Dodaj do ulubionych

Ktoś się zna na NLP?

27.07.11, 09:33
Sprawa wygląda tak - mam skłonności depresyjne i ogólnie nie układa mi się w życiu. Jako, że mieszkam w Krakowie moja znajoma poleciła mi zapisanie się na jeden z kursów NLP.

Dowiedziałem się, że pod rozwinięciem nazwy znajduje się "Programowanie Neurolingwistyczne". Zna się ktoś na tym i mógłby mi przybliżyć jak to działa i czy naprawdę działa? Nie chciałbym wydawać kasy w błoto.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Ktoś się zna na NLP? 27.07.11, 17:40
      NLP to nie jest panaceum na bolączki tego świata. Zanim wydasz na to kupe forsy to sobie wyszukaj jakies polskie lub zagraniczne fora internetowe NLP, gdzie znajdziesz opisane wszelkie mozliwe techniki. Jak ci sie spodoba to mozesz wtedy zaczac w to pompowac wieksza kase aby brac kursy "na zywo".

Czy to ci zmieni zycie na lepsze w zasadniczy sposob? Troche watpie, choc pewnie jakies drobne poprawy w funkcjonowaniu zauwazysz. Ale ta droga nie ma konca i za kazdym razem bedziesz uwazal, ze moze kolejny kurs za kolejne 2000 zl to bedzie wlasnie to.
      I tak do konca zycia. Bardziej jest to kosztowne hobby niz terapia.
    • coach-trener Re: Ktoś się zna na NLP? 13.08.11, 16:59
      Wszystko zależy od tego co Ty z tym zrobisz, a zwłaszcza na ile wniesiesz własny wkład (wysyiłek) w zmienianie siebie (pracę nad sobą).
      To trochę tak jak ze świetnymi książkami o rozwoju/ zmianie osobistej, kórych na półkach księgarskich są setki - wielu je kupuje i .... niestety, niewiele z tym, co wyczytali, cokolwiek robi ....
      NLP, co bardzo ważne daje narzędzia i mówi, które, jak i kiedy stosować. Daje też często inne, "nowe" spojrzenie na świat.
      Po ich poznaniu, wybór należy do Ciebie...., "albo/ albo", tzn. przy chociażby częściowej akceptacji i (!) WŁASNEJ AKTYWNEJ PRACY możesz uzyskać w życiu wiele albo jak stwierdzają niektórzy, powiedzieć, że NLP nie działa.
      Możesz więc wydawać kolejne pieniądze na kolejne kursy i nic (poza certyfikatami, które niektórzy zbierają), a możesz z tego wynieść wiele korzyści w takim kontekście jak napisałem wcześniej.

I jeszcze jedno, co bardzo ważne, znajdź dobry, tj. kompetencyjny ośrodek i trenerów NLP!

Pozdrawiam Ciepło!
      Stan

• najlepszy.stefanos Re: Ktoś się zna na NLP? 14.08.11, 22:17
      NLP to ściema. wytwór marketingowy. Wystarczy rzucić trochę trudnych słówek (neuro-cośtam programowanie) i już się robi bóg wie co.

Robola co kopie rowy też można nazwać przecież operatorem koparki ręcznej. A kręcenie programatorem w pralce też od biedy można sprzedać jako "programowanie" prawda?

• cometessa Re: Ktoś się zna na NLP? 15.08.11, 09:48
      jako osoba doswiadczona (w podejmowaniu terapii, w tym kursu NLP) z calym szacunkiem dla kursu NLP - absolutnie go odradzam. Bylam na ich kursie (za spora kase) i jak dla mnie to nabijanie w butelke i naciaganie na nastepny kurs (wtajemniczenie) juz w polowie trwajacego plus obiecywanie niewiadomo czego. Po moim kursie kazdy zostal z dysonansem i czul sie troche zmanipulowany. Poczytaj fora NLPowskie i podejscie ludzi 'wciagnietych' w temat, to przejrzysz na oczy.

Na terpaie depresji to polecam psychologa klinicznego z ktorym troche sie pogrzebiesz w przeslosci (najlepiej dziala), lub jesli nie lubisz to Gestalt. Depresja to choroba, wiec moze wizyta u psychiatry sie przyda, poniewaz psycholog tabletek nie przepisze. Na sam poczatek polecam jednak psychologa klinicznego.

Powodzenia :)
    • atak_kobry Re: Ktoś się zna na NLP? 16.08.11, 20:24
      oczywiście, że działa ale zależy kto kogo programuje. Prawdopodobnie tylko wydasz kasę.

dziękuję
    • romek-rolnik bajer 17.08.11, 16:35
      NPL to bajer, szkoda kasy.
    • coach-trener Re: Ktoś się zna na NLP? 19.08.11, 00:41
      ... I jeszcze czarna ospa, też ....

• artur737 Re: Ktoś się zna na NLP? 22.08.11, 11:06
      .. a tak w ogole to sprawdzonym lekiem na depresje jest 'cudzolostwo' i pisanie genialnych ksiazek. W kazdym razie sprawdzilo sie to Byronowi. :)

Wracajac do NLP - tam jest sila, ale sadze niedostepna dla wszystkich chetnych. NLP wymaga wysokiej inteligencji, dobrego poslugiwania sie jezykiem mowionym, bogatego zasobu slow, umiejetnosci sluchania melodii jezyka i tworzenia wlasnych akcentow, zadatkow na osobista charyzme. Jezeli komus wyposazonemu w te wlasnie talenty wpoic wiedze NLP to tworzy sie mieszanka zaiste wybuchowa gwarantujaca sukces towarzyski, zawodowy i romantyczny.

Ale wchodzac w NLP musisz w sobie czuc geniusza czajacego sie do skoku. Bez iskry bozej g*wno z tego bedzie. Spadniesz z rynny jak pijany pająk.
      • artur737 Re: Ktoś się zna na NLP? 23.08.11, 20:34
        Kiedys z ciekawosci sciagnalem dwa szkolenia NLP z internetu.

Jedno bylo genialne. Drugie calkowicie beznadziejne; nawet go nie skonczylem.

Czyli wiele zalezy od tego kto uczy.
        • artur737 Re: Ktoś się zna na NLP? 23.08.11, 20:39
          Ale nawet to genialne mi duzo nie dalo. W tym trzeba bardzo gleboko i uporczywie siedziec, wziasc kilka szkolen, cwiczyc latami przed lustrem i nagrywac siebie na magnetofon, cwiczyc na kolegach, przestudiowac wiele grubych ksiazek, aby wreszcie kiedys stworzyc jakies ciekawe efekty.
    • envo Re: Ktoś się zna na NLP? 01.09.11, 10:49
      Cześć.
      Odpowiadając na twoje pytanie. WSZYSTKO ZALEŻY OD CIEBIE.
      Jeżeli masz dużo pieniędzy i mało czasu idź na szkolenie , jeżeli nie masz za dużo kasy, tak jak ja , czytaj książki ,fora internetowe, szukaj filmików w necie. Czy to cię zmieni-bez wątpienia, od ciebie zależy tylko w jakim stopniu.Uważam że już zrobiłeś dużu krok do przodu bo napisałęś tego posta , więc szukasz rozwiązań.Więć idź dalej tą drogą i "BAW SIĘ DOBRZE" (to jedno z głównych załorzeń NLP)
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • anonimowy222 Re: Ktoś się zna na NLP? 01.09.11, 18:23
        Podepnę się pod wątek. Czyje książki najbardziej Was inspirują?:> Szukam czegoś dla siebie, dlatego chciałbym poznać odpowiedź na to pytanie. Natknąłem się dzisiaj na taką ankietę, ale mało osób zagłosowało, więc nic mi to nie pomoże w wyborze odpowiedniej lektury. Jeśli macie swojego ubluionego autora, to zagłosujcie ;)
    • d.o.s.i.a Re: Ktoś się zna na NLP? 01.09.11, 19:09
      A byles juz u psychiatry?
      • bumblebee44 Re: Ktoś się zna na NLP? 24.11.11, 11:38
        Uważam, że można spróbować, bo to - moim zdaniem - zależy od tego, czy człowiek chce się zmienić. Moim zdaniem dużo, bardzo dużo zależy od umysłu i od odpowiedniego podejścia, jeśli chcesz coś w swoim życiu zrobić, spróbuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka