Dodaj do ulubionych

usunięcie ósemki

25.05.11, 10:18
Hej,
w poniedzialek mialam usuniętą ósemkę u dentysty. Biorę ketonal ale czuję lekkie nieprzyjemnie pulsowanie w tym miejscu no i dzis obudzilam się z bolem ucha i gardła po tej stronie wyrwania. Nie jest to jakis bol nie do zniesienia ale cięzko mi przelykac i ogolnie czuję się srednio. Powinnam isc do lekarza czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • mi.ka.n Re: usunięcie ósemki 25.05.11, 10:59
      Jezeli w zebodole jest skrzep to wszystko w porzadku.A ze rana swieza to może troszke pobolewac.Jęzeli zaś wyplukalas skrzep to sprawa skomplikowana bo grozi wiekszym bolem i niestety ponowna wizyta u dentysty.
      • buglady Re: usunięcie ósemki 25.05.11, 11:05
        Dziękuję bardzo. Tylko skąd mogę wiedziec, czy wyplukalam ten skrzep? To jest ósemka wiec za bardzo tam nie zajrzę. A ucho coraz bardziej boli:(
    • sp9tcu Re: usunięcie ósemki 25.05.11, 13:17
      buglady napisała:

> Hej,
      > w poniedzialek mialam usuniętą ósemkę u dentysty. Biorę ketonal ale czuję lekki
      > e nieprzyjemnie pulsowanie w tym miejscu no i dzis obudzilam się z bolem ucha i
      > gardła po tej stronie wyrwania. Nie jest to jakis bol nie do zniesienia ale ci
      > ęzko mi przelykac i ogolnie czuję się srednio. Powinnam isc do lekarza czy to n
      > ormalne?

Oczywiście że normalne
      najwiecej moze boleć w 4 dniu
      czy były szwy
      gdzie to było robione
      ja bardzo duzo miałem problemów z usemką
      ale dzięki jednemu doktorowi wszystko skończyło się dobrze
      czy to była ósemka na dole czy górze

• buglady Re: usunięcie ósemki 25.05.11, 13:40
        To górna ósemka, wyrwana u zwykłego dentysty, nie mam szwów. Najpierw lekarz chcial mi ją zaplombować ale jak zaczął wiercić to okazalo sie, ze jest duza próchnica i tak na poczekaniu ją wyrwał. Nie jestem spuchnięta tylko ten bół gardła,ucha i głowy:(. Nie wiedziałam, ze beda takie konsekwencje. Martwie sie, czy wszystko jest ok. Myslicie, ze lepiej isc do lekarza? Czytam teraz jakies straszne historie o powikłaniach i słabo mi się robi:(.
        • buglady Re: usunięcie ósemki 25.05.11, 13:42
          Acha, czy powinnam czymś to płukac? Dentysta powiedzial, zebym absolutnie niczym nie płukała ale moja kolezanka miala tez usuwaną ósemkę gdzie indziej i lekarz kazał jej płukać czymś i dał antybiotyk. A ja ani szwów, aniantybiotyku.
    • sp9tcu Re: usunięcie ósemki 26.05.11, 14:09
      To co jest napisane o powikłaniach to prawda
      na szczęście 8 byłą na wierchu
      co robić
      przede wszystkim skonsultować się z dobrym chirurgiem szczękowym
      ciekawe ile ta pani doktor wzieła za wyrwanie zęba
      • buglady Re: usunięcie ósemki 26.05.11, 22:30
        Bylam dzis u dentysty i niby nie widzi tam nic zlego tylko podobno nie tworzy się ten skrzep o ile dobrze zrozumialam. Wyplukal mi to czyms i wlozyl jakis srodek znieczulający i teraz zdecydowanie mi lepiej. Jakby co to dostalam tez antybiotyk. Co dziwne to nie jestem spuchnięta, nie boli mnie to miejsce po zębie tylko gardło i czuję sie jakbym miala anginę. Moze rzeczywiscie się to tak nieszczęśliwie zbiegło.
    • domi_33 Re: usunięcie ósemki 25.07.11, 21:27
      trzy miesiące po porodzie dostałam nagle takiego bólu ucha, szczęki całej i w ogóle prawej części głowy, że myślałam że umrę. pojechałam na ostry dyżur laryngologiczny, odczekałam kilka godzin - diagnoza zapalenie ucha, antybiotyk. mijają dni, nadal boli, biorę dużo ketonal - nic nie pomaga. mówię, coś nie tak idę do dentysty a tu zapalenie ósemki jak sie okazało dające symptomy zapalenia ucha. wyrwali mi to cholerstwo i poczułam ulgę. ósemki promieniują na uszy. ale po wyrwaniu raczej powinno się czuć ulgę. :/
    • mbienius Re: usunięcie ósemki 05.08.11, 16:28
      Możesz mieć stan zapalny, dlatego powinnaś udać się do swojego lekarza i o tym opowiedzieć. A do tego czasu może bierz jakieś leki przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka