piotr09800 05.12.09, 19:48 Witam po ostatniej wizycie w klinice dr sugerował przejsc na podawanie tej samej ilości hydro z 3 dawek na cztery obecnie jest 10-5-10 czy macie z tym jakies doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 06.12.09, 13:35 Witam serdecznie , ja również podawałam córce jak była mała ( do roku czasu ) hydrocortis. w czterech dawkach , aby nie było zbyt dużej przerwy bez tego leku w nocy , tzn. ostatnia czwarta dawka wychodziła nam około północy do podania . Później przeszliśmy znowu na trzy dawki tego leku , jednak gdy jest chora rozkładam hydrocortis. (oczywiście wyższe dawki ) na cztery razy , a czasem gdy jest źle na pięc razy. Pozdrowionka , życzę zdrówka ! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 06.12.09, 15:55 Jeśli chodzi o wiek kostny , to mamy 3 lata zapasu więc myślę , że jest nieźle . Obecnie pani doktor zmniejszyła nam hydrocortisonum do minimum ( trochę poniżej normy dla jej wagi , z ryzykiem odwodnienia ), aby więcej urosła . Odpowiedz Link Zgłoś
super-emilka Re: Dawkowanie hydro 08.12.09, 00:12 Witam, co to znaczy 3 lata zapasu? Nam ciagle wychodzi ze wiek kostny kalendarzowy i lekarz mowi ze to dobrze - to jak to jest? Wspominalam wlasnie o takim obnizaniu dawek aby dziecko moglo urosnac, ale nie chce sie zgodzic :( Emilka ma 4 latka, 90 cm i dawki 5-2,5-3,75. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 08.12.09, 14:30 Witam , jeśli chodzi o te lata zapasu tzn. że wiek kostny nie odpowiada kalendarzowemu a np. 3lata wcześniej i o tyle może jeszcze urosnąc , gdy się obniży dawkowanie bo wiadomo , że hydrocort. hamuje hormon wzrostu . Córka gdy była młodsza miała czasem nawet 4 lata zapasu . Co jakiś czas ma dawki obniżone , aby mogła trochę nadgonic wzrost . Odpowiedz Link Zgłoś
super-emilka Re: Dawkowanie hydro 08.12.09, 16:28 To jesli jest kalendarzowy to nie za dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 09.12.09, 11:20 Witam , mnie pani doktor tłumaczyła , że zawsze powinien byc zapas w wieku kostnym , aby miec szansę go wyrównac przed zakończeniem dojrzewania . Proszę zapytac o to swojego lekarza lub w ramach porównania skonsultowac leczenie swojego dziecka u innego. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
super-emilka Re: Dawkowanie hydro 09.12.09, 22:58 Dziekuje bardzo. Wlasnie ten nasz lekarz to zaczyna mnie martwic, bo caly czas tylko mowi, ze jest dobrze i nic wiecej. Chyba faktycznie powinnam skonsultowac - dziekuje... Odpowiedz Link Zgłoś