Dodaj do ulubionych

pytanie odnośnie autyzmu

04.07.11, 14:49
Witajcie! Powiedzcie mi... Czytam trochę na temat autyzmu i wiem, że nie odkryto jeszcze przyczyny.. Nurtuje mnie jednak jedna myśl... Moja siostra ma synka 4-letniego z autyzmem. Widzę, ile ich to kosztuje zdrowia, wysiłku.. Nie do porównania z opieką nad dzieckiem zdrowym.. Też myślę o zajściu w ciążę i zastanawiam się czy istnieje jakieś realne zagrożenie (od strony genetyki) że u mojego dziecka może też to zaburzenie wystąpić?? Czy jest możliwość wykonania wcześniej przed zajściem w ciążę jakichś badań wykluczających tę "chorobę"...?
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: pytanie odnośnie autyzmu 05.07.11, 02:18
      nie wiem czy to jest mozliwe... chyba jeszcze nie.
      i chociaz nie watpie ze wychowywanie dziecka autystycznego to nieraz meka
      ale to tez nie znaczy ze to nie czlowiek.

Minnie
    • scept89 autyzm genetyka 05.07.11, 10:31
      Zobacz:
      en.wikipedia.org/wiki/Heritability_of_autism
      Tam jest ogromna lista genow ktore w poszczegolnych badaniach "znaleziono" jako przyczyny autyzmu w okreslonej grupie osob. Cudzyslow dlatego ze lista jest tak dluga oraz czesc badan nie zostala potwierdzona przez innych.

W prostych slowach: nie ma prostego badania potwierdzajacego badz wykluczajacego ewentualny przyszly autyzm na podstawie badan genetycznych.

Jesli chcesz miec jakies _oszacowanie_ ryzyka to wtedy byc moze warto wykonac
      "calosciowe" badanie genomu przez firme 23andMe. Test wylapuje wiekszosc uprzednio udokumentowanych wariantow w genomie skojazonych z cala gama chorob, choc o ile mi wiadomo brak potwierdzenia ze owe wynik maja praktyczne znaczenie wykraczajace poza wywiad rodzinny i zdroworozsadkowe zasady (dieta, cwiczena, kontrola cisnienia, cholesterolu etc.)

Wreszcie na koniec w wielu chorobach genetycznych istotny jest wklad obojga rodzicow, tak ze dobor partnera moze byc wazniejszy od tego co tam tu i owdzie zmutowalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka