Dodaj do ulubionych

Cytologia grupa III

20.06.09, 13:54
taki wynik plus LSIL - związany z infekcją wirusową HPV, LSIL -
dyskarioza małego stopnia, badanie na samego wirusa wyszło
negatywne, wcześnniej robiono wycinek plus wyskrobiny też ok. to
skad to się bierze i co to jest i co z tym dalej robic. Aktualnie
mam tez chyba jakies zapalenie bo piecze swedzi i jakies uplawy
podbarwione na rozowo, moze ktos cos doradzi, magda
Obserwuj wątek
    • natka979 Re: Cytologia grupa III 20.06.09, 16:41
      jak najszybciej wybrać się do gina to jest rada
      • doral2 Re: Cytologia grupa III 20.06.09, 17:05
        ja nie mogę uncertain
        III grupa to już stan wysoce niepokojący, połączony z upławami podbarwionymi na
        różowo to już alarm najwyższego stopnia, a ta się na forum chce leczyć...

ronki mię opadli...
    • Gość: bjoerndalen Re: Cytologia grupa III IP: *.ask4.pl 20.06.09, 19:36
      Nie słuchaj tych panikar, bo niedługo napiszą, że stoisz jedną nogą nad grobem wink

Po otrzymaniu wyniku z rozpoznaniem LSIL dalsze postępowanie powinno obejmować
      wykonanie:
      • dwóch badań cytologicznych w odstępach sześciomiesięcznych
      lub
      • badania kolposkopowego z zamiarem wykonania biopsji
      lub
      • testu molekularnego na obecność HR HPV
      Ryzyko CIN 2+ i raka u kobiet z wynikiem LSIL jest podobne jak w przypadku
      wyniku ASC-US i dlatego dalsze postępowanie w obu tych grupach niewiele się
      różni. Wyjątek stanowią kobiety po menopauzie, u których z uwagi na większe
      prawdopodobieństwo istnienia zakażenia przetrwałego rekomendowane jest wykonanie
      testu HR HPV, jako pierwszego sposobu postępowania. Test ten posiada znacznie
      wyższą wartość prognostyczną w tej grupie pacjentek w porównaniu do kobiet
      młodszych.
      U kobiet z LSIL nie należy wykonywać wycięcia zmiany na szyjce macicy jako
      postępowania diagnostyczno-terapeutycznego.
      • doral2 Re: Cytologia grupa III 20.06.09, 20:19
        to może jeszcze doradzisz coś koleżance na swędzenie i upławy, skoro tak dobrze
        ci idzie leczenie via forum??
        • lukrecja34 Re: Cytologia grupa III 21.06.09, 07:57
          nie przyszło ci do tej twojej zadufanej głowy,że przedpiśca może mieć na ten
          temat sensowną wiedzę? w przeciwieństwie do ciebie?
        • Gość: bjoerndalen Re: Cytologia grupa III IP: *.ask4.pl 21.06.09, 12:25
          Pytanie dotyczyło III grupy cytologii, a konkretnie postępowania w przypadku
          stwierdzenia zmian typu LSIL. Odpowiedziałem więc na to pytanie w sposób dość
          wyczerpujący. Zakładam, że osoba pytająca jest na tyle inteligentna, że nie
          oczekuje wskazania sposobu leczenia infekcji, która zresztą sama u siebie
          podejrzewa.
          Mam to jeszcze jaśniej wytłumaczyć, czy to wyczerpuje temat?
          • lukrecja34 Re: Cytologia grupa III 21.06.09, 13:14
            mam nadzieję,że odpowiadasz doral2?
            • Gość: bjoerndalen Re: Cytologia grupa III IP: *.ask4.pl 21.06.09, 13:34
              Zgadza się, to było skierowane do doral2.
              • doral2 Re: Cytologia grupa III 21.06.09, 21:46
                niezależnie od twojej książkowej mądrości, uważam że czekanie pół roku z III
                grupą cytologii i upławami to skrajna głupota.
                a kompletnym debilizmem jest leczenie powyższego na forum, zamiast u lekarza.
    • Gość: Savon de Marseille Re: Cytologia grupa III IP: *.dyn.iinet.net.au 20.06.09, 23:58
      Jezeli znasz angielski to polecam ponizszy przewodnik szyjce i
      okolicach wink

www.baymoon.com/~hpvinfo/library/weekly/aa050101a.htm
      Tak czy owak musisz poszukac dobrego ginekologa, ktory bedzie mial
      spojna koncepcje dalszego potepowania.
      Jezeli Cie niedawno skubali i skrobali a ty sie na dokladke
      dorobilas w miedzyczasie jakigos grzyba to logiczne jest ze uplawy
      moga byc podbarwione krwia.
      pzdr
      PS ile masz lat?
      • Gość: savon de Marseille Re: Cytologia grupa III IP: *.dyn.iinet.net.au 21.06.09, 00:00
        PS2 nie pojmuje tego waszego (polskiego) systemu, w ktorym wyniki
        badan ida do pacjenta zamiast do lekarza kierujacego.
        • magda0 Re: Cytologia grupa III 23.06.09, 18:25
          Hej hej dzieki za merytoryczne odpowiedzi , oceniajace pominę. Wirtualnie chyba
          jeszcze nikt sie z niczego nie wyleczył pytanie dotyczyło róznicy pomiędzy
          wynikami z pobierania wycinka a cytologia.
          Wynik oczywiscie poszedł do lekarza, ale jako ze lekarz własnie sie zwolnił,
          położna natychmiast zadzwoniła do mnie zebym go odebrała i poszła z nim gdzies i
          ide w czwartek. Robiłam też wczesniej kolopskopie, której obraz lekarzowi sie
          nie bardzo podoba, ale zmian nowotworowyc jakocenił tam na razie nie ma, po to
          były potem robione wycinki, aby to powteirdzic, potwierdziły, natomiast
          wyskoczyła ta cytologia 3, która podwarza stan do obserwacji. Pewnie trzeba
          bedzie robic konizacje, ktory ewentualnie szputalw Warszaie polecacie?
          Pozdrawiam, magda
          • Gość: urszula.slo Re: Cytologia grupa III IP: *.ghnet.pl 24.06.09, 08:46
            Ile masz lat?
            Nie robi sie od razu konizacji. Sama napisalas, ze lekarz nie zauwazyl zmian
            nowotworowych. Wiec po co robic konizacje? Konizacja sie robi wtedy, gdy juz sa
            widoczne zmiany przedrakowe.
            Sama jestem dwa dni po konizacji, mialam cytologie III i HGSIL, czyli
            dysplazje duzego stopnia.
            HGSIL - jest to o wiele grozniejszy stan niz twoj. Dlatego radze ci - znajdz
            dobrego ginekologa, ktory nie bedzie pochopnie robil operacji, szczegolnie
            jezeli jestes mloda i nie masz jeszcze dzieci. Skoro nie masz infekcji HPV (ja
            mam), to rak u ciebie jest malo prawdopodobny.
            Moim zdaniem twoja cytologiczna trojka bierze sie z zapalenia (swedzenie,
            pieczenie). Najpierw wylecz zapalenie pochwy, potem zrob jeszcze raz cytologie i
            kolposkopie. Wynik powinien byc lepszy.

Najlepszym specjalista od (chorob) szyjki jest dr Jacek Madej. Przyjmuje w
            Krakowie - moge dac ci telefon albo mejla do niego.
            • Gość: anetakaleta Re: Cytologia grupa III IP: *.net.stream.pl 24.06.09, 11:15
              Urszula też leczyłam się u pana Madeja gdyż wyszło mi to co autorce
              watku-czyli 3 grupa i cin 1 LSIL.Test Hpv wyszedł ujemny,zrobiłam
              też chlamydię,mykoplazmę i ureaplazmę i wszystko ujemne a 3 grupa
              była nadal.Kolposkopia u tego doktora wyszła ok poza malutkim
              zbieleniem które nie było żadną złą zmianą.Zrobiłam posiew i wyszła
              grzybica,którą wyleczyłam i potem wyszła 2 grupa i zbielenie znikło.
              Więc jeśli nie masz Hpv i w kolposkopi i w wycinkach nic nie wyszło
              to proponuję zrobić posiew z pochwy-napewno tam coś wyjdzie skoro
              cię swędzi i po przeleczeniu ponownie kolposkopie i cytologię.Nie
              zgadzaj się na żadną konizację skoro jest nie potrzebna.
              Powodzenia!
              • magda0 Re: Cytologia grupa III 24.06.09, 21:34
                Dzieki dziewczyny , jutro ide do mojego lekarza, jestem z wawy wiec
                dr madej niekoniecznie moze znajdzie sie ktos tutaj dobry kogo
                polecaja na forum. Mam 38 lat i troje dzieci, szyjka jest
                zdeformowana po porodach i w zasadzie myslalam ze zrobienie
                konizacji skoro cos podejrzanego sie zaczyna dziac da mi swiety
                spokoj, ale pewnie niekoniecznie. Z drugiej strony wiem ze po wielu
                porodach plus antykoncepcja rak szyjki jest bardziej
                prawdopodobny... Juz nie panikuje choc oczywiscie miala doła, tym
                bardziej ze moja kolezanka ma nowotwor jajnika bardzo zaawansowany,
                to oczywiscie całkowicie co innego niz to z czym ja sie borykam,
                ale zawsze przeraza, magda
                • urszula.slo Re: Cytologia grupa III 26.06.09, 11:53
                  Acha, masz juz duza rodzinke smile
                  W twoim przypadku konizacja nie byčaby zlym rozwiazaniem - w koncu mialabys
                  problemy z glowy. Wiec moze warto sie zastanowic. Powodzenia zycze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka