Dodaj do ulubionych

Zapalenie ścięgna Achillesa

20.11.10, 16:16
Od 4 m-cy dokucza mi zapalenie ścięgna Achillesa. Byłam u lekarza. Przepisał mi jonoforezę, krioterapię i magnetronic... Co nie bardzo pomogło, bo nadal mnie boli to ścięgno. A poza tym jest zgrubiałe i coś mi w nim przeskakuje kiedy chodzę. Z racji tego, że zawsze byłam osobą b. aktywną fizycznie, chciałabym jak najszybciej pozbyć się tego bólu. Teraz jak trochę więcej pochodzę to ból się nasila. A jestem osoba za młodą (mam 25 lat), żeby nie móc nawet wyjść na spacer.... Poza tym lekarz ten nie skierował mnie na żadne badania, a oszczędzając Achillesa (tak jak mi lekarza zalecił), zaczyna mnie boleć kolano w drugiej nodze.

Czy znacie jakieś dobrego ortopedę?? I gdzie można w Warszawie wykonać dobre USG ścięgna Achillesa?? (Wiadomo, że zależy to od sprzętu i od lekarza wykonującego i opisującego tego typu badanie).

Bardzo proszę o pomoc, bo w tak młodym wieku nie mogąc swobodnie chodzić zaczynam czuć się jak inwalidka... :-(
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aneta123451 Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 21.11.10, 18:03
      no mnie lekarz też załatwił mówiąc że mam zapalenie ścięgien achillesa,nie umiałam po schodach wejść,i każdy krok to koszmar.Po 3 dniach wylądowałam w szpitalu bo nic nie pomagało i wcale chodzić nie mogłam ,przeleżałam tam 4 tygodnie i rozpoznanie to miopatia-zanik mięsni.Radzę zmień lekarza.
    • positum Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 21.11.10, 19:11
      Cierpię na przewlekłe kontuzje Achillesów od prawie 30 lat i przetestowałem rożne formy terapii za wyjątkiem operacyjnej rekonstrukcji tych ścięgien (nie mogę sobie pozwolić na kilka miesięcy w gipsie) i jeśli to co Ci dolega jest zapaleniem pochewki ścięgnowej, a tak przypuszczam, i jest to pierwsza taka kontuzja, to możesz ja zaleczyć serią zastrzyków z lidokainy i jakichś NIESTEROIDOWYCH leków przeciwzapalnych aplikowanych w przestrzeń miedzy ścięgnem a pochewką - leżysz na brzuchu i ortopeda robi ci zastrzyk w ścięgno. W efekcie zrobi ci się na ścięgnie gula i płyn wypełnia przestrzeń pochewki ścięgnowej dzięki czemu ponadrywane włókna ścięgna nie będą się stykać z błonami pochewki i jej kaleczyć i po 6-7 takich zastrzykach aplikowanych co 3 dni ustąpi ból i zapalenie. Koniecznie też musisz sobie kupić w sklepie ortopedycznym podkładki z miękkiej gumy pod pięty i nosić je w swoich codziennych butach i chodzić w butach (i kapciach) na lekkim obcasie tak, żeby ograniczyć pracę ścięgna na rozciąganie. Jak ci już miną objawy nie ciesz się za wcześnie i pamiętaj, że jakiekolwiek bieganie po twardej nawierzchni jest wykluczone, a wszelkie sporty wymagają przynajmniej 15 minutowej rozgrzewki właśnie tych ścięgien. Teraz się z tego wyleczysz - ale jeśli będziesz lekceważyła ból i trenowała pomimo niego, dorobisz się prawdziwego inwalidztwa. Jeśli masz nadwagę to masz dobry powód aby się jej pozbyć.
      Gdyby jakiś nawiedzony ortopeda zalecił ci terapie sterydami absolutnie jej nie stosuj ponieważ tak sobie osłabisz ścięgna, że zerwiesz je przy schodzeniu po schodach. I Achillesów nie należy wsadzać do gipsu o ile nie są szyte - a nawet wtedy lepsze efekty dają różne ortezy niż pełne usztywnienie. Najlepszy specjaliści od tego w Europie napisali książkę The Achilles Tendon - autorzy Nicola Maffulli,Louis Almekinders i warto z nią się zapoznać w google books.
      Zdrowia!
      • cyriax Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 03.12.10, 20:26
        positum napisał:

> Cierpię na przewlekłe kontuzje Achillesów od prawie 30 lat i przetestowałem roż
        > ne formy terapii za wyjątkiem operacyjnej rekonstrukcji tych ścięgien (nie mogę
        > sobie pozwolić na kilka miesięcy w gipsie) i jeśli to co Ci dolega jest zapale
        > niem pochewki ścięgnowej, a tak przypuszczam, i jest to pierwsza taka kontuzja,
        > to możesz ja zaleczyć serią zastrzyków z lidokainy i jakichś NIESTEROIDOWYCH l
        > eków przeciwzapalnych aplikowanych w przestrzeń miedzy ścięgnem a pochewką - le
        > żysz na brzuchu i ortopeda robi ci zastrzyk w ścięgno. W efekcie zrobi ci się n
        > a ścięgnie gula i płyn wypełnia przestrzeń pochewki ścięgnowej dzięki czemu pon
        > adrywane włókna ścięgna nie będą się stykać z błonami pochewki i jej kaleczyć i
        > po 6-7 takich zastrzykach aplikowanych co 3 dni ustąpi ból i zapalenie. Koniec
        > znie też musisz sobie kupić w sklepie ortopedycznym podkładki z miękkiej gumy p
        > od pięty i nosić je w swoich codziennych butach i chodzić w butach (i kapciach)
        > na lekkim obcasie tak, żeby ograniczyć pracę ścięgna na rozciąganie. Jak ci ju
        > ż miną objawy nie ciesz się za wcześnie i pamiętaj, że jakiekolwiek bieganie po
        > twardej nawierzchni jest wykluczone, a wszelkie sporty wymagają przynajmniej 1
        > 5 minutowej rozgrzewki właśnie tych ścięgien. Teraz się z tego wyleczysz - ale
        > jeśli będziesz lekceważyła ból i trenowała pomimo niego, dorobisz się prawdziwe
        > go inwalidztwa. Jeśli masz nadwagę to masz dobry powód aby się jej pozbyć.
        > Gdyby jakiś nawiedzony ortopeda zalecił ci terapie sterydami absolutnie jej nie
        > stosuj ponieważ tak sobie osłabisz ścięgna, że zerwiesz je przy schodzeniu po
        > schodach. I Achillesów nie należy wsadzać do gipsu o ile nie są szyte - a nawet
        > wtedy lepsze efekty dają różne ortezy niż pełne usztywnienie. Najlepszy specja
        > liści od tego w Europie napisali książkę The Achilles Tendon - autorzy Nicola M
        > affulli,Louis Almekinders i warto z nią się zapoznać w google books.
        > Zdrowia!

jest w Twojej wypowiedzi kilka niścisłosci, a mianowicie:
        - achilles nie ma pochewki tylko pseudo pochewke
        -lignokaina nie moze Cie wyleczyc bo jest tylko przeciwbólowa
        - zastrzyk nie podaje sie w ścięgno bo nigdy nie będziesz zdrowy
        - nadwaga to super fajna wymówka nawracajacych dolegliwości

Prawdopodobnie wyleczyła Cie wkładka pod piete która uniemożliwia w pełni pracę mieśnia
        A co do gipsu jak najbardziej sie zgadzam!
        no i oczywiście mineły tylko objawy.a nie sama przyczyna,dlatego dolegliwosci nawracaja co jaks czas.
        pozdrawiam

• kradam Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 22.11.10, 11:46
      > Czy znacie jakieś dobrego ortopedę?? I gdzie można w Warszawie wykonać dobre US
      > G ścięgna Achillesa?? (Wiadomo, że zależy to od sprzętu i od lekarza wykonujące
      > go i opisującego tego typu badanie).
      Dowolny ortopeda pracujący w klinice kompleksowo leczącej sportowców. Może być www.carolina.pl lub inne podobne kliniki (zwykle tańsze), np. Ortoreh. USG wg polecenia lub jeśli od razu to możesz szukać nazwisk: Czyrny, Król.
      • zapominajka664 Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 25.11.10, 21:26
        Zgadzam się - USG ścięgna i porządna rehabilitacja. Bardzo mi pomogli w Klinice Ruchu w Warszawie, po kilku miesiącach i systematycznych ćwiczeniach w domu mój biedny Achilles jest prawie normalny.
        • millka29 Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 02.12.10, 12:49
          a czy tez macie tak ze sciegna rano sa mocno przykurczone i po rozruszaniu jest lepiej? ja cierpie na jakis stan zapalny sciegien ale w dloniach i mam tak ze rano sciegna sa sztywne przykurczone i dopiero po rozruszaniu jest lepiej. nie wiem czy to normalne w tego typu schorzeniu
    • casylda Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 07.02.11, 10:03
      No i byłam na USG ścięgna. Badanie nie wykazało ani zmian ogniskowych ani patologicznych. Jest o 1 mm grubsze od drugiego Achillesa i ma lekko rozrzedzona strukturę. Czyli wygląda jakby wszystko było w porządku. Jednak ścięgno nadal boli, a raczej delikatnie mrowi i pulsuje. Mieliście kiedyś takie objawy? Co z tym zrobić?
      • ja-dilbert Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 21.02.11, 12:36
        Szukaj porządnego lekarza i załatw ten temat. Mam problem z obydwoma nogami, trenowałem krav-magę, chodziłem 2x w tygodniu na basen, ale od pół roku odstawiłem wszystkie sporty i chcę wyleczyć nogi. Maiłem już podawany czynnik wzrostu w Sport Klinice z Żorach przez dr Igora Karczewskiego. Porządny lekarz zna się na rzeczy, chociaż od razu uprzedzał, że jeden raz może nie pomóc. Niestety to prawda :(
        Tak w ogóle to przewlekłe zapalenie ścięgna Achillesa jest na liście chorób zawodowych.
        Teraz mam jeszcze rehabilitację, ale nie z krioterapią, która leczy ból, tylko z soluxem (wygrzewanie).
        • millka29 Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 21.02.11, 13:37
          ja-dilbert---
          • kazwak Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 27.06.15, 10:06
            Fizykoterapia niewiele daje -pomaga ale w bardzo niewielkim stopniu.
            Borykam się z przewlekłym zapaleniem Achillesa od wielu lat i wiem na ten temat prawie wszystko...
            Jeżeli masz możliwość to zalecam rower dla lepszego ukrwienia ścięgna .Pedałujesz śródstopiem i nie przeciążasz ścięgna ale jednocześnie wzmacniasz mięśnie nogi .Koniecznie podkładki silikonowe pod pięty .Pod chorą i zdrową dla równowagi.Przy jednej podkładce będzie bolało biodro ! Trzeba trochę wolniej chodzić ,korzystać z windy i stąpać bardziej z pięty niż z palców .Jak nie przestanie boleć to po sześciu miesiącach zastrzyki z kolagenu (np. MD-Matrix) w bolące ścięgno. Mało ortopedów wie jak pomóc w tym stanie a jeszcze mniej zna ten kolagen.Byłem na prywatnych wizytach u 7 ortopedów i każdy mówił coś innego a w dwóch przypadkach zalecenia były sprzeczne .Doszedłem do wniosku, że dobry lekarz to człowiek około 40 lat z inteligentnym wyrazem twarzy.Nie wolno chodzić do geriatryków i ortopedów bardzo drogich z tytułem prof.
            Oni są nastawieni tylko na kasę .Jest taki jeden we Wrocławiu bierze 200 zł za 15 min.Siwy starszy pan w krawacie .Ludzie się do niego pchają wychodząc z mylnego założenia ,ze jak drogi to dobry ( to się sprawdza tylko w zakupach) ...Mógłbym o tym napisać książkę.
            Pozdrawiam
            Kazimierz z Długołęki pod Wrocławiem
            • marcnova Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 23.04.16, 09:16
              podjąłem terapię wskazaną przez Pana jestem po trzeciej serii md matrix i też się boję myśleć jak można wejść z Panem w kontakt e mail.
    • pssz Mam podobny problem. 06.04.11, 13:41
      Od czterech lat mój Achilles dokucza mi mniej lub bardziej uciążliwie. USG wykazało niejednorodność echogeniczną przyczepu ścięgna i samego ścięgna.
      Brałem zastrzyki ze sterydów, zabiekg- kilka różnych serii i na rehabilitację. Leczenie nie pomogło w znaczący sposób i nie zaszkodziło. Byłem leczony przez czterech różnych ortopedów. Każdy kwestionuje to, co zalecał poprzednik, przepisuje inne zabiegi, ale to też nie pomaga. Czy ktoś zna ortopedę specjalizującego się w leczeniu ścięgna Achillesa, z Wrocławia?
      • kazwak Re: Mam podobny problem. 05.05.15, 22:27
        Nazywam się Kazimierz i mieszkam we Wrocławiu mam 60 lat jestem wysportowanym starszym panem .Od 4 lat borykam się z przewlekłym zapaleniem ścięgna Achillesa.
        Nabawiłem się tej kontuzji unosząc zbyt wielki ciężar stojąc na palcach .Poczułem rwący ból w lewym ścięgnie i trochę słabszy w prawym .Byłem u 6 specjalistów ortopedów .Diagnoza była niejednokrotnie sprzeczna .
        Jeden chciał unieruchomić w gipsie na 3 tygodnie ,następny zalecał ortezę zamiast gipsu kolejny kazał założyć wysokie podpiętki i normalnie ostrożnie chodzić bez żadnego usztywniania stawu , kolejny zalecał rehabilitację -krio laser magnetronik jonoforezę z Voltarenem.Byłem więc na bardzo drogim tygodniowym turnusie rehabilitacyjnym w Świeradowie ,opłaciłem 4 tygodniowe sanatorium rehabilitacyjne w Kołobrzegu.Stosowałem ćwiczenia prywatnego znanego rehabilitanta który prowadził narodową drużynę w jednej z dyscyplin olimpijskiej ...DUPA.Ścięgno jak bolało tak boli szczególnie rano albo po zbyt długim siedzeniu w bezruchu .Spacerować mogłem po powolnym rozgrzaniu Achillesa ,Ból mijał i mogłem spacerować nawet parę godzin -ale po odpoczynku ponad kwadrans nie mogłem wstać bo bolało jak cholera Dopiero na drugi dzień po stopniowym rozgrzaniu ścięgna mogłem kontynuować spacer.Na rowerze jeździłem bez problemu ,pływanie także
        Minęło ponad cztery lata i stopniowo zacząłem się przyzwyczajać do tego stanu rzeczy.Kolejny Wrocławski ortopeda -stosunkowo młoda kobieta .Pani Katarzyna P oczywiście prywatnie .Byłem parę razy aby wziąć l4 jak ścięgno tak napuchło ,że bolało bólem ciągłym.Pani dr Katarzyna P.po czwartej wizycie i po wyczerpaniu pomysłów -zaproponowała mi nowość dziesięciokrotną Iniekcję ścięgna preparatem kalogenu MD MATRIX .Drogie to jak cholera bo jeden zastrzyk = około 50 zł.a trzeba ich wziąc 10 .Pierwsze 5 co tydzień a potem 5 co miesiąc .Co ciekawe Pani dr ostrzykiwała mi to bolące ściegno z 10 razy na sesję po troszeczku w każde bolące miejsce .na Achillesie .Jestem po trzecim zastrzyku i jestem pełen optymizmu.Będę na bieżąco opisywał moje odczucia po kolejnych injekcjach.Ścięgno przestaje boleć .Aż boję sie pozytywnie myśleć ...
        • kazwak Re: Mam podobny problem. 22.05.15, 08:10
          Witam po raz drugi.
          Jestem teraz po trzecim zastrzyku a właściwie po ostrzykiwaniu ścięgna Achillesa..Obserwowałem jak to robi lekarz i byłem zaszokowany ,że to wcale tak bardzo nie boli mimo wielokrotnego wkłuwania się w bolące i opuchnięte ścięgno .Brak bóli wynika z użycia bardzo cienkiej igły pokrytej teflonem.Ten preparat nie posiada blokady przeciw bólowej -to tylko czysty kalogen i w dniu iniekcji i dzień po niej ścięgno bolało bardziej.Ku mojej radości na trzeci dzień ból był znacznie mniejszy i ścięgno mniej tkliwe.Cały czas pracuję i zrezygnowałem z L4 .W pracy dużo chodzę między budynkami i po piętrach więc ściegno dostaje popalić .Po pierwszej poprawie ból znowu sie nasilił i po konsultacji z ortopedą poszedłem na miesięczne l4 z zaleceniem oszczędzania Achillesa i noszenia ortezy odciążającej ściegno.Po kilku dniach ból minął .Mam jeszcze 4 ostatnie zastrzyki z MD-Matrix ale już nie przeciążam nogi .CDN
          Kazimierz
          • msswiety Re: Mam podobny problem. 31.10.15, 10:34
            Panie Kazimierzu i jak zastrzyki bardzo mnie to interesuje ponieważ też cierpię z tego powodu.
        • ania_rzepcina Re: Mam podobny problem. 28.02.18, 13:24
          Dzien dobry
          czy nadal boli pana ścięgno, czy te zastrzyki pomogły?, pozdrawiam Ania
    • g.skwarka Re: Zapalenie ścięgna Achillesa 26.02.19, 14:19
      Sprawdź placówki przy Nowowiejskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka