Dodaj do ulubionych

Dawkowanie hydro

05.12.09, 19:48
Witam po ostatniej wizycie w klinice dr sugerował przejsc na podawanie tej
samej ilości hydro z 3 dawek na cztery obecnie jest 10-5-10 czy macie z tym
jakies doswiadczenie.
Obserwuj wątek
    • katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 06.12.09, 13:35
      Witam serdecznie , ja również podawałam córce jak była mała ( do roku czasu )
      hydrocortis. w czterech dawkach , aby nie było zbyt dużej przerwy bez tego leku
      w nocy , tzn. ostatnia czwarta dawka wychodziła nam około północy do podania .
      Później przeszliśmy znowu na trzy dawki tego leku , jednak gdy jest chora
      rozkładam hydrocortis. (oczywiście wyższe dawki ) na cztery razy , a czasem gdy
      jest źle na pięc razy. Pozdrowionka , życzę zdrówka !
    • piotr09800 Re: Dawkowanie hydro 06.12.09, 14:04
      Witam a jak z wiekiem kostnym ?
      • katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 06.12.09, 15:55
        Jeśli chodzi o wiek kostny , to mamy 3 lata zapasu więc myślę , że jest nieźle .
        Obecnie pani doktor zmniejszyła nam hydrocortisonum do minimum ( trochę poniżej
        normy dla jej wagi , z ryzykiem odwodnienia ), aby więcej urosła .
        • super-emilka Re: Dawkowanie hydro 08.12.09, 00:12
          Witam,
          co to znaczy 3 lata zapasu? Nam ciagle wychodzi ze wiek kostny kalendarzowy i
          lekarz mowi ze to dobrze - to jak to jest? Wspominalam wlasnie o takim obnizaniu
          dawek aby dziecko moglo urosnac, ale nie chce sie zgodzic :( Emilka ma 4 latka,
          90 cm i dawki 5-2,5-3,75.
          Pozdrawiam
          • katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 08.12.09, 14:30
            Witam , jeśli chodzi o te lata zapasu tzn. że wiek kostny nie odpowiada
            kalendarzowemu a np. 3lata wcześniej i o tyle może jeszcze urosnąc , gdy się
            obniży dawkowanie bo wiadomo , że hydrocort. hamuje hormon wzrostu . Córka gdy
            była młodsza miała czasem nawet 4 lata zapasu . Co jakiś czas ma dawki obniżone
            , aby mogła trochę nadgonic wzrost .
            • super-emilka Re: Dawkowanie hydro 08.12.09, 16:28
              To jesli jest kalendarzowy to nie za dobrze?
              • katarzyna.dziob Re: Dawkowanie hydro 09.12.09, 11:20
                Witam , mnie pani doktor tłumaczyła , że zawsze powinien byc zapas w wieku
                kostnym , aby miec szansę go wyrównac przed zakończeniem dojrzewania . Proszę
                zapytac o to swojego lekarza lub w ramach porównania skonsultowac leczenie
                swojego dziecka u innego. Pozdrowienia
                • super-emilka Re: Dawkowanie hydro 09.12.09, 22:58
                  Dziekuje bardzo. Wlasnie ten nasz lekarz to zaczyna mnie martwic, bo caly czas
                  tylko mowi, ze jest dobrze i nic wiecej. Chyba faktycznie powinnam skonsultowac
                  - dziekuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka