Gość: collin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 14:00 Witam! Chciałabym zapytać kto z was miał taki test,jak to się odbywa i ewentualnie gdzie w Warszawie mogę wykonać to badanie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mietlosz Re: test oddechowy na Helicobacter IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.03.04, 20:03 A mnie dziś wyszedł wynik na obecność HP z pobieranej z żyły krwi IgG - 9,8 A/ml - nie ma norm i nie wiem czy to duzo czy mało i co dalej z tym zrobić Może ktoś to zinterpretuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: test oddechowy na Helicobacter IP: *.sdh.sk.ca 12.03.04, 20:18 Test oddechowy potwierdza istnienie zywego H.pylori w organizmie, podczas gdy badanie na przeciwciala stwierdzaja, ze organizm ma albo MIAL kiedys kontakt z H.pylori ale np teraz go moze tam nie byc. Wynik dodatni testu oddechowego jest wiec bardziej wiazacy niz jakies tam dodatnie przeciwciala. Z drugiej strony wg tego co o tej bakterii wiem, to przy wyraznych objawach klinicznych mozna niemal leczyc na slepo tzn bez laboratoryjnego potwierdzenia obecnosci bakterii. Ale wielu lekarzy bedzie wolalo zobaczyc wynik czarno na bialym przed przepisaniem toksycznych antybiotykow i to tez trzeba zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś