Dodaj do ulubionych

Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach badań

29.03.10, 15:50
Witam serdecznie,
Mam taki problem, że od kilku lat czuję się ta wyczerpana, że mogłabym cały
czas spać i nie mam na nic siły. Czasami jak się nie wyśpię, zdarzają mi się
omdlenia. Nie mam nadwagi, jestem studentką piątego roku, mam bardzo mało
zajęć i nie pracuję jeszcze, więc nie mam powodu dla którego miałabym odczuwać
takie zmęczenie. Jem normalnie, śpię normalnie, chodzę na siłownię, więc ruchu
też mi nie brakuje. Byłam ostatnio u lekarza żeby zrobić sobie badania. No i
oczywiście wszystkie wyniki mam rewelacyjne - tarczyca, poziom cukru,
mikroelementy, żelazo, magnez, brak anemii, świetne ekg. Lekarka sprawdziła mi
te wyniki i zaczęła wymyślać takie rzeczy, że chciałam stamtąd wyjść.
Powiedziała, że widocznie już taka jest moja natura i nic się na to nie
poradzi, a przemęczenie jest na pewno wywołane tym, że studia się kończą i
pojawia się stres z tym związany - ale przecież mam ten problem chyba od 5
lat. Nie skierowała mnie na żadne inne badania, bo przecież jestem zupełnie
zdrowa... Nie wiem już gdzie mam szukać przyczyny tego przemęczenia. Byłabym
bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mangaj Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 29.03.10, 15:59
      W dodatku mam zawsze ze zmęczenia takie siniaki pod oczami, że wyglądam, jakby
      mnie ktoś pobił. I nawet jak śpię 10-12 godzin, czuję się tak samo, jakbym spała
      5 godzin.
    • artur737 Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 29.03.10, 21:09
      Przewlekle zmeczenie to czesta przypadlosc, ale slabo zrozumiana.
      Moze sie zdarzyc, ze zmeczenie samo sobie pojdzie tak jak i przyszlo. Ale moze
      tez zostac. Bo to zalezy od przyczyny.

Wiec, tak, zmeczenie moze byc objawem jakiejs niewykrytej choroby, ale pewnie
      bywa i tak, ze chory cierpi na cos czego jeszcze medycyna dobrze nie rozumie.
      Moze jest jakas przewlekla inekcja, ktorej zwykle testy nie lapia: mykoplazma,
      chlamydia pneumoniea czy borrelia.

Testy, ktore robilas wykrywaja tylke czeste choroby, wiec byc moze trzeba
      pomyslec o innych, bardziej specyficznych testach.

Dobrze sie zastanow, czy nie masz innych objawow, ktore moga pomoc w
      diagnostyce. Warto pewnie odwiedzic jeszcze paru dobrych lekarzy, moze ktos na
      cos wpadnie jezeli dobrze pomyslisz o swoich objawach. Moze nawet o tych,ktore
      pojawily sie kiedys i na krotko.

Bezdech nocny jest nie do wykrycia testem krwi, a moze dac zmeczenie. Trzeba
      zrobic badanie w lab snu aby wykluczyc.

Jezeli koenzym Q pomoze (powiedzmy w 6 tygodni i w duzych dawkach) to szukac
      choroby mitochondrialnej. Zrobic biopsje miesnia.

Jezeli witamina C ( 6 g dziennie lub wiecej w dawkach podzielonych) oraz lizyna
      (tez 6 g dziennie w dwoch lub trzech dawkach) pomoze to moze to znaczyc, ze
      jakas patologia naczyn krwionosnych tetniczych lub zylnych jest powodem. Daj
      sobie ze dwa miesiace takiej terapii aby miec pewnosc czy to dziala czy nie.
      Jezeli pomoze, to dalsza poprawa moze nastapic po przyjeciu diety weganskiej
      (wykluczenie miesa, mleka, jaj i ryb).

Dieta niskoweglowadanowa - unikanie cukru i wszystkiego co zawiera latwo
      dostepny cukier (np ziemniaki) wydaje sie niektorym pacjentom pomagac.

Nie stosuj wszystkiego na raz, bo jak cos pomoze, to sie nie dowiesz co pomoglo.

Doraznie moze pomoc D-ryboza - kilkanascie gramow dziennie w dawkach
      podzielonych. Jest to cukier, ktory specyficznie pomaga w produkcji energii ATP.
      Ale to tylko leczenie symptomatyczne i sugeruje je na koniec jak nic innego nie
      znajdziesz jezeli chodzi o diagnostyke.

• mangaj Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 29.03.10, 23:45
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tego co słyszałam, to w Toruniu bardzo trudno o
        dobrego lekarza, ale chyba rzeczywiście muszę pochodzić i poszukać.
        • artur737 Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 30.03.10, 02:51
          uczulenie na gluten tez moze dac zmeczenie, a malo ktory lekarz stawia takie
          diagnozy.
          Istnieja na to testy, ale slabe - duzo falszywie negatywnych, ale takze
          falszywie pozytywne. Definitywnie wiec rozstrzyga jak poprawia stan dieta
          bezglutenowa. Jezeli sie na to zdecydujesz to skontaktuj sie wpierw z jakas
          organizacja bezglutenowcow bo w wielu produktach jest gluten ukryty i z proby
          diety moze nic nie wyjsc.
          Okruch chleba (np w dzemie bo ktos uzyl brudnego od chleba noza) wystarcza aby
          popsuc efekty diety bezglutenowej.

Ale sprawdzaj co mozesz, bo zmeczenie moze niekiedy zapowiadac chorobe
          nowotworowa lub immunologiczna.
          • minniemouse Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 30.03.10, 04:42
            a oprocz zmeczenia i siniakow pod oczami masz jakie inne objawy?

Minnie
            • mangaj Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 30.03.10, 11:39
              Zanim poszłam do lekarza, to byłam pewna, że to musi być coś z tarczycą, a mój
              chłopak twierdził z kolei, że pewnie mam cukrzycę. Sprawdzałam sobie w
              internecie objawy nadczynności/niedoczynności tarczycy i cukrzycy i w sumie
              większość objawów z tego i z tego mi się zgadzała. Nadmierna potliwość (to już
              miałam od 13 r.ż.-leje się ze mnie spod pach i to jest baaardzo krępujące, nic
              mi nie pomaga, a używałam już wszystkiego), nagłe duszności i uczucie, że nie
              mam czym oddychać, nerwowość i drażliwość, nadwrażliwość na ból i niedawno
              zauważyłam, że na szyi mam jakieś takie zgrubienie (tak jakby Jabłko Adama u
              mężczyzn), którego nigdy wcześniej nie miałam. Oprócz tego mam czasami napady
              wzmożonego pragnienia, ciągle boli mnie brzuch, nawet jak zjem jedną kanapkę,
              często oddaję mocz, jestem ciągle osłabiona i często łapię przeziębienie, no i
              jeszcze te stany omdlenia, o których pisałam na początku oraz zawroty głowy za
              każdym razem jak wstaję z pozycji siedzącej lub leżącej. Trochę jeszcze tego
              jest, ale to takie objawy bardziej widoczne.
              • prawie.literek Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 30.03.10, 17:43
                mangaj napisała:

>... mój chłopak twierdził z kolei, że pewnie mam cukrzycę.

On jest lekarzem?
                • mangaj Re: Chroniczne zmęczenie przy idealnych wynikach 30.03.10, 19:44
                  Nie, nie jest lekarzem, ale ma koleżankę chorą na cukrzycę i obserwując moje
                  objawy, stwierdził, że są bardzo podobne do jej objawów, no ale jak widać, z
                  moim cukrem jest wszystko ok.
    • a.sprawiedliwa [...] 30.03.10, 09:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • minniemouse inne 31.03.10, 01:46
        a sprawdz sobie takze objawy choroby i zespolu Cushing'a i Addison'a

forum.gazeta.pl/forum/w,216,107214910,107257909,Re_Zespol_lub_choroba_Cushinga_.html
        Minnie
        • marionetka.pl Nerwica, stres 31.03.10, 11:44
          Prawdopodobnie masz nerwice, ja miałam bardzo podobne objawy do twoich, byłam u
          kilku lekarzy, robiłam wiele badań i wszystkie w porządku.W końcu przez
          przypadek znalazłam się u pediatry i dowiedziałam się że moja choroba leży w
          mojej głowie.Pomagają mi leki na uspokojenie.
          Sama się nakręcasz wyszukując sobie choroby, ja też tak robię i trudno mi tego
          zaprzestać:) Każdą dolegliwość sprawdzam w necie, co się kończy nieustannym stresem.
          Piszesz że nie prowadzisz stresującego życia, a może nie jesteś tego świadoma?
          Ja rozpoznaje u siebie, że znajduje się w stresującej sytuacji poprzez, pocenie
          się pod pachami.
          Mnie pomagają dwie rzeczy:alkohol albo leki na uspokojenie, oczywiście na polecam!
          Na koniec, musisz zdać sobie sprawę czym jest stres.To nie tylko panika i
          przerażenie.Każdy najmniejszy wybór czy czytanie tego forum naraża nas na stres.
          • marionetka.pl Re: Nerwica, stres 31.03.10, 11:49
            Właśnie doczytałam że pocisz się taka samo pod pachami jak ja:)Ja również od
            młodości, a gule na szyi taką jak jabłko Adama też mam.
            • replica1 Re: Nerwica, stres 31.03.10, 19:16
              Mangaj, co do tego zgrubienia na szyi, zrób usg tarczycy. Nie napisałaś jakie
              badania tarczycy robiłaś, pewnie tylko tsh?
              • fionka21 Re: Nerwica, stres 31.03.10, 21:35
                Nerwica to jedna z najtańszych dla NFZ diagnoz i wiele osób jest skłonnych w nią
                wierzyć. Bo przecież życie jest bardzo stresujące, nie umiemy relaksować sie
                itp. Sama wierzyłam w taką diagnozę przez wiele lat.

Ale do czasu, gdy po bardzo stresującym okresie w moim życiu te wszystkie objawy
                nasiliły się i już nie byłam w stanie normalnie funkcjonować.

Wtedy, po dłuższych poszukiwaniach diagnozy okazało sie, że mam boreliozę,
                pomimo że nigdy nie byłam przez kleszcza ugryziona. Zaraziła mnie jakaś
                krwiopijna fruwająca istota, mucha końska lub coś podobnego. Od zarażenia minęło
                ponad 30 lat.

Leczę boreliozę od 3 lat i czuję sie, jakbym urodziła się na nowo. Szkoda mi
                tego czasu, kiedy wciąż mi coś było, a ja wierzyłam, że "to jest w mojej głowie"...
                • mangaj Re: Nerwica, stres 01.04.10, 01:22
                  Jeny, dzięki Wam wielke! Nie spodziewałam się aż takiego odzewu. A co do badań
                  tarczycy, to miałam tylko tsh badane, bo na inne mnie nie skierowali.
                  Pozdrawiam.
                  • artur737 Re: Nerwica, stres 02.04.10, 01:15
                    Jezeli masz zobaczyc wiecej lekarzy to zawsze zycz sobie kopie wynikow aby moc
                    je pokazac kolejnemu lekarzowi. Wielu badan nie ma co ciagle powtarzac.
                    Oczywiscie trzecia kopie zawsze miej dla siebie.
                    Byc moze jest jakas drobna oplata za te kopie, trudno.

Objawy masz niespecyficzne, wiec nie bedzie zapewne tak latwo postawic diagnoze.
                    Dobre badanie fizyczne moze czasem cos wniesc.
                    • artur737 Re: Nerwica, stres 02.04.10, 01:19
                      Ta diagnoza nerwicy jak lekarz nie umie postawic dobrej diagnozy lub szkoda mu
                      pieniedzy na testy to jedna wielka żenada.

Zreszta uwazam, ze diagnoze nerwicy powinien w kazdym przypadku potwierdzac
                      psycholog. Wtedy by sie moze skonczylo to diagnozowanie 'jak nie wiem co to jest
                      to napisze w karcie "nerwica" i wyjde na madrego'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka