jazz_b 04.05.04, 17:34 Ostatnio zaineresowal mnie wlasnie ten temat. Ale zupelnie nic nie wiem na ten temat. Licze na was drodzy forumowiczki/forumowicze. Sama "nosze" grupe A Rh- Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martini_very_bianco Re: dieta zgodna z grupa krwi 04.05.04, 17:41 zajrzyj sobie jeszcze na forum dieta na prywatnych i chyba medycyna naturalna, cos mi sie kolacze, ze tam o tym bylo. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: dieta zgodna z grupa krwi IP: *.cg.shawcable.net 04.05.04, 17:55 Jest to wspaniala sprawa i mocno oparta na naukowych podstawach, glownie immunologii. Nasi rodacy, malzenstwo Hirszfeldow swoimi badaniami walnie przyczynili sie do tych odkryc. W moim przypadku juz po paru tygodniach stosowania sie do zalecen ustapily moje dolegliwosci trawienne. Wystarczylo ze nie jadlam zakazanych produktow, chociaz unikanie lubianych pomidorow, papryki czy serow przyszlo z trudem (mam A+). Czekam teraz na dalsze efekty, m.in spadek wagi. Korzystalam z ksiazek na ten temat napisanych przez Dr.Peter J.D'Adamo po angielsku, ale wiem ze w Polsce mozna je kupic, zobacz www.merlin.com.pl (ksiegarnia wysylkowa). Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: dieta zgodna z grupa krwi 17.05.04, 16:17 > Jest to wspaniala sprawa i mocno oparta na naukowych podstawach, glownie > immunologii. Nasi rodacy, malzenstwo Hirszfeldow swoimi badaniami walnie > przyczynili sie do tych odkryc. Hirszfeldowie pracowali nad grupami krwi ale nie nad odzywianiem wedlug grup krwi!!! W dziedzinei immunologii zaslugi polozyli wielki. ALe nie w dietetyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: dieta zgodna z grupa krwi IP: *.sasknet.sk.ca 04.05.04, 18:08 Nie ma absolutnie zadnych dowodow naukowych w obiektywnej prasie medycznej na efektywnosc tejze diety oraz istnienie opisanych przez autora ksiazki antygenow. W tej sytuacji pozostaje tylko wierzyc autorowi na podobnej zasadzie jak wierzy sie w horoskopy. Ale nie przypuszczam , zeby dieta byla szkodliwa, wiec nie ma sie co buntowac. Kto chce moze sobie wiec stosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz_b Re: dieta zgodna z grupa krwi 04.05.04, 19:48 No wlasnie i tak to jest.Ile ludzi tyle pogladow. Od ekscytacji,czytajac opnie,ze jest swietnie,po zwatpienie,ze mozna by to miedzy bajki wlozycz,a chyba raczej miedzy horoskopy. Zastanowil mnie jednak fakt,ze ciezko bylo jedej z was porzucic ukochane pomidory wlasnie dla zdrowia. Pomidory to przeciez nie chipsy i niejako same w sobie sa rewzlacyjnym zrodlem witamin i wszystkiego co najlepsze.Wiec dlaczego to mialoby zaszkodzic. Ale chyba kazda dieta ma w swoim repertuarze szokujace zestawienia,wiec chyba nie trzeba by sie mocno dziwic. Niejako jednak bardzo mnie to intryguje. Przyznam tez,ze ta dieta wydaje mi sie naprawde sensowna i bardzo chetnie poslucham waszych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: dieta zgodna z grupa krwi IP: *.sasknet.sk.ca 04.05.04, 19:58 Mojej juz posluchalas. A pomidory jedz sobie na zdrowie. A badan potwierdzajacych te diete naprawde nie ma, a troche sie na tym znam. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: dieta zgodna z grupa krwi 17.05.04, 16:23 Witam, cos wam powiem... Ostatnio sie doczytalam jaka ja powinnam stosowac diete gdzies w necie i sie okazalo, ze dokladnie tego co nie powinnam jesc, to nie lubie!!!! Pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: dieta zgodna z grupa krwi IP: *.cg.shawcable.net 05.05.04, 12:37 W ksiazce Dr.D'Adamo "Jedz zgodnie z grupa krwi"- ENCYKLOPEDIA mozna znalezc Bibliografie na ktorej oparl sie autor m.in na temat "dietary lectins" i "agglutynation" ktore sa podstawa terapii. Na podstawie autorytatywnych wypowiedzi Artura wyglada ze jest on jeszcze mlodym czlowiekiem. Z wiekiem i doswiadczeniem nabiera sie pokory i widzi ze nie wszystko jest "czarne" czy "biale". Homo sapiens jest tak skomplikowanym organizmem ze jeszcze wiele lat uplynie zanim nauce uda sie go calkowicie rozszyfrowac. Wiele jest "szarych" niezbadanych stref. Wracajac do diet ciekawe byloby zbadanie dlaczego tak wiele ludzi swietnie sie czuje, zdrowieje i zrzuca wage na dobrze ulozonych dietach miesnych ( w moim otoczeniu sa to osoby z grupa "0"), a inni, m.in.moj maz ("A") wspaniale sie czuje na diecie wegetarianskiej. Dalej twierdze ze warto sprobowac i obserwowac swoj organizm. Coraz wiecej mamy alergii i nietolerancji pokarmowych, ktore tez moga miec zwiazek z grupami krwi. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: dieta zgodna z grupa krwi IP: *.sasknet.sk.ca 05.05.04, 15:33 Taaak, ten twoj Dr.D'Adamo wyprzedza epoke o kilka stuleci, a moze nawet tysiacleci i my wszyscy za nim nie nadazamy. Tak jak inny znany dr.Kwasniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz_b Re: dieta zgodna z grupa krwi 05.05.04, 16:29 Jak to latwo tak krytykowac! Zgadzam sie z Basia. Uwazam,ze warto sprobowac. Basiu czy znasz cos po polsku albo moze francusku,bo moj angielski nie jest na tyle dobry by czytac naukowe teksty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia_b Re: dieta zgodna z grupa krwi 05.05.04, 16:56 O rany! To jeszcze ktos lapie sie na diete grup krwi. Przeciez juz nawet w telewizji bylo, ze to oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: dieta zgodna z grupa krwi IP: *.gfk.pl 05.05.04, 16:59 Na dole strony do której podaję link można sobie ściągnąć artykuł z tabelami podającymi zalecenia żywieniowe dla każdej grupy krwi. Tekst zawiera też uzasadnienie tej teorii (wg autora wartość pracy Adamo ogranicza się do spostrzeżenia empirycznego zaś uzasadnienie teoretyczne jest do bani :). Dodam, że wnioski autora powstały na podstawie obserwacji grubo ponad tysiąca pacjentów. mlodziez.optymalni.one.pl/?strona=artykuly&action=pokaz_artykul&nr=41 Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Zdrada? IP: *.sasknet.sk.ca 05.05.04, 17:03 Hydrogen, ty miales namawiac na optymalna a nie na grup krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Spokojnie... IP: *.gfk.pl 05.05.04, 17:38 ...u mnie nic się nie zmieniło :-). Jak bys przeczytał ten artykuł to zobaczyłbyś, że napisany jest przez lekarza optymalnego. Obydwie teorie (DO i DZzGK) nie pozostają w sprzeczności. Inną kwestią jest to na ile to odżywianie z grupą krwi jest ważne. Ja zauważyłem tylko (a mam grupę B), że pomidory rzeczywiście mi nie służą, przestały mi również smakować orzechy laskowe a zaczęły włoskie; to by się w zasadzie zgadzało (autor artykułu twierdzi, że po jakimś czasie stosowanie DO organizm sam zaczyna wybierać to co mu służy i jest to +- zgodne z grupą krwi). Być może skutki spożywania niewłaściwych produktów ujawniają się po długim czasie, może tez są różne u różnych ludzi. Nie wiem. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Spokojnie... IP: *.sdh.sk.ca 05.05.04, 19:21 <Obydwie teorie (DO i DZzGK) nie pozostają w sprzeczności. Czy to nie cudowne, ze dwa genialne umysly wyprzedzajace epoke zgadzaja sie ze soba? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanka Re: Dieta zgodna z grupą krwi. IP: *.ztpnet.pl 16.05.04, 21:43 Jak czytam te wasze wynurzenia to sobie myślę że człowiek to jednak osioł...Sam od 4 lat stosuję tę dietę {mam 0+} i czuję się wspaniale ,mam 46 lat, schudłem 10 kg,ciśnienie średnio 115\75,kondycja lepsza od niejednego 20 latka,jam to co lubię ,czego chcieć więcej ? Jest tylko jeden warunek aby to osiągnąć -trzeba ściśle i bardzo konsekwentnie stosować wszystkie zalecenia D`Adamo.Mam gdzieś naukowe zaprzeczenia ,u mnie to wspaniale działa.Każdy ma przecież wolny wybór... Odpowiedz Link Zgłoś