Dodaj do ulubionych

napięciowe bóle głowy

IP: *.retsat1.com.pl 27.02.04, 09:27
Kochani! Od wielu lat cierpię na bóle głowy. Raz ból był ostry raz rozlany,
chodzilem po lekarzach nic nie stwierdzono, nabralem sie tylko silnych lekow
i nic wiecej. Ostatnio dowiedzialem sie o napieciowych bolach glowy i
rzeczywiscie odnajduje te objawy u siebie. Czesty bol po calym dniu w
okolicach czola i skroni, takie wrazenie jakby ktos zaciskal obrecz na mojej
glowie. Niekiedy bol kumuluje sie z tylu glowy i wowczas jest taki efekt
sciagania do tylu. Przyznam Wam szczerze ze brakuje mi juz sil, glowa potrafi
bolec codziennie, nawet tuz po przebudzeniu. Prosze Was o porade, moze ktos
przezywa cos podobnego jak ja.Pozdrawiam wszystkich goraco i niech Was glowa
nie boli:)))))
Obserwuj wątek
    • Gość: epi Re: napięciowe bóle głowy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.02.04, 19:59
      Na forum MIGRENA forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154., znajdziesz
      posty i na temat napięciowego bólu głowy,
      a może i „bratnie dusze”
      pozdr
      • venus22 Re: napięciowe bóle głowy 27.02.04, 20:28
        Forum MIGRENA bardzo chetnie sie podzieli ze swoim doswiadczeniem i poslucha
        narzekania, po to jestesmy :)
        Migrena co prawda nie jest napieciowym bolem glowy, ale i ten temat jest
        omawiany.

Trzeba by ustalic czy to na pewno sa napieciowe bole glowy.
        napieciowe bole glowy bowiem raczej nie przeszkadzaja w normalnym
        funcjonowaniu, ustepuja po tabletkach p/bolowych, i daja wrazenie ucisku
        dookola glowy.
        bol jest tepy, jednostajny.

Jest tez taka mozliwosc ze na wskutek przedluzonego brania srodkow p/bolowych
        doszlo do tzw odbicia, czyli bledne kolo- bierzesz tabletke, glowa przestaje
        bolec. Po jakims czasie znowu zaczyna, wiec bierzesz znowu tabletke, i znowu
        przestaje.

jezeli stan taki trwa dluzej, np tydzien, dwa, to glowa moze zaczynac bolec w
        momencie kiedy ustepuje dzialanie srodka p/bolowego. Organizm domaga sie
        dalszej dawki objawiajac to bolem glowy.

takie cos jest dosc czeste np wsrod kawoszy.

Z rana boli glowa, co ustepuje po wypiciu kawy- jest to na wskutek braku
        zwyklej porannej dawki kofeiny.

Zapraszam na forum MIGRENA.
        Venus

• Gość: Prometeusz33 Re: napięciowe bóle głowy IP: *.retsat1.com.pl 27.02.04, 20:58
          dzieki serdeczne
      • Gość: Prometeusz33 Re: napięciowe bóle głowy IP: *.retsat1.com.pl 27.02.04, 20:59
        bardzo dziekuje za porade,doceniam
    • ba-ja Re: napięciowe bóle głowy 27.02.04, 23:23
      Niew wiem czy moje bole glowy sa napieciowe, ale objawy mam identyczne. Pani w
      aptece poradzila mi wit.PP. Mnie to pomoglo. Zaznaczam, ze nie bylam z tym
      problemem u lekarza.
      • Gość: Venus Re: napięciowe bóle głowy IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 28.02.04, 03:44
        No wlasnie, trudno o wszystkim pamietac.
        W migrenie bardzo czesty jest niedobor magnezu, nie wiem jak jest z napieciowym
        bolem glowy ale mozesz sprobowac pobrac magnez przez kilka dni, co najmniej 250
        g dziennie i zobazczyc jak sie bedziesz czul.
        Drugi powod do bolow glowy to anemia, na skutek braku zelaza i ryboflawiny.
        Venus
        • Gość: Prometeusz33 Re: napięciowe bóle głowy IP: *.retsat1.com.pl 28.02.04, 15:13
          o magnezie slyszalem i zaraz zaczalem brac razem z wit. b6 pomoglo w jakims
          stopniu...dzieki za rady, to wielka pomoc
      • Gość: Prometeusz33 Re: napięciowe bóle głowy IP: *.retsat1.com.pl 28.02.04, 15:11
        dzieki sliczne, zaraz lece do apteki:))))) duzo usmiechu zycze:)
        • venus22 Re: napięciowe bóle głowy 28.02.04, 22:21
          Ryboflawina to Vit B2, moze warto sprobowac zamiast vit B6.
          Dodam ze jesli bierzesz magnez to moze zaczac ci brakowac wapnia.
          zelazo z kolei uposledza wchlaniane magnezu.
          Wiec jesli bierzesz zelazo to nie razem z magnezem, a jesli wapno to powinna
          byc jakas proporcja aby wzajemnie sie pomagaly wchlaniac, albo tez brac osobno.
          Wedrowiec by sie tu przydal :)
          Venus
          • Gość: Prometeusz33 Re: napięciowe bóle głowy IP: *.retsat1.com.pl 29.02.04, 10:45
            to prawda powinnienem wynajac jakiegos przewodnika zeby sie w tym nie pogubic,
            stokrotne dzieki Venus za tyle podpowiedzi, duzo zdrowka zycze
    • anka_1980 Re: napięciowe bóle głowy 29.02.04, 14:55
      witaj!
      ja przez wiele miesiecy cierpialam na napieciowe bole glowy. bylo to zwiazane z
      nerwica na ktora sie lecze od roku. bole rzeczywiscie dawaly wrazenie
      zaciskania obreczy na glowie, dotyczyly czola i skroni. pojawialy sie zawsze w
      jakiejs stresujacej sytuacji, ale w ogole tez w jakiejkolwiek sytuacji, ktora
      byla zwiazana z napieciem, nawet gdy np spieszylam sie bardzo bo bylam
      spozniona na spotkanie zze znajomymi. kiedy zaczelam pracowac, glowa bolala
      mnie codziennie, bylo to napiecie zwiazne z praca - chociaz w pracy nie byla
      jakos strasznie zestresowana. bol przewaznie juz pozostawal do konca dnia.
      nie pomagaly na to zadne tabletki przeciwbolowe, bo bol ten jest zwiazany z
      psychika i emocjami. na szczescie w miare wychodzenia z nerwicy bole ustapily i
      teraz nie zdarzaja mi sie juz w ogole. czego i Tobie zycze:)))
      podrawiam
      • Gość: Prometeusz33 Re: napięciowe bóle głowy IP: *.retsat1.com.pl 29.02.04, 15:07
        to co napisalas dotyczy takze i mnie, napiecie w pracy, wysilek psychiczny a
        nawet przebiegniecie sie za autobusem....i niewatpliwie sprawa emocji ...pod
        tym wzgledem duzo sie ostatnio dzialo...wierze ze uda mi sie to wszystko
        poukladac i zlagodzic, bo czasami sa dni kiedy to wszystko staje sie nie do
        zniesienia,dziekuje za slowa otuchy, zycze Ci duzo slonca i by ten bol juz do
        Ciebie nie wracal...podrawiam serdecznie
      • 83aramgad Re: napięciowe bóle głowy 18.04.24, 10:38
        Mogę zapytac co pomogło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka