Dodaj do ulubionych

Do Dokiego

30.03.04, 22:57
Niedawno jako osoba dorosla zostalam zdiagnozowana na ADHD. Probowalam juz
kilku lekow w tym Ritalinu i kilku antydepresantow (chociaz nie mam depresji
ale lekarz mowil, ze moze mi pomoc). Po kazdym leku, ktory bralam rozwijam
bardzo nieprzyjemne uczucie mrowienia w prawej rece i prawej nodze. Kiedy
przestaje brac leki to to mrowienie przechodzi ale bardzo stopniowo. Raz
nawet 30 minut po jednym leku mialam nawet lekki kilkunasto minutowy
niedowlad prawej strony.
Jakies slady mrowienie po jednej stronie ciala wystepuja nawet po 5
tygodniach od ostatniej dawki leku ale pozniej juz czuje sie dobrze.
Lekarz nie wie jak mi pomoc bo twierdzi, ze kazdy lek dziala w innym
mechanizmie wiec to co mnie spotyka jest dziwne. Zrobil mi tomografie mozgu,
ktora wyszla normalnie. Co o tym wszystkim sadzisz Doki?
Obserwuj wątek
    • zanokcica Nie jestem Dokim 30.03.04, 23:03
      Nie jestem Dokim, wiem natomiast, co on Ci powie: w leku, który dostałaś, było
      najwyraźniej za dużo składników naturalnych
    • dorotta5 Re: Do Dokiego 01.04.04, 17:38
      Do gory podbijam
    • Gość: Doki Re: Do Dokiego IP: *.96-201-80.adsl.skynet.be 01.04.04, 20:41
      To faktycznie troche dziwne i nawet nie mamy pewnosci, ze to leki odpowiedzialne
      sa za te mrowienia. W dodatku fakt, ze po kazdym leku, mimo ze kazdy dziala
      inaczej, Twoje wrazenia sa takie same, takze jakby temu przeczy. Przydaloby sie
      porzadne badanie neurologiczne, tak dla pewnosci.

Z drugiej strony i Ritalin, i wlasciwie wszystkie leki antydepresyjne, moga
      dawac uczucie niepokoju, pobudzenia, drzenia i jakiegos trudnego do opisania
      wrazenia bycia "nie w swojej skorze", moze to cos podobnego, Zwykle pomaga
      zmniejszenie dawki, mozna tez probowac dolaczyc jakis lek uspokajajacy (choc
      pewnie Twoj lekarz probowal w tym kierunku), albo np betabloker (jesli nie ma
      przeciwwskazan, rzecz jasna).

Calkiem ostatnia wreszcie mozliwosc to ta, ze te mrowienia maja zrodlo w Twojej
      psychice i ze tu pomocna bedzie raczej psychoterapia.

Zakladam, ze sama ograniczylas kofeine, bo ta nasila takie objawy.
      • dorotta5 Re: Do Dokiego 01.04.04, 20:57
        Dziekuje, ze odpisales Doki. Moj lekarz mi zrobil dlugie badanie neurologiczne
        chociaz on nie jest neurologiem. Mnie sie wydaje, ze moja prawa reka jest
        odrobine slabsza ale doktor tego nie potwierdzil. Zreszta moja prawa zawsze
        byla silniejsz wiec jak oslabla to sie zrobila taka jak lewa.
        Troche sie martwie, ze mam poczatek jakiejs choroby takiej jak SM bo te objawy
        sa jednak zlokalizowane w prawej polowie ciala. I te lekarstwa powodowaly
        powstawanie tych jednostronnych objawow coraz szybciej. Za pierwszym razem
        bralam lek przez 2 tygodnie zanim pojawilo sie mrowienie. Za nastepnym razem z
        innym lekiem juz tylko tydzien. A za trzecim razem to juz bylo nastepnego dnia.
        Moze powinnam miec zrobiony rezonans mozgu? Tylko, ze juz mialam tomografie i
        nic nie wyszlo. Czy to ma sens? Oprocz tego biore statyny i dziasiaj wlasnie
        znalazlam informacje, ze statyny tez czasami uszkadzaja nerwy i powoduje rozne
        mrowienia. Moze to one sa winne bo tez je zaczelam brac w podobnym czasie jak
        te inne leki. Moze przestane je brac, ale wtedy cholesterol znowu mi podskoczy
        do duzych wartosci. A chyba innych lekow niz statyny nie ma.
        Nie chce byc chora. A moje ADHD bardzo mi zaczelo w zyciu przeszkadzac i
        wszystko sie sypie, jestem coraz mniej konstruktywna i to wszyscy widza a mam
        dopiero 50 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka