mw80 29.12.03, 19:06 Chcę się w końcu dowiedzieć, czy Diana35 jest środkiem antykoncepcyjnym czy nie!!bo ulotka mówi co innego a lekarz swoje i czy to jest dobry produkt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annemarie23 Re: diane35 29.12.03, 20:19 Witam! Napisałam do Ciebie 2 dni temu - odp. do wątku 13260, w tej chwili na drugiej stronie, skopiuję Ci tutaj moja odpowiedź: Informacja w ulotce oznacza, że Diane jest preparatem, który służyć ma przede wszystkim leczeniu trądziku, hirsutyzmu i innych dolegliwości związanych z nadmiarem hormonów męskich u kobiet. Zarazem jednak lek ten, przy swoich szczególnych właściwościach wynikających ze specyficznego składu (spora dawka estradiolu i - zwłaszcza - octanu cyproteronu, który nie występuje w innych "zwykłych" preparatach), zasadą swego działania nie różni się od innych jednofazowych tabletek antykoncepcyjnych. Pozwala zatem na leczenie, a przy tym skutecznie chroni przed ciążą. Co do Twojego drugiego pytania - zakładam, że nie przerwałaś całkowicie leczenia i jesteś teraz w trakcie brania ostatniego opakowania Microgynonu lub w trakcie siedmiodniowej przerwy. W takiej sytuacji powinnaś wziąć pierwszą tabletkę Diane pierwszego dnia po przerwie - czyli tradycyjnie. Równie dobrze możesz przed pierwszym opakowaniem Diane nie robić żadnej przerwy i rozpocząć je następnego dnia zaraz po zakończeniu Microgynonu. To nie zaszkodzi, ale taki sposób postępowania nie jest konieczny w Twoim przypadku, ponieważ Diane zawiera większą dawkę hormonów niż Microgynon (a zasadę "bez przerwy" stosuje się wówczas, gdy "nowy" lek jest słabszy, po to, aby nie doszło do owulacji, gdyż organizm przyzwyczajony do silniejszego preparatu może nie zareagować od razu na mniejszą porcję hormonów). A i jeszcze jedno - z całą pewnością nie należy całkowicie przerywać leczenia i czekac na normalną miesiaczkę, jak zasugerowałaś w poście - to tylko niepotrzebnie rozregulowałoby rytm organizmu, wyznaczony regularnym przyjmowaniem tabletek. Tak więc spokojnie pozwól sobie na siedem dni przerwy, a ósmego weź Diane i wszystko będzie ok. Trzymaj się. Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Pytasz czy to jest dobry produkt. W tej chwili to jedyny na rynku środek umożliwiajacy leczenie dolegliwości androgenozależnych, a przy okazji antykoncepcyjny. W porównaniu ze zwykłymi tabletkami "anty" ma znacznie większą zawartość hormonów, dlatego raczej nie należy go stosować przez długi czas. Przed zastosowaniem należy sprawdzić kondycję wątroby - zrób transaminazy (zresztą lekarz powinien był to zlecić od razu). Jak większość środków hormonalnych na początku może powodować obniżenie nastroju, niewielkie mdłości, bóle głowy, itp., ważne, żeby to się nie utrzymywało dłuzej niż przez 3 cykle. Niektórzy też twierdzą, że wpływa na przyrost wagi - to nieprawda - zwiększa tylko trochę apetyt - po prostu trzeba się pilnować. No i, to fakt, trochę zatrzymuje wodę w organizmie - gdybyś coś takiego zaobserwowała w ciągu pierwszych paru tygodni, poproś lekarza, aby wypisał Ci Spironol - działa lekko odwadniająco. Po 3 miesiącach zazwyczaj organizm sie przyzwyczaja i już nic nadzwyczajnego się nie dzieje. To tyle - jak większość rarytasów ) hormonalnych ma swoje wady i zalety. Jeśli chcesz wyrównać poziom hormonów i przy okazji mieć pewne zabezpieczenie - polecam. Jeśli chodzi tylko o antykoncepcję - zdecydowanie lepiej poszukać "lżejszego" środka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: diane35 30.12.03, 19:58 Gdyby diane 35 była zarejestrowana jako środek antyjkoncepcyjny- nie mogłaby podlegac refundacji. Poniewaz oprócz działania antykoncepcyjne zwalcza tez objawy androgenizazcji- ma zarejestrowane wskazanie do leczenia hirsutyzmu( nieprawidłowego owłosienia) i tradziku Odpowiedz Link Zgłoś