Dodaj do ulubionych

rekonstrukcja acl - Opole

24.03.11, 14:12
w niedługim czasie mam mieć rekonstrukcję ACL w Opolu, wiem, że potem czeka mnie długa rehabiltacja kolana stąd pytanie czy ktoś z okolic Opola to przerabiał, gdzie i u kogo się rehabilitował , czy na NFZ, czy prywatnie, jak to wyglądało? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • filuwka Re: rekonstrukcja acl - Opole 03.04.11, 15:24
      hmmm... krk2004 a gdzie masz mieć tą rekonstrukcję acl w Opolu? Bo z tego co ja wiem to w opolu raczej nie bardzo. Sama się długo męczyłam z kolanem i szukałam lekarzy i szpital i raczej Opole od razu odrzuciłam. A jestem już 9 miesięcy po rekonstrukcji acl.
      • krk2004 Re: rekonstrukcja acl - Opole 04.04.11, 13:49
        zabieg mam mieć w WCM-ie, to już postanowione, teraz ważne jak się najlepiej przygotować do tego i gdzie uderzyć potem na rehabilitacje ( na razie polecają mi medicusa na pl.piłsudskiego, mam zamiar tam podjechać i zrobić rozpoznanie)... jeszcze mam pare dni by się zorganizować, bo po rekonstrukcji z mobilnością będzie krucho;) a jak to u Ciebie wygladało? może być na maila krk2004@gazeta.pl , pozdr.
        • filuwka Re: rekonstrukcja acl - Opole 06.04.11, 17:35
          Ja robiłam w Koźlu :) Nie odważyłam sie na Opole. Rehabilitacje robiłam prywatnie w Kędzierzynie. Podobno medicus dobry, sprawdzaj. Unikaj tzw. klatek, bo niszczą kolano. to się UGUL nazywa. Jak ci zaproponują takie coś to nie ma co sie zastanawiać tylko rezygnować. A z mobilnością to różnie, zależy od organizmu, jedni zrzucają kule po 2 tygodniach, jedni po 6-8, to samo z ortezą. Ja po 2 tyg. zaczynałam zrzucać. Jak coś pytaj o wszystko:) Pomogę
          • krk2004 Re: rekonstrukcja acl - Opole 07.04.11, 22:17
            wychodzi na to, że w Twoim przypadku to była bajka ;) u mnie dziwnie to wygląda, bo kolano dalej czuje... nie wiem czy to efekt pogody czy za bardzo je przeciążyłem, cięzko mi się chodzi po schodach, w każdym bądź razie teraz oszczedzam go na maxa, ale nie wiem jak inni żyją bez tego wiezadła ;) powiedz kiedy zaczęłas rehablitacje , tzn. ile dni po zabiegu i ile trzeba czekać aby znowu samodzielnie śmigac autkiem ( mam kontuzjowaną lewą noge) ? nie łapie też do końca z tą klatką, bo jest ona w każdym zakładzie reha :) czy tu chodzi by mieli szynę do ćwiczeń ( chyba tak to się nazywa) ?
            • filuwka Re: rekonstrukcja acl - Opole 08.04.11, 17:27
              Jeśli chodzi przed operacją to była tragedia. Męczyłam sie 7 lat zanim miała rekonstrukcje, ale to dłuższa historia. Jeśli chodzi po rekonstrukcji to fakt, mówili, ze mam jak w bajce. Nie miałam żadnych komplikacji. Miałam tylko jeden kryzys, 2 tyg. po operacji, gdy zaczęłam chodzić bez kul noga sie zbuntowała :) Ja wolę życie z wiezadłem:0 nie załuję że się zdecydowałam:) W szpitalu dali mi wykaz ćwiczeń, następnie bazowałam na nich dopóki nie zaczęłam pracy z rehabilitantem. 1,5 tyg. po zdjęto mi szwy wtedy odrzuciłam ortezę po domu i równe 2 tyg. zaczęłam pracę z rehabilitantem:) i odrzuciłam orteze całkiem. W ortezie tylko spałam przez 6 tyg. Jeśli chodzi o samochód to jest różnie. Są ludzie którzy po 3 tyg. są w stanie jeździć. Ja nie mam samochodu, więc sie na tym nie zastanawiałam, a rehabilitant mi dał pozwolenie na jazdę po 3,5 tyg. (nie wiedział, że nie mam samochodu:) Zależy czy u ciebie wszystko bez komplikacji będzie szło:) Co do klatek to mówi sie na nie tzw. killery kolan. Wpisz sobie w Google: klatki UGUL na forach wiele o tym pisano. U mojego rehabilitanta w gabinecie nie było klatki:) Po prostu jak ci będą kazać na tym ćwiczyć to zrezygnuj z tych ćwiczeń, zaprotestuj i tyle. Co do szyny to jest szyna CPM, ona jest do ćwiczenia zgięcia. Ja jej nie używałam, więc ci nie mogę w tym przypadku pomóc, mój fizjoterapeuta u siebie jej nie posiada. Ja szybko uzyskałam pełne zgięcie, więc było bez problemu. jakby co, to możesz pisać też na maila : filuwka@interia.pl
              • rafak1 Re: rekonstrukcja acl - Opole 18.05.11, 22:08
                Witam.

Szyny cpm artromot K2 są stosowane coraz częściej.
                Zaleca się je bezpośrednio po rekonstrukcji ACL.
                Wypożyczyłem taką szynę w firmie Medicartro.
                Rehabilitacja była uzupełniona w cwiczenia z terapeuta.
                Medicartro to firma z Krakowa
                www.medicartro.com.pl. pozdrawiam
                • cccykoria Re: rekonstrukcja acl - Opole 18.05.11, 22:38
                  skoro postanowiłeś Twoja sprawa, ja po WCM miałam poprawkę dotyczylo to łąkotki przyśrodkowej ...
    • krishop1 Re: rekonstrukcja acl - Opole 17.06.11, 15:00
      chętnie pomoge bylem w takiej samej sytuacji doradze ci lekarza rehabilitanta i zabieg na NFZ bylem w takiej samej sytuacji jak ty i wiem co sie wtedy czuje moj mail kriscross1@tlen.pl nie bagatelizuj tego problemu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka