espionka 16.04.13, 14:18 Nie naleze do szczesliwych posiadaczek kozy:) ale chetnie zakupilabym surowe mleko od krowy na przyklad znacie moze ten sklep? www.hookandson.co.uk/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiwi1 Re: RAW mleko 17.04.13, 17:27 Kiedys szukalam mleka raw i nie znalazlam nic inteesujacego a to wyglada ciekawe, maja stoiska w Selfridges o ile sie nie myle? Na ich stronie takie info. Ja byla bym bardziej zainteresowana smietana i maslem, ale chyba mozna zamowic tylko razem z mlekiem. Mnie zastanawia roznica miedzy mlekiem raw ugotowanym lub podgrzanym a zwyklym pasteryzowanym w obu przypadkach wysoka temperatura, wiec np do wyrobu jogurtow gdzie mleko i tak powinno byc podgrzane to chyba nie ma roznicy. Za to juz do wyrobu serow albo kwasnego mleka, mniam:) Nie wiem jak do kefirow, ale ten temat zamierzam zglebic niedlugo:) Espionka jak cos zamowisz to daj znac. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
liley11 Re: RAW mleko 17.04.13, 20:59 Pasteryzacja odbywa sie w naprawde wysokich temperaturach. W dodatku wiekszosc mlek jest dodatkowo homegenizowana, nawet tylko w niewielkim procencie, tzn ze jest domieszka mleka homogenizowanego. Odpowiedz Link
espionka Re: RAW mleko 17.04.13, 23:23 www.red23.co.uk/Raw-Unpasteurised-Dairy_c_60.html Odpowiedz Link
espionka homogenizacja 17.04.13, 23:30 www.eioba.pl/a/1i9c/serek-homogenizowany-czyli-podbij-sobie-cholesterol Odpowiedz Link
wiwi1 Re: homogenizacja 18.04.13, 18:06 Ja wlasnie produkty mleczne kupuje w Abel and Cole bo nie sa homogenizowane. Sa za to pasteryzowane i dlatego zastanawia mnie roznica miedzy pasteryzacja mleka na przyklad a ugotowaniem mleka, chyba zadna, bo w obydwu przypadkach wysoka temperatura. Mleka jako takiego nie pijam, ale potrzebuje do wyrobow jogurtu i kefiru. Najbardziej jednak interesuje mnie smietana i maslo. Jak dziewczyny sprawdzicie ktroys z tych sklepow to dajcie znac. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
espionka Re: RAW mleko 19.04.13, 12:19 wiwi tu jest fajna wyszukiwarka, okazuje sie, ze w moim miescie moge kupic RAW przetwory mleczne www.naturalfoodfinder.co.uk/dairy-eggs Odpowiedz Link