Dodaj do ulubionych

Endoskopia - proszę o pomoc !

23.03.04, 10:26
Mam pytanie - czy ktos z Was "przeżył" endoskopię jamy nosowo-gardzielowej
(chyba tak sie ona nazywa ?...). Wiem, że wklada sie do nosa rurke, ale:
- czy to jest bardzo nieprzyjemne (jak bardzo w skali 1 - 10)
- czy mozna poprosic o znieczulenie
- jak dlugo trwa zabieg.

Bardzo prosze o odzew, bo w piątek jestem umowiona z laryngologiem na to
badanie.

serdecznie pozdrawiam,
Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: dziewczyna Re: Endoskopia - proszę o pomoc ! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.03.04, 10:52
      ja nie mialam żadnej endoskopii larynologicznej ale endoskopie( gastroskopia)
      na żołądek ja i ph metrie też wkladają rurkę przez nos do gradła w tym
      przypadku siedzisz z rurką bo masz ją włożoną aż do przełyku. Z mojego
      doświadczenia wynika że no jest to nieprzyjemnie badanie jak każde kiedy
      wkladają Ci do gardła albo nosa rurkę zawsze jak wkjadają Ci ją to dostajesz
      znieczulenie( popsikają ci takim preparatem każą wciagnać to przez nos w
      przypadku nosa albo popsikają ci czymś do gardła. Możesz mieć odruchy wymiotne
      ale to rzecz normalna musisz głęboko odychać. Nie martw się przeżyjesz. Ja sama
      mam tak zaczerwioną tylną strone gardla że jak przelykam to czuje bólale mnie
      nie boli i nie wiec też pewnie bede musiala sie wybrać do laryngologa . Nie
      wiem tylko czy mam wykonać wymaz z gardła a jesli nawet to w kierunku czego??
      wirusów bakterii paciorkowców?? Zobaczysz będzie dobrze pozdrawiam.
      • chestnut Re: Endoskopia - proszę o pomoc ! 23.03.04, 11:27
        Dzieki ! Ja tez kilka lat temu miałam gastroskopię i nie bylo tak tragicznie,
        jak sie obawialam, ale wydaje mi sie, ze nos jest bardziej "wrażliwy".
        Strasznie się boję, zapytałam laryngologa, czy w razie czego może przerwać
        badanie, powiedział, że tak, ale może chciał mnie tylko pocieszyć ;-)
        Wymaz z gardła robiłam kilka razy w życiu, ale nie przypominam sobie, żebym
        musiała od razu wskazać na co on ma być (paciorkowce, bakterie etc.). Po prostu
        idziesz i mówisz, że chcesz zrobić wymaz z gardła. Myślę, że wynik pokaże
        wszystko, co w tym gardle Ci siedzi.
        Dzięki za wsparcie, Asia
    • Gość: amlutka Re: Endoskopia - proszę o pomoc ! IP: 195.94.193.* 23.03.04, 13:46
      Ja co prawda endoskopii przez nos nie miałam, ale miałam za to zakładaną przez
      nos rurkę do żołądka, przez którą odsysano mi krew zbierającą się w żołądku po
      operacji. Strasznie się bałam jak przyszedł lekarz z tą rurką, ale nie było tak
      strasznie - trochę odruchów wymiotnych i tyle. Pozdrawiam i powodzenia :)
      • chestnut Re: Endoskopia - proszę o pomoc ! 23.03.04, 14:12
        Gość portalu: amlutka napisał(a):

Ja co prawda endoskopii przez nos nie miałam, ale miałam za to zakładaną przez
        nos rurkę do żołądka, przez którą odsysano mi krew zbierającą się w żołądku po
        operacji. Strasznie się bałam jak przyszedł lekarz z tą rurką, ale nie było tak
        strasznie - trochę odruchów wymiotnych i tyle. Pozdrawiam i powodzenia :)
        -----------
        O matko, ale mnie pocieszylaś ;) Właśnie tych odruchów wymiotnych się boję !
        Może nic nie powinnam wcześniej jeść, na wszelki wypadek ?
        A pamiętasz, czy ta rurka była cienka, czy nie bardzo ? I czy nie miałaś
        podczas badania, albo później krwotoku z nosa ?
        pozdrawiam, Asia
        • Gość: dziewczyna Re: Endoskopia - proszę o pomoc ! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.03.04, 15:06
          ja jak mialam zakładaną rurkę przez nos ( gwarantuje CI że przez nos łatwiej
          przechodzi niż przez usta:) co do krwawien ja nie miałam ich w ogóle a nawet
          jeśli będą to to nie jest nic groźnego zapewniam:))rurka była cienutka i
          musiałam ją przełknąć do przełyku ale nie było zle a jak przezyłaś gastroskopie
          to nie masz się czego obawiać to badanie pewnie jest o 100 razy lżejsze tak
          wiec trzymaj się dzielnie :)) będzie dobrze pozdrowionka:)
          • chestnut Re: Endoskopia - proszę o pomoc ! 23.03.04, 15:50
            Gość portalu: dziewczyna napisał(a):

ja jak mialam zakładaną rurkę przez nos ( gwarantuje CI że przez nos łatwiej
            przechodzi niż przez usta:) co do krwawien ja nie miałam ich w ogóle a nawet
            jeśli będą to to nie jest nic groźnego zapewniam:))rurka była cienutka i
            musiałam ją przełknąć do przełyku ale nie było zle a jak przezyłaś gastroskopie
            to nie masz się czego obawiać to badanie pewnie jest o 100 razy lżejsze tak
            wiec trzymaj się dzielnie :)) będzie dobrze pozdrowionka:)
            ----------

No to juz mi lepiej :) Gastroskopię odwlekałam prawie 2 lata, a okazało się,
            że było OK.
            Trzymajcie za mnie kciuki. Jak przeżyję, to sie odezwę.

pozdrawiam Was, Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka