Dodaj do ulubionych

co zamiast słodyczy na nartach ?

03.01.10, 17:08

Jestem zapalonym narciarzem. Jak wiadomo, wszyscy zalecają branie na stok czekolady i innych słodyczy. Od pewnego czasu jednak unikam cukru i takich rzeczy z uwagi na zdrowie odżywanie. Czy macie pomysł na jakiś zamiennik słodyczy: żeby dawał energię, rozgrzewał itp. itd. Coś naturalnego ?

Obserwuj wątek
    • izauura Suszone owoce 04.01.10, 13:19
      Suszone owoce :)
      Kilka rodzynków, czy śliwek, najlepiej suszonych naturalnie, dostarczy odpowiednią ilość energii. Cukier w owych owocach jest przyjazny dla organizmu, w przeciwieństwie do cukru albo słodzików w klasycznych słodyczach.
      • maciekleo Re: Suszone owoce 04.01.10, 16:41
        Czym niby cukier w owocach różni się od tego w słodyczach?
        Niczym - co najwyżej ma jeszcze więcej fruktozy, która powoduje szybsze odkładanie się tłuszczu. Owoce mają do zaoferowania coś WIĘCEJ niż cukier rafinowany - mikroelementy, witaminy, antyoksydanty, itd., chociaż są to dość śladowe ilości.
        Wracając do pytania - na narty najlepsza jest czekolada, ale dobra, gorzka, min. 80% kakao. Ma niewiele cukru, za to sporo energetycznych nasyconych kwasów tłuszczowych - polecam. Ja zawsze ją biorę na narty i potrafię jeździć cały dzień jedząc jedną tabliczkę 100g. Zresztą nie bez powodu gorzką czekoladę biorą w góry alpiniści...
    • anna.englisz Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 05.01.10, 08:41
      Podczas intensywnej jazdy na nartach organizm potrzebuje dopływu odpowiedniej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów dla poprawy wydolności wysiłkowej oraz zmniejszenia lub opóźnienia zmęczenia. Jeśli czekolada i słodycze zostały wyeliminowane z diety to innym, dobrym źródłem tego typu węglowodanów, wykorzystywanych w trakcie ćwiczeń są:
      - napoje węglowodanowo – elektrolitowe (np. Isostar), przyjmowane regularnie co 10-15 minut . Napoje inne, o zbyt dużym stężeniu zalegają w żołądku, co utrudnia szybkie uzupełnianie strat wody i składników odżywczych dlatego nie są polecane.
      - suszone owoce,
      - oraz batony energetyczne,

Po wysiłku zaleca się spożycie w ciągu pierwszych 2 godzin węglowodanów w postaci lekko przyswajalnych pokarmów stałych lub półpłynnych, np. koktajl owocowy na bazie mleka lub jogurtu.
      • maciekleo Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 05.01.10, 17:22
        Jasne... a po kilku latach takiego obżerania się węglowodanami cukrzyca murowana.
      • maciekleo Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 05.01.10, 18:23
        Zresztą co to za stek bzdur? Widział ktoś na stoku narciarzy pijących co 10-15 min. Isostar czy inne syntetyczne szity???!!! To jednak wolę termos z herbatą, z duża ilością cytryny i odrobiną miodu. Przecież zainteresowany pisał, że chce zrezygnować z CUKRU, a składnikiem tych energetyzujących napojów i batoników jest przecież głownie rafinowany cukier i jakieś syntetyczne=nieprzyswajalne witaminki.
        Narty to nie żaden wyczynowy sprint, trwający kilkanaście sekund, tylko kilkugodzinny wysiłek rekreacyjny. Po co więc żyłować organizm cukrem, tauryną, kofeiną i innymi syntetykami? Tutaj nie jest potrzebne szybkie uzupełnienie glikogenu, bo jego ubytki nie są zbyt dotkliwe. Potrzebny jest posiłek sycący, poręczny, po który łatwo można sięgnąć i przede wszystkim zdrowy oraz dający na energie na DŁUGO - tutaj właśnie idealnie pasuje GORZKA (bardziej by pasowało słowo "wytrawna") czekolada, jeden z najsilniejszych antyoksydantów i świetne źródło magnezu.
        • josk25 Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 07.01.10, 12:57
          Najlepiej baton Milky Way Minute. Koniecznie z jabłkiem i
          cynamonem.(jasnozielony). Sprawdzałam na nartach. Działa.:)

Pozostałe smaki mi nie specjalnie smakują:
          - jogurtowy (ciemnoniebieski)
          - czekoladowy z truskawką (brązowy)

www.alma24.pl/produkt/101159/Baton_Milky_Way_Minute_jablko_z_cynamonem%3Bjsessionid=A0038BFA753DA496D4E545E6BE856511.node01
          • maciekleo Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 07.01.10, 16:27
            Jasne. Oczyszczona mąka pszenna + cukier + utwardzony tłuszcz roślinny - samo zdrowie. Widać jak reklamy potrafią złupić ludzi.
            Na marginesie - już wiem czemu szanowna Pani Dietetyk w swoich postach poleca picie skrajnie szkodliwych dopalaczy Isostar przy byle okazji. Wystarczy wejść na stronę Centrum Dietetycznego w którym jest zatrudniona i zerknąć (w lewym dolnym rogu) na partnerów (czyt. sponsorów). Doprawdy, takiej praktyki nie powstydziłby się niejeden konował...
    • astro_glide Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 10.01.10, 03:16
      Ja nie biore na narty nic do jedzenia .I do tej pory nie umarlem z
      wycienczenia .Zwykle chodze na 3-4 godziny , nie stoje na stoku
      gadajac , tylko jezdze z gory w dol .
      • maciekleo Re: co zamiast słodyczy na nartach ? 10.01.10, 10:28
        To bardzo niedobrze.
        Przecież Szanowna Pani Dietetyk wyraźnie napisała, że na nartach należy pić co 10-15 min. ISOSTAR (napisałem wielkimi literami, żeby każdy ZAPAMIĘTAŁ - żaden inny napój energetyczny absolutnie się NIE NADAJE - bo nie jest sponsorem Centrów Dietetycznych SetPoint).
        Następnym razem wiec, gdy wybierzesz się na narty, na te 3-4 godziny, nie zapomnij wziąć ze sobą ok. 18-20 ISOSTARÓW i batony energetyczne. To zapobiegnie groźnemu dla życia i zdrowia odwodnieniu i uzupełni elektrolity! Do tego batony energetyczne, nalepiej też marki ISOSTAR. Po nartach oczywiście przestrzegaj zasady: 10 posiłków (w tym 1 białkowy, reszta koniecznie z chlebkiem razowym) i 5 litrów wody dziennie, 5x warzywa i owoce.
        Żyć nie umierać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka