Dodaj do ulubionych

jak dawkuje sie kaprogest?

20.12.03, 18:08
bralam kaprogest od 9 do 20 pazdziernika codziennie jeden zastrzyk, pozniej
raz na dwa dni 5 ampulek, pozniej lekarz prowadzacy zalecil 5 ampulek co 5
dni tak aby stopniowo odzwyczajac organizm. W dwa tygodnie po odstawieniu
dostalam ogromnych boli brzucha podobnych do boli menstruacyjnych.
Zwiekszylam dawke duphastonu na zalecenie lekarza ale nie pomoglo, w lozku
lezalam z butelka goracej wody na brzuchu aby moc zasnac. Znow przepisano mi
kaprogest 5 zastrzykow- jeden co 3 dni. Lekarz wypisal mi recepte na nastepne
5 'na wszelki wypadek' gdyby znow zaczelo mnie tak bolec.Wlasnie dostalam
ostatni, piaty zastrzyk. Mam pytanko: Czy takie branie i odstawianie,
zmienianie cyklu- 2, 3 , 5 dni , 2 tygodnie przerwy nie zaszkodza ciazy? Czy
kiedy znow zacznie mnie bolec moge wziac ten kaprogest bez konsultowania z
lekarzem? W koncu zapisal ' na wszelki wypadek'.. Prosze o odpowiedz.
dziekuje
Obserwuj wątek
    • zyg_zak Re: jak dawkuje sie kaprogest? 21.12.03, 23:42
      Działanie: Zestryfikowana pochodna progesteronu o silniejszym działaniu gestagennym niż progesteron. Działa powoli, ale długotrwale (ok. 1-2 tyg.). Nie działa estrogennie, ma słabe właściwości androgenne. Wykazuje słabe działanie hamujące na układ podwzgórze-przedni płat przysadki mózgowej. W niewielkim stopniu podwyższa podstawową temperaturę ciała. Po podaniu i.m. t1/2 wynosi 6 dni. Z białkami osocza wiąże się w znacznym stopniu. Ulega biotransformacji i jest wydalany w ok. 20% w postaci metabolitów przez nerki i w ok. 80% z kałem.

Wskazania: Niewydolność ciałka żółtego, poronienie zagrażające, czynnościowe krwawienia maciczne, przerost endometrium.

Przeciwwskazania: Stany przedrakowe i nowotwory sutka lub narządów rodnych, krwawienia z dróg rodnych o niewyjaśnionej przyczynie, ostre i przewlekłe czynne choroby wątroby, opryszczka ciężarnych w wywiadzie. Z zachowaniem ostrożności: zaburzenia wzroku, predyspozycje do chorób zakrzepowo-zatorowych, astma oskrzelowa, depresja w wywiadzie, padaczka, ciężkie postaci migreny.

Działanie niepożądane: Układ wydzielania wewnętrznego: zaburzenia cykli menstruacyjnych. Układ krążenia: retencja sodu i obrzęki, nieznaczny wzrost ciśnienia tętniczego. Układ pokarmowy: nudności i wymioty, żółtaczka cholestatyczna. Skóra: trądzik, łojotok, uczulenie na światło. Inne: zwiększenie masy ciała, bóle i zawroty głowy, uczucie zmęczenia, stany depresyjne.

Ciąża i laktacja: Kategoria C. Nie stosować podczas karmienia piersią.

Dawkowanie: Poronienie zagrażające 125-500 mg i.m. raz w tyg. Zaburzenia miesiączkowania lub czynnościowe krwawienia maciczne 250 mg 15. dnia cyklu jednorazowo lub 2-krotnie: 15. i 23.-25. dnia cyklu w leczeniu skojarzonym z estrogenami podawanymi od 1. do 25. dnia cyklu.

Uwagi: Podawanie gestagenów może powodować rozwój wad wrodzonych i maskulinizację płodów żeńskich.
    • monika.antepowicz Re: jak dawkuje sie kaprogest? 01.01.04, 16:02
      Raczej stosuje sie 2x w tygodniu i tylko do czasu aż ustapią krwaiwenia i
      plamienia badź bóle brzucha- rzadko zachodzi potrzeba podawania wiecej niz 10
      ampułek, bo potem zmienia sie na leki doustne( duphaston) lub dopochwowe
      (luteina)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka