Dodaj do ulubionych

Choroba Basedowa

IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.04, 16:31
Stwierdzono u mnie chorobe Basedowa.Od 3 tygodni biore leki,czuje sie bardzo
zle nie jem,nie spie,puchne jeszcze wiecej.Moze ktos wie kiedy bedzie jakas
poprawa bo sam chorowal.Moze leki nieodpowiednie.Jestem wykonczona.Dziekuje
za jakas rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: zanokcica Re: Choroba Basedowa IP: 213.39.77.* 28.03.04, 17:01
      jakie leki Ci dali? Hormony czy cos innego? napisz!
    • martini_very_bianco Re: Choroba Basedowa 28.03.04, 17:03
      a ja mam coś takiego, może Ci pomoże, ale to do sanatorium trza jechać

www.uzdrowisko.pl/zabiegi.htm
      wpisz w wyszukiwarę 'choroba Basedowa' i coś fajnego i pomocnego Ci pewnie
      wyskoczy!
    • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.04, 20:17
      Biore 80mg-Favistan i jezeli podwujnie widze to Kortizon,bo mam tez wytrzeszcz
      oczu.
      • Gość: Ala Re: Choroba Basedowa IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 28.03.04, 22:59
        Leki masz odpowiednie, tylko trzeba poczekac, aż zaczną działać, a na to
        potrzeba czasu, liczonego w tygodniach. Powodzenia i głowa do góry, nie
        wszystkie osoby mają nawroty, nie wszytkie trzeba operować. Większość osob z
        choroba G-B dobrze leczy się radiojodem, po wyrównaniu funkcji tarczycy.
    • Gość: Dominika Re: Choroba Basedowa IP: *.zax.pl 28.03.04, 20:34
      Cześć od 7 lat choruję na nadczynność tarczycy (klasyczny przypadek basedowa).
      Na początku czułam się fatalnie, bardzo schudłam, miłam napdy głodu, wzmożone
      pocenie, do tego kompletny brak koncentracji,senność, i wahania nastroju. Po
      kilku tyg kuracji wiele obiawów ustąpiło.Niestety następowały nawroty choroby,
      tarczyca zaczęła rosnąć (wole) i musiałam mieć operację. 4 lata po zabiegu niby
      czuję sie dobrz, ale wyniki (TSH) nie są nadal dobre. Życzę Ci szybkiego
      powrotu do zdrowia ( niektórzy wracją do zdrowia szybko), wytrwałości.
      Pozdrawiam
    • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.04, 09:56
      Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Mam nieraz wrazenie ze lekarze zle rozpoznali
      umnie chorobe bo powinnam schudnac (zanim zaczelam brac leki)a ja zaczelam
      bardzo tyc i puchnac to byla przyczyna ze zglosilam sie do lekarza. Nikt nie
      wiedzial co mi dolega dopiero w szpitalu wystapily dalsze objawy tej
      choroby .Teraz wcale nie jem ale tez nic nie schudlam.
    • Gość: puk Re: Choroba Basedowa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 00:33
      Musisz uzbroić się w cierpliwość. To jest choroba na lata, ale można z nią żyć.
      I należy. Dokładnie poznaj "mechanizm" działania tarczycy. Mnie to b. pomogło.
      Już wiem /po 3 latach leczenia/, że jakiekolwiek problemy zdrowotne napewno
      wiążą się ze złą pracą tarczycy. Znajdz sobie dobrego lekarza tyreologa i głowa
      do góry. Coraz więcej osób choruje na tarczycę i żyją. Ja też, a moje choróbsko
      to Hashimoto. Ale chyba już ją polubiłam i pogodziłam się z pewnymi
      niedogodnościami w codziennym życiu. Pomyśl są zdecydowanie gorsze i
      nieuleczalne. Życzę dobrego samopoczucia.
      • Gość: Agnieszka Do Ani i Do Puk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 19:48
        Aniu w chorobie gravesa i basedowa nikoniecznie musisz chudnac mozesz tyc i
        chudnac na zmiane. A lekarze napewno stwierdzili te chorobe po przeprpwadzonych
        badaniach wskazujacych na nia. Napisz moze jakie badania ci robili.
        Do puk: u mnie wykryto hashimoto...napisz mi prosze jak u ciebie wykryto te
        chorobe i jak z nia zyjesz?
        • ecta Re: Do Ani i Do Puk 01.04.04, 09:38
          Ja 6 lat temu po ciązy leczyłam się na nadczynność tarczycy + GBasedowa.
          Tarczyca po pół roku się ustabilizowała a wytreszcz prawie zniknął,
          przyjmowałam propycil i sterydy - krótko, a dodatkowo chodziłam na zabiegi na
          oczy (nazwy nie pamietam ale one b. mi pomogły). Obecnie od poczatków marca
          mam okropne bóle oczu, mam wrażenie że mi wyłażą. Poleciałam zrobić wyniki TSh
          ale są w porządku. Dziś może przyjmie mój okulista jak go wyprosze, w co z
          kolei watpię. U nas Białymstoku są okropne kolejki do okulsty. A ten mój
          prywatnie nie przjmuje. I się zastanwima czy wytrzszcz może się robić jeżeli
          mam dobre wyniki. A ja czuje i widzę że cos sie robi w oczach, bo od trzech
          tygodni jestem na srodkach przeciwbólowych. A może jest to coś innego.
          • Gość: Ala Z tego co czytam... IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 05.04.04, 18:45
            Ecta jesteś szcześciarą, że mieszkasz w Białmstoku i masz szansę tutaj się
            leczyć na chorobę G-B z towarzyszacą oftalmopatia. A jak znam zycie, Twój
            okulista, napewno Cię przyjmie, bo to bardzo dobry człowiek :-).
        • Gość: Anna Re: Do Ani i Do Puk IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.04, 11:30
          Opisem jakie mi robiono badania bedzie trudno.Nie mieszkam w Polsce i znam
          tylko niemieckie okreslenia (fT3,fT4,TSH ,Antikörperspiegel-to sa chyba przeciw
          ciala.A jezeli chodzi o oczy to bez wizyty u okulisty stwierdzono skale 4.To
          mnie bardzo dziwi ze nikt mnie nie wyslal do okukisty.
    • Gość: Ag Re: Choroba Basedowa IP: *.provider.pl 01.04.04, 15:48
      Ja leczylam Basedowa przez ladnych pare lat hormonami, wyleczylam jodem (teraz
      stabilizuje poziom hormonow, popadajac z lekkiej niedoczynnosci w lekka
      nadczynnosc). Nie boj sie, ze nie chudniesz od lekow, wlasnie powinnas przytyc,
      bo sama nadczynnosc tarczycy powoduje chudniecie, leczenie objawy odmienne (ale
      tez nie zawsze, ja przed leczeniem mialam nadwage, teraz po leczeniu gorna
      norma). Przygotuj sie na dlugotrwale leczenie, ale skoro leczysz sie w
      Niemczech to moze sprobuj jak najszybciej radiojod, zalatwia sprawe
      blyskawicznie (sama polecam, mimo, ze akurat zalapalam sie na wszystkie mozliwe
      skutki uboczne).
      A co do leczenia oczu starydami to dowiedz sie czy nei mozesz dostac ich w
      kroploce - wieksza dawka zadziala szybciej i wywoluje mniejsze efekty uboczne
      (dlugotrwale podawanie starydow w tabletkach bardzo obciaza watrobe, zaburza
      metabolizm itd). Ta kuracja jest dosc droga, ale dziala blyskawicznie.

Trzymaj sie, powodzenia w leczeniu
      Ag
      • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.04, 18:51
        To ze nie chudne jest dla mnie problemem.U mnie wystapila nadczynnosc tarczycy
        i przytylam w ciagu miesiaca ca.10kg i nie moge schudnac.Jezeli chodzi o
        radiojod to musze najpierw rok brac leki a potem lekarz zadecyduje co
        dalej,wytrzeszcz oczu musi sie troche zmniejszyc.Niezabardzo mam zaufanie do
        niemieckich lekarzy ,latem chce odwiedzic polskiego lekarza.Mam pytanie jakie
        moga wystapic skutki uboczne, juz teraz zle wygladam .Dziekuje za dobre slowa.
        • Gość: Ag Re: Choroba Basedowa IP: *.provider.pl 03.04.04, 12:28
          Jesli chodzi o jod to skutniem ubocznym moze byc nasilenie objawow. U mnie po
          podaniu radiojodu zaczal sie wytrzeszcz (a wczesniej mialam oczy idealnie OK),
          jeszcze mocniej skoczyly poziomy fT3 i fT4, ale po jakims czasie, leczeniu
          Solumedrolem w kroplowkach zrobilo sie dobrze, teraz mam leciutka
          niedoczynnosc, ktora tez sie zaraz skonczy. Jod to dobre rozwiazanie i nie
          prawda jest, ze trzeba czekac rok na podanie. Np z tego co mi mowila lekarka w
          Stanach podaje sie jod jako pierwsza forme leczenia, praktycznie w kilka dni po
          rozpoznaniu Basedowa.

Trzymaj sie i moze skonsultuj z innym lekarzem?

Pozdrawiam
          Ag
          • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.04, 15:59
            Dziekuje bardzo,mam jeszcze pytanie czy przed jodem trzeba brac Kortison i jak
            dlugo nie mozna zajsc w ciaze.Niestety w niemczech najpierw trzeba brac
            lekarstwa przez rok,a czy ty tez puchlas(oczy)to mi dokucza najwiecej mam
            wrazenie ze wszyscy na mnie patrza nie pomagaja okulary.Jezeli nie spie to
            jestem troche tylko spuchnieta.Co robic czy jest na to takzwany domowy
            sposob,domowa medycyna itp.Bede wdzieczna za kazda rade.Pozdrawian
            • Gość: Ag Re: Choroba Basedowa IP: *.provider.pl 03.04.04, 16:27
              Mi przed jodem kazali tylko jakies 10 dni wczesniej przestac brac Metizol (bo
              to akurat jadlam) i zadnyc innych lekow nie dali. Potem podpisalam "lojalke" ze
              przez pol roku nie zajde w ciaze. Lekarka powiedziala, ze to nie jest takie
              bardzo dramatyczne, jak sie wpadnie przed uplywem tego pol roku, ale mozna
              uszkodzic przyszlemu dziecku tarczyce (wszystkie opowiesci jak to radiojod
              powoduje rodzenie sie potworkow to jedne wielkie bzdury!!!) Najlepiej brac
              pigulki a w razie wpadki biegiem do lekarza, ktory podawal jod, oni potrafia
              zaradzic na ewentualne klopty.
              A co do oczu to zaczely mnie po prostu mocno bolec, mialam swiatlowstret na
              swiatlo dzienne i dwojenie obrazu w 1/3 obszaru widzenia. Po Solumedrolu jak
              reka odjal przestalo bolec i minelo uczucie wypychania, zostalo dwojenie i inne
              objawy ze strony glowy (dlatego teraz szukam neurologa, bo to moze byc cos
              innego, a nie Graves-Basedow). Czy badal Cie okulista? Mi robiono rozne
              badanie - cisnienie w galce ocznej, usg miesni okoloocznych, takie dziwne
              sciskanie jakby suwmiarka, zwykle badania jak przy okularach tez, komputerowy
              obraz dna oka. Z tym, ze ja sie lecze na Akademii Medycznej, wiec mam do
              dyspozycji caly przekroj lekarzy wszystkich specjalnosci.

A, przed podaniem jodu i po podaniu wykonuje sie jeszcze scyntygrafie tarczycy -
              takie badanie przypominajace kilkuminutowy rentgen, sprawdza sie
              jodochwytnosc, zeby dobrac odpowiednia dawke i robi usg tarczycy, pobiera krew.
              Pisze to wszystko bo jak sama mialam isc na jod to sie balam, bo nie wiedzialam
              co mnie czeka. Ogolnie cala zabawa trwa dwa dni (bez lezenia w szpitalu) i jest
              zupelnie niebolesna.

Trzymaj sie, pozdrawiam
              Ag
              • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.04, 18:59
                Nie badal mnie lekarz okulista tylko odrazu stwierdzili mi w szpitalu skale 4.U
                nas trzeba zostac 10 dni w szpitalu.Po jodzie nie powinnam przez okres 3-5
                miesiecy przebywac w otoczeniu malych dzieci i kobiet w ciazy.Tak powiedzial mi
                lekarz.A jezeli chodzi o Solumedrol to nic innego jak Kortizon a ja nie chce go
                brac bo powoduje b.duze skutki uboczne.Obecnie bola mnie oczy i sa bardzo
                czerwone ale widze normalnie.Obecnie biore dziennie 80mg Favistanu+leki na
                serce.Pozdrawiam
                • Gość: Ag Re: Choroba Basedowa IP: *.provider.pl 04.04.04, 12:21
                  Bzdura z tymi malymi dziecmi! NIe wolno przebywac w ich otoczeniu przez jakies
                  10 dni po podaniu jodu, nie wolno tez spac wtedy z nikim w lozku (ze
                  zwierzakiem tez nie). Moge to potwierdzic, bo mialam w domu licznik Geigera i
                  natezenie promieniowania spadlo po dwoch tygodniach o ponad 1000% (tysiac, nie
                  literowka :)), do poziomu praktycznie nierejestowanego przez licznik.

A co do sterydow to skutki uboczne rzeczywiscie sa, ale przy podawaniu ich w
                  kroplowce mniejsze, bo leczenie trwa krocej. Najbardziej szkodliwe jest
                  podawanie dlugotrwale sterydow w tabletkach. A jezeli wytrzymujesz ten bol oczu
                  to moze nie jest tak zle, ja nie moglam normalnie funkcjonowac, tak bolalo,
                  dlatego zdecydowalam sie na sterydy.

Pozdrawiam
                  Ag
                  • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.04, 21:21
                    Unas lekarze strasznie panikuja.Czytajac w niemieckim internecie to ta choroba
                    jest straszna,a jak czytam na polskich stronach to nie jest tak zle.Bardzo bym
                    chciala wiedziec moze ty wiesz co jest bardziej skuteczne jod czy OP.Co jest
                    mniej niebezpieczne.Teraz staram sie o to zeby podawano mi Kortison w
                    kroplowce,man nadzieje ze klapnie.Pozdrawian
                    • Gość: Ag Re: Choroba Basedowa IP: *.3vnet.pl 08.04.04, 13:49
                      Choroba nie jest moim zdaniem taka straszna. Fakt, jest przewlekla, meczaca,
                      wyniszcza organizm przy zlym leczeniu badz jego braku, ale.. moze za duzo sie
                      napatrzylam wczesniej na innych, zeby teraz histeryzowac. Glowa do gory, gorsza
                      czesc Gravesa-Basedowa masz juz za soba, bo najtrudniej jest do rozpoznania, ja
                      sie meczylam ze dwa lata z nerwica, podejrzeniem o cukrzyce itp zanim mnie
                      zdiagnozowano. Teraz juz bedzie tylko lepiej. Oczy w koncu przestana bolec a
                      lykanie tabletek kilka razy dziennie to na prawde nie taka tragedia. Po prostu
                      nastaw sie psychicznie na kilka lat leczenia, bo nawet po jodzie trzeba robic
                      kontrole, zeby ustabilizowac orgaznizm. To leczenie na prawde nie boli i nie
                      przeszkadza zyc!

Nie wiem co to jest OP, wiem za to, ze jod jest skuteczny, szybki i bezpieczny
                      (powtarzam - mialam skutki uboczne, ale mimo to dalej tak twierdze). Ciesze
                      sie, ze go dostalam i wiem, ze jest to meotda powszechnie stosowana. Ciebie tez
                      wylecza, jak nie jodem to inaczej. Trzymaj sie i nie martw tak bardzo!

Pozdrawiam
                      Ag
                      • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.04, 22:30
                        Dziekuje za wspaniale slowa pocieszenia.OP to poprostu operacja,u nas sie tak
                        mowi.Zycze wszystkim uczestnika tego forum Zdrowych wesolych i pogodnych
                        swiat.Pozdrawiam
    • btu Re: Choroba Basedowa 01.04.04, 18:00
      Jakie miałaś zabiegi na oczy? Proszę o ich opis.
      • ecta Re: Choroba Basedowa 02.04.04, 11:17
        Zabiegi nie pamiętam jak sie nazywają (nazwa związana z jonami, jonto-..)Ale
        wyglądał to tak: metalowe blaszki podłączone do prądu były nakładane na oczy i
        tal leżałam z tym kilka minut. Miałam tych zabiegów po 15 na każde oko. Nie
        wiem czy to po nich, czy po lekach, ale wszystko razem sprawiło że wytrzeszcz
        się dużo zmniejszył.
    • Gość: dorota Re: Choroba Basedowa IP: *.sante.extranet.oleane.net / *.sante.extranet.oleane.net 06.04.04, 18:57
      Sterydy lepiej brac, poki mozesz, pozniej wytrzeszcz jest nieodwracalny. Ich
      skutki uboczne ustapia po odstawieniu.
      Je'sli chodzi o oczy- moze wystapic podwyzszenie cisnienia srodgalkowego
      (jaskra wtorna), ktora ustapi wraz z ustapieniem wytrzeszczu. Niemniej nie
      leczona doprowadza do obwodowego zmniejszania sie pola widzenia, z czasem do
      slepoty.
      Chorobe G-B mozna dobrze wyleczyc, ja przeszlam operacje 15 lat temu w Bytomiu.
      Od tego czasu biore codziennie tabletke lewotyroksyny. Jestem zupelnie zdrowa,
      przeszlam bezproblemowa ciaze i porod, mam zdrowe dziecko.
      I chyba "dzieki" tej chorobie zostalam lekarka.
      Glowa do gory!
      • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.04, 19:56
        Hallo.Jezeli chodzi o Kortizon to mam wielki problem,nie wiem kogo mam sluchac
        chodze do lekarza internisty ktory jest za a lekarz endykrynolog
        przeciwny ,jezeli widze dobrze niepodwujnie to nie ma takiej potrzeby i kogo
        sluchac.To oni powinni mna pokierowac.Pozdrawian
    • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.04, 00:07
      Witam goraco.Mam nowy problem,idzie mi bardzo zle biore leki od 5 tygodni nie
      ma zadnej poprawy na dodatek przyplatala sie angina leze plackiem ,wszystko
      mnie boli wysoka temperatura, mam juz dosyc.Bola mnie miesnie i kosci lekarz
      zwala to na uboczne skutki(Favistan)zaczely wypadac wlosy.Mam pytanie po
      jakim czasie bylo wam lepiej.Ja trace juz nadzieje.Wiem ze wiele ludzi ma
      gorsze problemy,podziwiam ich jak sobie z tym radza a moze powinnam isc do
      psychologa.
      • Gość: Dominika Re: Choroba Basedowa IP: *.zax.pl 15.04.04, 13:30
        Aniu trzymaj się dzielnie. Niestety ta choroba nie mija z dnia na dzień. Też
        miłam okropne anginy z bardzo wysoką gorączką, oprócz tego słabe włosy i
        łamliwe paznokcie. Ja dość długo "dochodzilam do siebie" po rozpoznaniu choroby
        (około 3-ech miesięcy), ale jak sie wszystko ustabilizuje poczujesz sie jak
        nowo-narodzona.Życzę Ci cierpliwości i szybkiego powrotu do zdrowa. Nie trać
        nadziei, wszystko będzie dobrze, zobaczysz:)Pozdrawiam
        • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.04, 15:15
          Dziekuje za mile slowa.Pozdrawiam
    • Gość: Karin Re: Choroba Basedowa IP: *.arcor-ip.net 17.04.04, 10:24
      jestem dotknieta ta sama choroba, mam calkiem inne doswiatczenia jak uczestnicy
      tej dyskusji. Morbus Basedow jest to choroba ktora niwiadomo z czego pochodzi,
      sa tylko domysly, jest to choroba z ktora niestety trzeba do konca zycia zyc i
      umiec sie z nia zaprzyjaznic. Zo znaczy przed latami stwierdzil u mnie
      radiolog, ze mam cos z tarczyca, opowiedzialam to mojej lekarce domowej,
      otrzymalam odpowiedz "z tym mozna zyc" - co mi pozostalo, musialam wierzyc
      lekarce. Zmienilam lekarza domowego, przez jakis czas bylo dobrze, ale bolaly
      mnie ciagle oczy, przy pracy przy kompiuterze, nie moglam patrzec na slonce,
      widzialam podwojne ruchome obrazy, obrazy w dziwnym ograniczeniem itd.
      Doszlo do tego momentu ze zaczely mi nogi, rece puchnac, opowiedzialam mojemu
      lekarzowi, zadnej reakcji, wysiadl mi zoladek, nie moglam jesc, ani pic wyslal
      mnie do specjalisty. Przez kilka dni schudlam okropnie, mialam bezsenne noce
      dopiero moj lekarz zreagowal i poslal mnie do radiologa, by przebadac tarczyce.
      Wynik z badan nie otrzymalam do reki, diagnozy nie dowiedzialam sie, po
      rozmowie z moim domowym lekarzem dowiedzialam sie ze mam nadczynnosc tarczycy i
      tu zaczela sie rozmowa - co robimy? Przedstawil mi kilka mozliwosci -
      zdecydowalam sie na Radiojod 131 i dostalam skierowanie do szpitala. Zglosilam
      sie do szpitala i otrzymalam wlasciwa diagnose i mozliwosci leczenia Morbus
      Basedow, zdecydowalam sie na Radiojod 131. Przed rokiem otrzymalam ta terapie,
      czulam sie fatalnie, ale zaczelam szukac informacji w internecie, stwierdzilam
      ze jest bardzo malo. Czytalam info i w polskim jezyku mozna zapomniec, az
      znalazlam info w jezyku niemieckim, napisane przez lekarzy ktorzy zyja z ta
      choroba, kupilam sobie ksiazke, wglebilam sie w nia, przestawilam moje zycie,
      ale stresu nie idzie uniknac. Po Radiojodtherapie zainwestowalam i kupila sobie
      zalecane witaminy, zarzywam je i idzie mi dobrze, jestem pod scisla kontrola
      endykrynologa jak i okulisty, dziennie biore sztuczny hormon, na suchosc oczu
      biore krople "WET-COMOND" widze postepy.
      Lekarzy zmienialam jak rekawiczki, az znalazlam odpowiedniego - dlaczego?
      Nie wszyscy lekarze posiadaja odpowiednie wiadomosci jesli chodzi o te chorobe,
      trafilam na takich, ze ja posiadalam wiecej informacji jak lekarz. Skoro umiesz
      po niemiecku zalecam te strone w internecie, ajak nie to daj sobie ja
      przetlumaczyc:
      www.morbusbasedow.de/Hormone.html
      PS. Przy Morbus Bazedow prosze nie brac soli jodowanej, ani tranu, zadnych
      srodkow ktore zawieraja jod, przed terapia jak i po terapi, to znaczy tez urlop
      nad morzem musisz sobie darowac.
      Zycze powrodu do zdrowia i odwagi, oraz odpowiedniej decyzji.
      Karin
      • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 17:34
        Dziekuje za mily list,tez jak ty mam niezle doswiadczenie z lekarzami
        zmienialam jak rekawiczkia i teraz chyba mam odpowiedniego.W przeciwnosci do
        Ciebie bardzo bym chcjala uniknac radiojod-terapi.Jesten mloda osoba i chciala
        bym miec jeszcze dzieci a ta terapia jak slyszalam moze mi w tym przeszkodzic
        ponoc lepsza jest operacja mniej skutkow ubocznych.Okulista nie chce przepisac
        kropli albo masci tylko Kortison ktorego z reszta nie biore. Tez mam ksiazke
        (Leben mit Morbus Basedow) moja lekarka zabronila mi co kolwiek czytac na temat
        tej choroby bo to ma na mnie zly wplyw.Widze normalnie tylko mnie bola
        wieczorem oczy.A tak staram sie przyzwyczaic do tej choroby i z nia
        zyc .Ostatnio tak jak bym troche mniej puchla.Pozdrawiam
        • Gość: Karin Re: Choroba Basedowa IP: *.arcor-ip.net 17.04.04, 19:06
          Naturalnie kupilam sobie ta sama ksiazke, jak zaczelam zadawac fachowe pytania
          lekarzowi, zapytal mnie skad to wiem, jak mu pokazalam te ksiazke, to dostalam
          od niego odpowiedz w doslownym przetlumaczeniu: " Kazdy idiota w dzisiejszych
          czasach moze mierna ksiazke wydac" i wyrwal mi ta ksiazke z reki z ciekawosci
          kto ja napisal. Jak zobaczyl autorow, podal mi reke i powiedzial dowidzenia.
          Jak poprosilam o skierowanie do slynnego endykrynologa to mi odmowil,
          naturalnie otrzymalam te skierowanie, poniewaz nie ma prawa tak odprawic
          pacieta, wiecej mnie zobaczyl. Tu zaczela sie odyseja, znalezienia
          odpowiedniego lekarza domowego, mysle, ze znalazlam. Ta ksiazka pozwolila mi
          zaprzyjaznic sie z ta choroba, wyciagnoc wnioski, wziela mi strach przed ta
          choroba i mysle ze mi idzie dobrze. Jeden blad jest w tej ksiazce, jak i tej
          Internetstronie, wymieniony jest tran w tym zestawie Antioxidanten, zaczelam go
          brac, podle sie po nim czulam i postepy byly niewidzialne, jak odstawilam tran,
          po pewnym czasie zaczelam sie lepiej czuc. Dzieci man juz poza soba, dlatego
          wybralam te forme, ale w szpitalu widzialam bardzo mlode dziewczyny. Gdybym
          stala przed Twoim wyborem - dzieci, wiadomo dezydowala bym sie tak samo jak i
          Ty na operacje. Radiojodtherapie niby jest nie grozna ale jest radioaktywna,
          wiadomo? Na proby leczenia Coarbimazolem nie zgodzilam sie bo to ma bardzo
          silne dzialania uboczne i wlasciwie rzadko osiaga sie odpowiednie efekty.
          Te dawki ktore byly mi zaproponowane przerazaly mnie. Napisz jak Ci idzie w
          ktorym stadium jestes?
          Powrotu do zdrowia
          Karin
          • Gość: Anna Re: Choroba Basedowa IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 20:03
            Dopiero na poczatku drogi,bylam w marcu w szpitalu tam dopiero znalezli co ja
            wlasciwie mam. Teraz biore Favistan no i na serce,podniesiono mi dawke. Czuje
            sie nie zabardzo.Powinnam przy tej chorobie schudnac a ja przytylam co tez
            zastanawia lekarzy.No i teraz mam angine. To mnie martwi a moze oni sie nie
            rozpoznali.Troche lepijej spie,przedtem sie zdazalo ze wogole sie nie kladlam
            i nie jestem juz taka nerwowa.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka