Dodaj do ulubionych

TORBIEL na jajniku-co robic?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 22:08
Podczas USG wykryto mi torbiel na jajniku 38mm ,bylam u gilekoloda i
przepisal i czopkia potem po miesiacu leczenia mam miec usg.Czy ktos mial cos
takiego i czy to nalezy usuwac operacyjnie czy lepiej laparoskopem-jaka
metoda jest bezpieczniejsza gdy bedzie taka potrzeba?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Małgoś Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.4web.pl 31.03.04, 23:24
      ja miałąm torbiel bardzo długo okres czasu ok 3 lat (torbiel czekoladowa).
      początkowo leczono mnie tabletkami antykoncepcyjnymi w nadziei że sama pęknie,
      potem planowano operację - laparoskopię. podobno zwykła operacja może
      doprowadzić do uszkodzenia jajnika. potem jednak z mechanicznej ingerencji
      znowu zrezygnowano gdyż było to zagrożenie dla mojego jajniczka:) czy go nie
      uszkodzą. nie brałam już żadnych leków tylko regularnie robiłam usg. 2 miesiące
      temu podczas okresu strasznie cierpiałam tak strasznie bolało mnie podbrzusze,
      że nie mogłam się ruszać, ogólnie silny paraliżujący ból, zupełnie nie
      wiedziałm od czego to. kilka dni później zrobiłam usg - o dziwo po torbieli ani
      śladu. po prostu pękła. tak jak mówili lekarze tylko długo długo później.
      oczywiście ona może się odnowić, ale sama widzisz, że bez operacji organizm też
      może sobie jakoś poradzić. powodzenia w twoich zmaganiach.
      • Gość: magda010 Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: 80.48.238.* 01.04.04, 11:36
        A moja kuzynka (24 lata) wlasnie lezy w szpitalu, bo miala laparoskopowo
        usuwana torbiel wielkosci 2 cm. Byla u 3 lekarzy, pierwszy wykryl torbiel przez
        USG, ale poki co nie zlecil operacji, druga- pani profesor- olala sprawe i nie
        zrobila USG tylko zwykle badanie i uznala, ze wszystko jest ok, a trzeci lekarz
        zrobil USG, wykryl torbiel i kazal nie zwlekac, tylko do szpitala. I badz tu
        madry.
    • Gość: Artur Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.usask.ca 01.04.04, 16:08
      Najpierw leczy sie hormonalnie (lekami antykoncepcyjnymi). Dopiero jak to nie
      pomoze rozwaza sie chirurgie.
      • Gość: Agnieszka Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 16:50
        Ja mialam 4 cm torbiel w jajniku i zniknal bez sladu bez leczenia.
    • Gość: sonia torbiel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 17:52
      a czym spowodowane jest powstanie torbiela...?Czym to grozi? I przy jakim
      badaniu mozna to wykryc (zwykle bad. ginekologiczne?)Jakie sa objawy torbieli?
    • Gość: Gasza10 Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 18:56
      Również i ja mam torbiel czekoladową tzw. endometrialną na jajniku, a właściwie
      na obu.Leczę się od września. Dwa razy kierowano mnie na opeację i nadal nie
      wiem czy będę ją miała. Mam pięciokrotnie podwyższony marker Ca 125. Jutro jadę
      na tzw. przepływowe usg i okaże sie co będzie dalej. O torbiel, zwaną tez cystą
      pytałam na forum eksperckim "zdrowie kobiety" około połowy lutego. Przeszukaj
      to forum a dowiesz sie jak dużo osób na to cierpi.

Zajrzyj:
      www.przychodnia.pl/rbt/index21.php3?s=3&d=6&t=21&p1=6
      www.resmedica.pl/rmart0012.html
      www.resmedica.pl/zdart4982.html
      www.resmedica.pl/zdrowiekobiety.html
      www.resmedica.pl/rmart0011.html_________________________________________________
      ____
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: TORBIEL na jajniku-co robic? 01.04.04, 20:46
        Gość portalu: Gasza10 napisał(a):

> Dwa razy kierowano mnie na opeację i nadal nie
        > wiem czy będę ją miała. Mam pięciokrotnie podwyższony marker Ca 125.

przy podwyższonym markerze nie czekala bym z operacją. A ty dlaczego czekasz??
        • ela1001 Re: TORBIEL na jajniku-co robic? 02.04.04, 13:52
          p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> Gość portalu: Gasza10 napisał(a):
          >
          > > Dwa razy kierowano mnie na opeację i nadal nie
          > > wiem czy będę ją miała. Mam pięciokrotnie podwyższony marker Ca 125.
          >
          > przy podwyższonym markerze nie czekala bym z operacją. A ty dlaczego
          czekasz??

Skąd wiesz, że niezbędna jest operacja ? Podwyższony marker Ca 125 nie musi
          świadczyć , że torbiel ma charakter złośliwy. Przy rozwoju endometriozy norma
          dla Ca 125 również jest przekroczona. Endometriozę można leczyć
          farmakologicznie ( hormonami). Wszystko zależy od jej umiejscowienia i
          zaawansowania. Najlepiej zdać się na dobrego ginekologa-endokrynologa, poddać
          badaniom i dopiero wtedy podjąć decyzję. Niestety endometrioza jest dość
          paskudną przypadłością. Często powoduje trudności w zajściu w ciążę. Wszelkie
          leczenie w młodym wieku powinno dążyć do zachowania jajników w jak najlepszym
          stanie.
    • ewax100 Re: TORBIEL na jajniku-co robic? 02.04.04, 15:24
      Ginekolog mi powiedzial ze jesli torbiel jest do 4 cm i nie ma zadnych
      objawow,nic nie boli to nie trzeba operowac.Dostalam tylko czopki Distreptaza i
      Gynalgin a po miesiacu mam przyjsc do kontroli
    • halszka2 Re: TORBIEL na jajniku-co robic? 02.04.04, 16:14
      Leczylam sie od kilku lat z powodu torbieli ,ale hormony nie pomogly. Torbiel
      co prawda powoli, ale systematycznie rosła. Przez kilka lat Ca-125 bylo
      niskie, ok.10.
      W ostatnim czasie torbiel osoagnela rozmiary 47x39 mmm, w badaniu przez
      innego lekarza 24 dni później 57x37mm. Nie oznacza to, ze tak urosla w ciagu
      tego czasu, ale jak wyjasnil mi moj doktor bywa ,ze ustawi sie pod nieco innym
      katem -stad te rożnice. CA-125 wynosilo 49,9 i pierwsza grupa cytologiczna.
      Zdaniem mogo lekarza ,wybitnego specjalisty w dziedzinie ginekologi i
      położnictwa ,endokrynologii oraz ultrasonografii były wskazania do operacji.
      Nie wahalam sie, poniewaz moja mama zmarla z powodu nowotworu, co prawda byl na
      zołądku ,ale byl. Zal mi moich naturalnych hormonow ,ale coz..
      Jestem rok po operacji, czuje sie bardzo dobrze.
      Halszka
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: TORBIEL na jajniku-co robic? 02.04.04, 16:55
        halszka2 napisała:

> Leczylam sie od kilku lat z powodu torbieli ,ale hormony nie pomogly.
        Torbiel
        >
        > co prawda powoli, ale systematycznie rosła. Przez kilka lat Ca-125 bylo
        > niskie, ok.10.
        > W ostatnim czasie torbiel osoagnela rozmiary 47x39 mmm, w badaniu przez
        > innego lekarza 24 dni później 57x37mm. Nie oznacza to, ze tak urosla w ciagu
        > tego czasu, ale jak wyjasnil mi moj doktor bywa ,ze ustawi sie pod nieco
        innym
        > katem -stad te rożnice. CA-125 wynosilo 49,9 i pierwsza grupa cytologiczna.
        > Zdaniem mogo lekarza ,wybitnego specjalisty w dziedzinie ginekologi i
        > położnictwa ,endokrynologii oraz ultrasonografii były wskazania do operacji.
        > Nie wahalam sie, poniewaz moja mama zmarla z powodu nowotworu, > Halszka

No własnie!
        A jeżeli autorka pisze, że marker aż 5 razy wyzszy od normy, to ja sie tylko
        pytam, - jakie przyczyny są PO JEJ stronie, że odstąpiła od decyzji od
        zabiegu. Co innego, gdy to prowadzący ja specjalista nie widzi wskazań.
        Wszelkie zmiany w obrębie ov. mają tendencję do bardzo szybkiego przyrostu i
        czas w podejmowaniu właściwej decyzji może mieć ogromne znaczenie.
      • Gość: iwonan Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 02.04.04, 19:58
        Ja w wieku 38l. miałam zrobioną całkowitą histerektomię(macicę z
        przydatkami).Wcześniej byłam prawie pod stałą opieką pani ginekolog ze względu
        na uwarunkowania genetyczne(moja mama zmarła w wieku 48l na raka
        jajnika,wcześniej moja babcia.póżniej mój ojciec na raka nerki).We
        wrześniu 99r było wszystko dobrze,w lutym stwier. torbiel na jajniku 62x48 i
        CA125 51,57.Pani doktor stwierdziła.że przy tym wywiadzie powinnam jak
        najszybciej wszystko usunać,miałam trójkę dzieciaków więc nie miałam żadnych
        oporów przed zabiegiem.Konsultowałam to jeszcze z innymi ginekologami(co lekarz
        to inna forma leczenia)Dzisiaj po 4 latach przeróżnych dolegliwości chybabym
        się zastanowiła nad inną drogą leczenia,ale to wiem dopiero teraz.Wtedy byłam
        PRZERAŻONA.Pozdrawiam.
    • Gość: Gasza10 Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 17:24
      To nie ja odstępowałam od decyzji o operacji, lecz mój gin. Za pierwszym razem
      po trzech miesiacach leczenia to paskudztwo sie zmniejszyło, a za drugim razem
      zaszczepiłam sie i już miała być operacja, ale znów ta torbiel sie zmniejszyła.
      Na drodze do operacji pojawiła sie też miesiączka. Aby można było coś ustalić
      trzeba ja było zwyczajnie przeczekać i znów poddać sie badaniu. Właśnie
      wróciłam z badania usg dopplerowskiego. Operacja wtorek po świętach. Ustalenie
      konsylium lekarzy:
      trzon macicy 47,3x60,9. Jajnik prawy 43x33mm. Po lewej stronie trzonu obszar
      zmiennych ech o wym.77,3x47,6. Ślad płynuw zatoce Douglasa.
      T^rzymajcie za mnie kciuki.
      • Gość: Ewa Re: TORBIEL na jajniku-co robic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.04, 18:08
        Dlaczego decydujesz sie na usuniecie torbieli przez operacje a nie
        laparoskopowo?Slyszalam ze mniej sie cierpi i szybciej wychodzi do domu?
        Pozdrawiam
    • martini_very_bianco Re: TORBIEL na jajniku-co robic? 02.04.04, 18:14
      Eeeeeh, znowu narażam sie na kpiny Arutra (szczerze pozdrawiam - jesli
      czytasz:))) )... Homeopatia świetnie sobie radzi z torbielami dowolnego
      rodzaju. To tyle. Czekam na baty:))))

16%VOL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka