powinno się wziąć jak najszybciej, byleby bodajże nie
przekroczyło to 12 godzin. Jesli zachowa się ten 12 godzinny okres to
wszystko powinno być ok co do ochrony przed ciążą.
A moje pytanie dotyczy tego, czy też wszystko będzie dobrze kiedy ZA KAŻDYM
RAZEM połyka się z MINIMALNYM odchyleniem, tzn. powinno się np. o 14.00 a w
praktyce raz jest 16.00, raz 15.00, innym razem 17.00. Czy dopuszczalna jest
taka dowolność codziennie. Bardzo proszę o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ani_k Re: czas brania tabletek anty 12.12.03, 23:40
      Wiesz co...wydaje mi sie, że tak można robic. Mówie tak dlatego ze moja pani
      ginekolog powiedziała mi zebym sobie łykała pigulki np. po obiedzie czy po
      sniadaniu...a przeciez wiadomo ze nigdy sie tego nie je dokladnie o tej samej
      porze...moja dwie znajome tez sobie łykaja nie dokladnie poprostu jak im sie
      wieczoraem przypomni ( to sa tez roznice jakichs 2-3 godzin) a dzidziusia nie
      mają smile
      Ale ja np. biore b. dokładnie co do minuty smile
      pozdrawiam
      Anka
      • aneta-1 Re: czas brania tabletek anty 13.12.03, 08:11
        Rzeczywiście można sobie pozwolić na niewielkie odchylenia. Czytałam gdzieś coś
        takiego, że jesli brało sie pigułki w różnych godzinach tak ja piszecie tutaj
        to prawdopodobieństwo wystąpienia plamień w ciągu cyklu jest duże, i jeśli
        występują takie plamienia to wystarczy przejść na branie tabletek tzw.co do
        minuty, czyli o tej samej porzez, a plamienia powinny zniknąć.
    • tweety8 Re: czas brania tabletek anty 13.12.03, 11:40
      Znam przypadki, gdzie dziewczyny biorą tabletki w określonej porze dnia, a nie
      godzinie no i dzidzi nie mają. Ale bądźmy szczere przezorny zawsze
      ubezpieczony, ja się cieszę, że są telefony komórkowe, które mają codzienny
      alarm i wyją codziennie o ustalonej godzinie, wtedy trudno zapomnieć o
      tabletce smile))))
    • justy1 Re: czas brania tabletek anty 14.12.03, 15:09
      xula20 napisał:
      > > A moje pytanie dotyczy tego, czy też wszystko będzie dobrze kiedy ZA KAŻDYM
      > RAZEM połyka się z MINIMALNYM odchyleniem, tzn. powinno się np. o 14.00 a w
      > praktyce raz jest 16.00, raz 15.00, innym razem 17.00. Czy dopuszczalna jest
      > taka dowolność codziennie.

tak. muszisz dbac tylko o to, żeby odstęp między dwoma pigułkami nie
      przekroczył 36h (24f+12h dopuszczalnego oóźnienia). najlepiej jednaj łykać
      pigułki o tej samej porze, żeby wyrobić sobie odpowiedni nawyk. nie dotyczy to
      jednoskładnikowej cerazette.
      • eliszka25 Re: czas brania tabletek anty 14.12.03, 22:19
        moj lekarz, kiedy zglosilam sie do niego pierwszy raz po tabletki, powiedzial,
        ze najwazniejsze jest, aby brac je o tej samej porze dnia. dla przykladu
        powiedzial, ze jezeli zamierzam brac wieczorem, to zeby to bylo np. miedzy
        18.00 a 22.00. wiec mysle, ze nie jest konieczne branie ich co do minuty.
        jednak dobrze jest brac o tej samej godzinie, bo wtedy latwiej "nie zapomniec"
        o tabletce. sama biore wieczorem, ale nie co do minuty, tylko zwykle ok. 19.00-
        20.00.
      • kosmitka_7 Re: czas brania tabletek anty 20.12.03, 23:40
        jeśli chce się być pewnym to należy raczej przestrzegać brania tabletek o
        jednej porze. Ja mam w komórce ustawiony na tydzień przypominacz i dzwoni a
        tabletki na ogół mam w plecaku jak ja nie pamiętam o łyknięciu to narzeczony
        mnie pilnuje, choć on chciały już mieć dzidziusia.
    • masza666 Re: czas brania tabletek anty 22.12.03, 18:04
      Ja zawsze biorę tabletkę z odchyleniem 2,3 godz. w tą lub tamtą. Biorę tabletki
      od ponad 8 lat i jakoś nie zauważyłam, by mi to zaszkodziło czy zmieniło
      działanie... Sądzę, że istotne jest, by nie przekroczyć magicznych 12 godzin.
      A! I ważne jest czy są to tabletki jednofazowe czy też nie. Ja biorę te
      pierwsze, tu godzinowa kwestia nie jest aż tak ważna, ale przy innych tabl.
      wiem, że godziny brania są znacznie bardziej istotne.
    • monika.antepowicz Re: czas brania tabletek anty 01.01.04, 15:36
      Tak, bo generalnie zaleca sie te sama pore- an przykład wieczorem, po kolacji-
      moze to być między 10 a 22 i nic nie powinno się zadziac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka