grarza 09.01.04, 12:29 proszę o pomoc wszystkich, którzy wiedzą coś więcej niż tylko coś na temat cukrzycy młodzieńczej!!! potrzebuję znależć, i to bardzo szybko, DOBREGO diabetologa!!! piszcie tu albo na mój adres@ WIELKIE DZIEKI!!! gr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grarza Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 14.01.04, 14:59 grarza napisała: > proszę o pomoc wszystkich, którzy wiedzą coś więcej niż tylko coś na temat > cukrzycy młodzieńczej!!! potrzebuję znależć, i to bardzo szybko, DOBREGO > diabetologa!!! piszcie tu albo na mój adres@ > > WIELKIE DZIEKI!!! > gr HEJ, CZY ŻADEN CUKRZYK NIE ODWIEDZA TEGO FORUM??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: 66.235.60.* 15.01.04, 00:33 Z charakteru Towojego listu wynika, ze jestes niezwykle zdesperowana i zaniepokojona zaistaniala sytuacja tzn. Ty lub ktos Tobie bliski zachorowal na cukrzyce typu 1. Proponuje nie wpadac w panike, cukrzyca typu 1 na przestrzeni lat bardzo zmienila swoj obraz, mozna ja skutecznie leczyc. Jest bardzo duzo dobrych diabetologow w Polsce, w zaleznosci od miejsca Twojego zamieszkania, oraz wieku osoby chorobej (do 18, czy ᡊ) moge Tobie kogos polecic. Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 23.01.04, 14:35 Gość portalu: ala napisał(a): > Z charakteru Towojego listu wynika, ze jestes niezwykle zdesperowana i > zaniepokojona zaistaniala sytuacja tzn. Ty lub ktos Tobie bliski zachorowal na > cukrzyce typu 1. > Proponuje nie wpadac w panike, cukrzyca typu 1 na przestrzeni lat bardzo > zmienila swoj obraz, mozna ja skutecznie leczyc. > Jest bardzo duzo dobrych diabetologow w Polsce, w zaleznosci od miejsca > Twojego zamieszkania, oraz wieku osoby chorobej (do 18, czy ᡊ) moge Tobie > kogos polecic. DZIĘĘĘKI ZA ODZEW i poważne potraktowanie problemu. rzeczywiście - jestem zdesperowana. chodzi już nie tylko o zdrowie, ale poprostu o życie mojej siostry. wiem co nie co o tej chorobie, wiem +/- co wolno co nie i kiedy, moja siostra też wie - co z tego, kiedy ciągle zdarzają jej się stany utraty świadomości spowodowane nagłym spadkiem cukru! każdy taki atak powoduje coraz gorszy stan jej świadomości, problemy z pamięcią i w ogóle nie nadaje się do życia, a ma żyć dla kogo. chcę jej pomóc. problem oplega na tym, ze ona ma bardzo ograniczone zaufanie do lekarzy i leków - potrzebny jest naprawdę duży autorytet. będę wdzięczna za polecenie dobrego lekarza w Warszawie i z góry DZIĘKUJĘ!!! pozdrawiam, gr. Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 29.01.04, 10:56 DZIEKUJE WSZYSTKIM, KTÓRZY POWAZNIE POTRAKTOWALI PROBLEM! dowcipnisiom rowniez, podobno odrobina humoru nigdy nikomu nie zaszkodzila, wrecz przeciwnie, smiech to zdrowie, a o to wlasnie mi chodzi, DZIEKI! POZDRAWIAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
urtic Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 15.01.04, 01:33 Juz spiesze, ale co mam robic, trzymac kapsulke z insulina? Odstaw cukier, to pewnie i cukier spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 20:57 Pewnie zabrzmi to dziwnie ale szczerze radzę omijac diabetologów-szprycerów szerokim łukiem. Z cukrzycy można się wyleczyć, szczególnie jeśli choroba nie trwa długo. Niestety metoda jest zbyt prosta aby wąsko wyspecjalizowani specjaliści mogli ją zrozumieć. Wpisz w wyszukiwarce internetowej "dieta optymalna"+cukrzyca i poczytaj sobie. Oto przykłady: erykzielina.republika.pl/ksiega.htm www.optymalni.com/Listy_i_Odpowiedzi/Cukrzyca_Typu_I/cukrzyca_typu_i.html Ja dodam tylko, że w przypadku cukrzycy typu I bardzo wskazana jest opieka doświadczonego lekarza. czasem wyleczenie może być bardzo trudne. Poszukaj czegoś w Wawie: www.dieta-optymalna.info/linki.php Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 23.01.04, 23:26 Przykro mi, ale piszesz bzdury. Cukrzyca typu I jest niestety chorobą nieuleczalną i trwa całe życie. Owszem w pierwszym jej okresie dość często dochodzi do różnie długo trwającego okresu remisji, podczas którego na jakiś czas poziom cukru normalizuje się. Niestety po jakimś czasie choroba wraca. I, jak na dzień dzisiejszy, poza insuliną innej metody leczenia nie ma. Co innego cukrzyca typu II, gdzie rzeczywiście często dieta w początkowym okresie może wystarczyć. Nie rób więc ludziom wody z mózgu (w tym wypadku chodzi o cukrzycę typu I, czyli insulinozależną, i jak to wdzięcznie ujęłaś/ująłeś, diabetologów- szprycerów można jedynie zamienić na grabarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 17:45 Masz głowę nabitą sieczką serwowaną przez niedouczonych diabetologów uważających się za ekspertów od cukrzycy. Poczytaj sobie lepiej co o cukrzycy pisze ktos kto ją potrafi wyleczyć: www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=64 Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 23.01.04, 21:37 O ile się nie mylę, w Forach Prywatnych jest jakiś forum na ten wlasnie temat. Nie piszesz, skad jesteś. Jesli chodzi o cukrzycę I typu, to w Warszawie dobre notowania ma poradnia przy szpitalu dziecięcym na Działdowskiej - ale ona, jak z nazwy wynika, zajmuje się tylko dziecmi. Dla dorosłych jest chyba poradnia przy szpitalu na Banacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 20:44 Dwa "dobre" miejsca dla "dorosłych" w Warszawie to poradnie przy szpitalach na ul. Banacha 1 i Kondratowicza 8. Problem tkwi głównie w odpowiednim wyedukowaniu chorego. Dobieranie odpowiednich dawek insuliny w trakcie tzw intensywnej insulinoterapii w znacznej mierze zależy od pacjenta. Oprócz umiejętności konieczny jest także glukometr (pomiar poziomu glukozy przed każdym posiłkiem i snem). Konieczna oczywiście porada dietetyka. Mówiąc krótko namów siostrę na zajęcia w szkole dla cukrzyków tam nauczy się jak postępować z chorobą. O pomysłach Hydrogena szkoda gadać ale takie jest życie akwizytora. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 11:21 poza słuchaniem doktorów [isulina itepe] twoja siostra musi zainteresowac sie zdrowym stylem życia. zdrowy styl zycia to w 98% dieta [i tu hydrogen niekoniecznie ma rację]. od dziś moze zapomniec o białym pieczywie, wszystkich przetworach mlecznych i mleku, słodyczy nawet nie wymieniam. jesli nie zmieni diety życie jej bedzie niekonczacym sie koszmarem nawet gdy humalog wyrówna jej poziom cukru to bedzie co 10 min chodzic siku, napuchnie paskudnie, straci prawie cała kondycje etc. kazdy najmniejszy nawet katarek "rozwali wyrownanie cukrzycy". no i depresja. podobniez bardzo czesta sprawa w cukrzycy 1. duzo samobojstw ponoc jest. nie mam dobrych wiesci dla ciebie. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 10.02.04, 12:01 dzieki. rzeczywiscie, wiesci niezbyt optymistyczne, ale zawsze. co do diety, to chyba tak jest rzeczywiscie, Siostra nie bardzo sie do niej stosuje. ale, skorzystala juz z rad i udala sie na Kondratowicza. okazalo sie tam, ze poprzedni lekarz zastosowal insuline dewoch roznych firm!!! podobno jest to szkodliwe... no, robi teraz rozne badania, stisuje inna insukine i, moze, powoli przyzwyczai sie do stosowania diety. co do samobojstw, to mysle, ze sa one raczej wynikiem wypadkow z podawaniem insuliny. w koncu nie jest to choroba taka jak trad na przyklad, z ktora nie da sie zyc... ale 'zejsc' jest baaardzo latwo. tak mysle po obserwacji przypadku mojej Siostry. dlatego tak bardzo sie przerazilam jej stanem. dzieki jeszcze raz wielkie i zdrowia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dradam Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.direcpc.com 10.02.04, 13:50 mala refleksja. Dieta , modyfikacje stylu zycia sa wazne i nikt temu nie zaprzecza. Problem jednak polega na tym , ze w cukrzycy insulino-zaleznej brakuje w ogole insuliny , bo trzustka jej nie produkuje. Wiec podstawa leczenia tejze cukrzycy jest podawanie insuliny. Odpowiednio do diety i stylu zycia dobranej. Czesto sostosuje sie cukrzyce roznych firm i roznych rodzajow jednoczesnie . Jezeli dochodzi , czesto, do stanow hipoglikemicznych, to niestety postepowanie jest jedno : rozwazyc zabieg przeszczepu komorek trzustki (wysepek). Ze wzgledu na to, ze takie stany stanowia zagrozenie dla zycia osoby chorej, jak rowniez otoczenia ( na przyklad prowadzenie samochodu staje sie niebezpieczne , a co za tym idzie niemozliwe). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 11.02.04, 13:28 no, dzieki, trafiles w 10! stad wlasnie moj niepokoj o Siostre i swiadomosc, ze sprawa jest zycia lub smierci. czy ty jestes lekarzem, dradamie?... mam wrazenie, ze wiesz wiecej na ten temat, czy moglibysmy porozmawiac o tym przeszczepie poza forum? jesli tak, to napisz prosze wiecej na ten temat na moj @, a jesli nie, to daj znac, jak moge Cie skontaktowac z Siostra, albo gdzie mozna zasiegnac info na ww temat. z godry b. dziekuje! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dradam Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.direcpc.com 11.02.04, 16:31 www.isletservice.org/ Ja kieruje swoich pacjentow gdzie indziej, bo maja oni leczenie za darmo : www.med.ualberta.ca/islet/ Nie jestem wszakze pewien, czy siostra wypelnia warunki kwalifikacyjne do przeszczepu. Pozdrawiam dradam Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! 13.02.04, 14:13 hej! jeszzcze raz bardzo dziekuje! z polecenia rozumiem, ze nie jestes w Polsce doktorem. ?... ze wstepnych info rozumiem rowniez, ze w Polsce takich zabiegow nie robia, jeszcze. ale nic to, wgryziemy sie w to i postaramy zrobic wszystko dla polepszenia zdrowia Siostry. pozdrawiam serdecznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dradam Re: FORUMOWICZE POMOCY!!!! IP: *.direcpc.com 14.02.04, 15:52 Wnioskujesz prawidlowo. Zycze powodzenia. Pozdrowka dradam Odpowiedz Link Zgłoś