adamp54 25.06.10, 09:27 Witam, Na badaniach okresowych odkryto u mnie cukrzycę, potwierdziło sie to na dalszych badaniach. Czekam na wizytę u diabetologa i dręczy mnie pytanie - jak po wynikach analitycznych poznać czy mam typ I czy II ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona402 Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 25.06.10, 10:02 Cukrzyca typu I jest diagnozowana u dzieci i osób młodych, charakteryzuje się uszkodzeniem trzustki i brakiem wytwarzania insuliny. Cukrzyca typu II polega na niewielkim zmniejszeniu produkcji insuliny lub niewrażliwości na ten hormon. W obu przypadkach we krwi stwierdza się podwyższony poziom glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp54 Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 25.06.10, 10:48 Wiem juz o tym wszystkim. Jak jednak jest stawiana diagnoza dotycząca typu cukrzycy? Wiek nie jest przecież kryterium rozstrzygającym (ja akurat mam 37 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
anielka05 Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 25.06.10, 11:20 Cukrzyca typy II wystepuje czesto u osob otylych, jak u Ciebie z waga? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 25.06.10, 12:08 W cukrzycy typu I podaje się zawsze insulinę, a w II typie zaczyna się leczenie doustnymi lekami, dopiero po wielu latach pacjent musi przyjmować insulinę w injekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ola.42 Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 25.06.10, 14:03 Typ I to insulinozależna ,typ drugi regulacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 25.06.10, 18:17 pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca#Cukrzyca_typu_1 na przykład.. Odpowiedz Link Zgłoś
esencja48 Re: Cukrzyca - typ I czy II ? 15.11.10, 22:25 Na cukrzycę typu 1 chorują głównie dzieci i młodzież.Polega ona na uszkodzeniu komórek beta,które w trzustce zajmują się wytwarzaniem insuliny,a bez insuliny organizm nie jest w stanie wchłonąć glukozy z krwi.Jego komórki głodują,choć we krwi jest dużo cukru. Na cukrzycę typu 2 chorują dorośli częściej osoby starsze,z nadwagą,otyłe.Polega ona na tym,że chociaz trzustka produkuje insulinę,ale komórki mięśniowe i tłuszczowe na nią nie reagują i cukier do nich nie wnika.Typ cukrzycy po wynikach może rozpoznać tylko lekarz i na pewno będąc na wizycie dowiesz się,jaki to typ cukrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś