Dodaj do ulubionych

ból dziąseł po higienizacji

30.03.10, 15:20
Hej!

Zrobiłem sobie 2 dni temu higienizację zębów, niby najprostszy zabieg, w
godzinkę wyszedłem z gabinetu, myślałem, że już po sprawie, a do dzisiaj bolą
mnie dziąsła:/ Babka, która mi to robiła mówiła, że trochę mogą boleć czy
krwawić przy myciu zębów, ale żeby aż tak długo?:/ Mieliście może taki zabieg
robiony? Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 a co to jest 30.03.10, 17:59
      A co to jest "higienizacja zebow"?
      Czy chodzi ci o zwykle czyszczenie? tzn. ultradzwieki, specjalna pasta, itp?
      • kospos Re: a co to jest 31.03.10, 11:57
        Tak, chodzi o czyszczenie zębów i usuwanie kamienia i osadu. Niby jakieś
        ultradzwięki, ale babka mi robiła czymś podobnym do przyrządu do borowania i
        jakoś podrażniła mi dziąsła:/ I tak, na koniec była jakaś pianka nakładana na
        zęby (może specjalna pasta, nie wiem), ale też jakaś taka niedobra w smaku:/
        • mi.ka.n Re: a co to jest 31.03.10, 13:49
          Płukaj septodentem to sie szybciej zagoi.Kamień często sięga pod dziąsła moga
          wiec być podrażnione.
    • lerak Re: ból dziąseł po higienizacji 31.03.10, 14:54
      Nie, to chyba nie jest normalne. Przynajmniej ja czegoś takiego nie miałem...
      Też byłem na higienizacji, wszystko poszło bezboleśnie, może troszkę dziąsła
      faktycznie bolały, ale po godzinie już nic nie czułem. Coś mi się wydaje, że
      mogli trochę Ci skopać ten zabieg, w sensie, że niezbyt delikatnie to robili i
      przez to Cię tak jeszcze boli. Ale myślę, że trochę poboli i w końcu przejdzie-
      nic poważnego chyba nie mogli zrobić:) A swoją drogą gdzie byłeś, że masz takie
      problemy? Na przyszłość polecam gabinet Tarabuła, tam gdzie ja byłem, to raczej
      nie będziesz miał takich problemów;) Powodzenia!
      • pia.ed Re: ból dziąseł po higienizacji 02.04.10, 01:23

Mozna to wyjasnic na dwa rozne sposoby:
        1. Rzadko chodzisz do higienistki od zebow i miales
        zaniedbane dziasla, ktore wymagaly dokladniejszego czyszczenia.
        Prawdopodobnie krwawily Ci przedtem podczas czyszczeia zebow
        szczoteczka.
        2. Ta pani byla po prostu bardzo nieostrozna.

Chodze na zabiegi od wielu lat, 2 razy w roku i nie boli,
        ani nie ma krwawienia.
        Natomiast raz jedyny zdarzylo mi sie, ze higienistka rozkrwawila mi
        dziasla swoja niezdarnoscia i agresywnym czyszczeniem. Wiecej juz do
        niej nie poszlam!
        • artur737 Re: ból dziąseł po higienizacji 02.04.10, 03:35
          Stawiam na chore dziasla.

Popros dentyste aby cie nauczyl jak sie nitkuje zeby i czysci zeby i rob to
          codziennie przez reszte zycia. Czy wiesz, ze chore dziasla skracaja zycie az o 7
          lat srednio? A to z tego powodu, ze bakterie penetruja z nich do krwiobiegu.

Witamina C tez troche pomaga na chore dziasla, ale dawka musi byc dosc duza np
          4-6 g dziennie w podzielonych dawkach. Pierwsza dawka od razu rano a ostatnia
          poznym wieczorem.

Zasadniczo tez pomoze dieta z mnostwem warzyw i owocow w tym troche surowych.
          Wiekszosc ludzi je za malo warzyw.

• kospos Re: ból dziąseł po higienizacji 07.04.10, 11:46
            No właśnie nie, dziąsła mam ok, najwidoczniej kobitka nie była zbyt
            delikatna...:/ Nitkuję codziennie wieczorem i z tego co wiem (znajoma miała
            praktyki w gabinetach stomatologicznych) dobrze to robię.

A prawdę powiedziawszy o tych chorych dziąsłach i skracaniu życia to nie
            słyszałem, trochę mnie przestraszyłeś... Jeszcze bardziej mnie zmobilizowałeś do
            codziennego nitkowania i odpowiedniego dbania o dziąsła i zęby;)

Dzięki, pozdrawiam!

Aha, z dziąsłami już jest ok:) Nie krwawią, nie bolą:)
            • aletta Re: ból dziąseł po higienizacji 14.04.10, 18:35
              Tak to jest, jak się chodzi do nieodpowiednich gabinetów... Dobrze, że już
              przeszło i nic poważniejszego się nie stało. Ja wprawdzie higienizacji nie
              miałam robionej, ale jakoś opinia Leraka mnie nie zdziwiła, bo też chodzę do
              tego gabinetu (Tarabuła) i wątpię, żeby w takim gabinecie mogli tak spieprz...
              sprawę. Tak więc zanim zdecydujesz się na jakiegoś stomatologa (to samo się
              tyczy innych profesji), najlepiej najpierw zorientuj się jakie są opinie na ich
              temat.
              Co do długości życia, to jest to sprawdzony fakt i niestety chore zęby
              faktycznie mogą wywołać poważne choroby. Więc nie powinno się ich lekceważyć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka