Dodaj do ulubionych

Drętwienie rąk i nóg

18.05.04, 19:06
Mam problem. Bardzo często zdarza mi się, że drętwieją mi nogi i ręce.
Ostatnio zauważyłam, że w szczególności drętwieją mi palce u rąk i u nóg.
Kiedy wykonuję jednostajną czynność, zaraz drętwieją i bolą mnie ręce i nogi.
Staje się to kłopotliwe, ponieważ przeszkadz mi w wykonywaniu pracy.W
drętwiejącej kończynie odczuwm tzw"mrówki". Często też zdarza mi się to w
nocy.
Jeśli to ma jakieś znaczenie to dodam, że mam słabe krążenie.
Bardz proszę lekarza albo kogoś z forumowiczów, jeśli wiecie co to jest i
gdzie się z tym udać -pomóżcie mi!
Obserwuj wątek
    • Gość: kask Re: Drętwienie rąk i nóg IP: 195.136.94.* 18.05.04, 22:09
      ja też mam ten problem już od ponad roku przez dłuższy czas nawet miałam
      depresję bo wmówiłam sobie sm, byłam badana przez 2 neurologów żadnych zmian
      neurologicznych nie stwierdzono a specjalista od kręgosłupa stwierdził że to
      ewidentnie od kręgosłupa. Przyznam że ciężko mi trochę w to uwieżyć ponieważ on
      stwierdził to bez żadnych zdjęć tylko podczas "oględzin" pleców. A dlaczego
      sądzisz że masz problemy z krążeniem? Pozdrowionka Kaśka
      • kora221 Re: Drętwienie rąk i nóg 18.05.04, 23:07
        Cześć Kasiu!
        Wiesz, że też myślę o sm, ponieważ oprócz tego mam też zawroty głwy i robi mi
        się słabo. Ale mam nadzieję, że to tylko wyobraźnia.
        A o problemach z krążeniem wiem, bo leczyłam się na to przez pewien okres
        dopóki nie wystąpiły dziwne, niepożądane reakcje na owe leki.
        • Gość: ula__ Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.chello.pl 19.05.04, 08:52
          Nie wmawiaj sobie chorób! ja też chodziłam od lekarza do lekarza i szukałam
          potwierdzenia swoich "diagnoz"! Przeczytałam całą masę książek o różnych
          chorobach i leczeniu - czym dłużej czytałam tym więcej chorób "pasowało" do
          moich objawów! Nie chciałam uwierzyć że czysto "fizyczne" dolegliwości mogą być
          spowodowane nerwicą czy też mogą pochodzić od kręgosłupa! Wszystko mnie bolało!
          drętwiały ręce, byłam bardzo osłabiona, nie mogłam spać.
          Pomogły środki uspokajające (tylko ziołowe,nie zdecydowałam sie na
          nic "mocniejszego"),gimnastyka i masaże rozluźniające.
          Naprawdę dobry masaż czyni cuda! Kiedyś codziennie miałam te "drętwienia i
          mrowienia", teraz zdarza się to naprawdę sporadycznie! (na masaże- 1/2godz -
          chodziłam co 2 dni przez miesiąc, teraz raz na 2 tyg.).
          Życzę dużo zdrowia i optymizmu!
          • poet Re: Drętwienie rąk i nóg 19.05.04, 11:55
            kręgosłup, nie kręgosłup, jedno jest pewne, słaby dopływ krwi do rąk i nóg.
            Spróbuj na początek z magnezem, najlepiej z tym z B6. Miałaś kiedyś jakiś uraz?
            upadek, skręt nogi, bark, stwierdzona ostroga,itd? Najpierw sprawdź i
            odpowiedz.
            • Gość: Artur Drętwienie rąk i nóg jest objawem niespecyficznym IP: *.sasknet.sk.ca 19.05.04, 14:33
              Parastezja bo tak nazywa sie objaw, ktory masz jest niestety objawem niespecyficznym i moze byc spowodowany ogromna iloscia przyczyn. W Polsce jak zauwazylem jest ogromna tendencja do zwalania wszystkiego na kregoslup, ale kregoslup bedzie winny tylko w czesci przypadkow i u malej czesci chorych. Podobnie przyczyna naczyniowa (periarteritis nodosa) rowniez jest mozliwa, ale rowniez u malej liczby chorych z parastezjami. Diagnoza objawow wcale nie jest latwa, a w dodatku jest naprawde malo wiedzy naukowej sugerujacej postepowanie diagnostyczne i leczenie. Stad lekarze beda sie roznili jezeli chodzi o postepowanie diagnostyczne i leczenie.
              W pierwszym rzedzie sugeruje badanie fizyczne u lekarza (ocena narzadow, wezly chlonne itp), wykonanie podstawowych badan: OB, rozmaz, elektrolity (Ca, K, Mg), poziomy witamin (B12, B6, B1, kwas foliowy), przeciwciala antyjadrowe (wykluczenie kolagenoz), ogolne badanie moczu. Zrobilbym tez kontrolny rentgen klatki piersiowej z uwagi na to, ze podobne objawy czasem wystepuja we wczesnych stadiach choroby nowotworowej. Jezeli badania wyjda ujemnie, sugeruje wizyte u neurologa.
              Lekarz neurolog w oparciu o dokladny wywiad, badanie neurologiczne i dynamike zmian jest byc moze w stanie nieco przyblizyc powod objawow - ale nie zawsze.
              Na twoim miejscu przede wszystkim bym dazyl do wyjasnienia, czy objawy maja swoje zrodlo w centralnym ukladzie nerwowym, czy gdzies na obwodzie. W celu wykluczenia chorob centralnego ukladu nerwowego nalezy wykonac rezonans magnetyczny mozgu i rdzenia kregowego (moze nawet nie calego a tylko tej czesci, ktora jest odpowiedzielna za np rece czyli zrobic rezonans czesci szyjnej). To badanie rowniez ujawni, czy przyczyna objawow nie sa zmiany kregoslupa szyjnego (jezeli tak, to leczeniem bedzie oczywiscie rehabilitacja lub moze nawet operacja kregoslupa szyjnego). Jezeli wynik bedzie czysty to powodem choroby najprawdopodobniej beda zmiany w neuronach obwodowych. Mozna wykonac m.in przwodnictwo nerwow (EMG) i czasem udaje sie stwierdzic jakies zmiany tym badaniem choc nie zawsze. Lekarz moze sobie tez zazyczyc bardziej inwazyjne badania takie jak pobranie plynu mozgowo rdzeniowego lub biopsje nerwu. Nie sa to jednak badania obowiazkowe. Wszystko zalezy od wynikow: wywiadu, badania fizycznego, wyniku badan laboratoryjnych. Przyczyna objawow moze byc tez obecnosc bezdechu nocnego.
              Brak pozytywnych znalezisk sugeruje obecnosc choroby nerwow obwodowych. Jest to choroba relatywnie czesto spotykana i zaczynajaca sie najczesciej miedzy 30 a 50 rokiem zycia. Przyczyna moze byc genetyczna (choroba obecna takze u innych czlonkow rodziny), srodowiskowa (zwlaszcza wplyw lekow: statyny, leki psychiatryczne, antybiotyki, narkotyki ("kompot") itp) lub nieznana.
              Choroba nie ma ustalonego leczenia niestety. Jezeli bierzemy jakis lek, ktory potencjalnie uszkadza neurony, nalezy zaprzestac jego uzywania. Istnieja leczenia eksperymentalen z ograniczona skutecznoscia. Uzywa sie nastepujace formy leczenia: sterydy, leki immunosupresyjne, immunoglobuliny, wymiana osocza krwi. Leczenie zwykle pociaga za soba ryzyko roznych powiklan. Decyzja o leczeniu nalezy do neurologa i powinna byc oparta o caloksztalt obrazu klinicznego.
              Czesto nie leczy sie wcale, zalecajac w zamian preparaty witaminowe, gimnastyke. U czesci chorych objawy choroby moga ustapic calkowicie lub czesciowo (choc poprawa moze byc niezwykle wolna i trwac latami), u malej czesci chorych choroba moze sie pogarszac i doprowadzic do trwalego inwalidztwa. Czesc chorych zdrowieje, ale szczatkowe objawy pozostaja na reszte zycia.
              Mam nadzieje, ze troche przyblizylem trudnosci diagnostyczne w tego typu objawach. Zycze zdrowia!

• kora221 Re: Drętwienie rąk i nóg jest objawem niespecyfic 20.05.04, 13:54
                O Boże, po przeczytaniu Twojej odpowiedzi jestem w szoku, nie sądziłam, że to
                może być aż tak poważne... rak? rezonans mózgu i kręgosłupa???
                Przestraszyłeś mnie nie na żarty, czy jesteś może lekarzem? skąd tak rozległa
                wiedza na ten temat?
                Choroba genetyczna chyba nie wchodzi w grę, nie biorę też żadnych leków ani
                nie "ćpam"( mam 22 lata). Magnezu już próbowałam ,ale nie wiele skutkuje. Chyba
                naprawdę jak najszybciej muszę udać sie do lekarza.
                Dziękuję za wyczerpującą aczkolwiek przerażającą dpowiedź.
                • Gość: Artur Re: Drętwienie rąk i nóg jest objawem niespecyfic IP: *.sasknet.sk.ca 20.05.04, 14:29
                  Jest wiele mozliwosci, ale chyba najbardziej prawdopodobne jest zapalenie
                  nerwow obwodowych. Choroby zaczyna sie zwykle, jak pisalem miedzy 30 i 50
                  rokiem zycia, ale moze sie zaczac kiedykolwiek. Niemniej wykluczenie innych
                  powodow wydaje sie wazne, bo wtedy leczenie moze byc bardziej namierzone na
                  wlasciwa przyczyne.
                • Gość: Artur Re: Drętwienie rąk i nóg jest objawem niespecyfic IP: *.sasknet.sk.ca 20.05.04, 18:10
                  Ha, juz mi nawet kiedys zwracano uwage, ze moje wypowiedzi czasem nadmiernie
                  strasza i tym razem tez sie tak stalo. Zeby to troche zalagodzic (bo nie
                  odwoluje tego co napisalem) to istnieja choroby o roznym stopniu ciezkosci.
                  Szansa, ze twoje dolegliwosci sa spowodowane rakiem pluca albo rakiem krwi lub
                  szpiku jest bardzo mala. Podobnie mala jest szansa, ze rozwijasz wlasnie jakas
                  chorobe autoimmunoligiczna typu Lupus. Powinno byc to jednak sprawdzone niejako
                  na wszelki wypadek.
                  Nie podejrzewam, ze masz zmany w mozgu i rdzeniu kregowym. Takie rzeczy
                  zdarzaja sie niezwykle rzadko i twoje objawy tego nie sugeruja. Niemniej lepiej
                  wykluczyc rezonansem choc lekarz moze poprzestac tylko na zwykly rentgenie
                  szyji i nie bedzie to blad w sztuce. Rezonans magnetyczny nie jest obowiazkowy,
                  choc ja bedac na twoim miejscu bym dozyl by miec takie badanie. Nie jest to
                  pewnie rzecz bardzo pilna. Powiedzmy zrob to w ciagu nastepnych 6 miesiecy
                  jezli lekarz jest chetny by cie skierowac albo ciebie stac na zaplacenie za
                  badanie prywatnie (o ile wiem tak tez mozna).
                  Wreszcie jezeli to nawet jest polineuropatia to twoje objawy prawdopodobnie nie
                  wymagaja leczenia sterydami czy innymi toksycznymi lekami, chyba, ze dojdzie
                  pogorszenia i tak zaleci neurolog. O leczeniu napisalem tak na wszelki wypadek.

Pamietaj: duzo ruchu, masaz czesci ciala dotknietych parestezjami, gimnastyka
                  nacelowana na czesci ciala objete choroba, dobra dieta, troche witamin w
                  pastylce albo nawet b12 w zastrzyku (ale nie za duzo B6), unikanie lekow i
                  alkoholu, unikanie sytuacji w ktorej dochodzi do dretwienia. Byc moze to
                  wszystko czego ci trzeba.
                  Czosnek nie wiem czy ci pomoze, ale pewnie i nie zaszkodzi. Ginko biloba
                  podobnie jak czosnek pewnie tez rozszerzy troche naczynia krwionosne i ulatwi
                  zycie twoim schorowanym neuronom. Z jeszcze innych lekow alternatywnych mozesz
                  dziennie zjadac troche lecytyny (2 lyzki stolowe) oraz po kilka gramow oleju z
                  wiesiolka oraz oleju z lnu. Wielu ludzi ma deficyty w te oleje a neurony tez
                  ich potrzebuja.
                  A diagnostyke u lekarza trzeba prowadzic swoja droga.
                  • Gość: Przemek Re: Drętwienie rąk i nóg jest objawem niespecyfic IP: *.telia.com 18.09.04, 07:59
                    Hej, widze ze znasz sie dobrze w sprawach neurologicznych.
                    Moja zona m pazdierniku ubieglego roku zaczela odczuwac dretwienie stopy ktore
                    doszlo po dwoch tygodniach do kolana,nastepnie zajelo to reke i potem twarz.
                    Chodzi tu o prawa strone ciala.
                    Zrobilismy rezonans w Polsce i lekarz nie stwierdzil zadnych zmian w mozgu.
                    Poniewaz mieszkamy w Szwecji zdiecja te poszly do przegladu tutejszych lekarzy
                    ktorzy stwierdzili wedlug tego zdiecia mala i nieekspansywna oraz
                    niespecyficzna zmiane prawej strony mozgu.Lekarz neurolog wytlumaczyl to jako
                    malym zatorem w mozgu.
                    Objawy jekie moja zona odczuwa sa w dalszym ciagu takie samy,mianowicie
                    zdretwienie prawej strony ciala oraz ogromne zmeczenie jak i czsami bol
                    konczyn.Szwedzcy lekarze niewiele jej juz moga pomoc,poniewaz jest to juz ponoc
                    sten nieuleczalny spowodowany martwica tej czesci mozgu w ktorej nastapil zator.
                    Chcialbym sie jednak dowiedziec czy sa jakies srodki ktore pomoglyby
                    zminimalizowac odczucia dretwienie lub calkowicie je wyeliminowac.
                    Czy istnieje zwiekszone ryzyko nastepnego zatoru w jej przypadku ?
                    • Gość: Artur Re: Drętwienie rąk i nóg jest objawem niespecyfic IP: *.ss.shawcable.net 18.09.04, 08:27
                      Jak zator juz raz byl, to jest wieksza szansa, ze pojawi sie znowu.
                      Mozna sie zastanowic skad ten zator sie wzial, sprawdzic np serce, czy nie ma migotania przedsionkow (EKG,Holter), sprawdzic sonograficznie naczynia szyjne i mozgowe.
                      Czy to co ona mozna poprawic? Nie za bardzo. Moze troche intnsywna rehabilitacja?
                      Bole relatywnie latwo jest kontrolowac farmakologicznie.
                      Pozdr.
            • kora221 Re: Drętwienie rąk i nóg 20.05.04, 13:57
              Jak już napisałam magnez nie pomaga.Nie miałam nigdy żadnych opisanych przz
              Ciebie urazów (napewno). Słaby dopływ krwi to mam na bank (ciągle mam zimne
              dłonie i stopy, a w zimie to przchodzę dosłownie piekło- niska temperatura
              powoduje u mnie ból).
              • Gość: Artur Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.sasknet.sk.ca 20.05.04, 18:58
                Tu mam jeszcze jeden fragment z zaleceniami:
                No medical treatments now exist that can cure inherited peripheral neuropathy.
                However, there are therapies for many other forms. Any underlying condition is
                treated first, followed by symptomatic treatment. Peripheral nerves have the
                ability to regenerate, as long as the nerve cell itself has not been killed.
                Symptoms often can be controlled, and eliminating the causes of specific forms
                of neuropathy often can prevent new damage.

In general, adopting healthy habits-such as maintaining optimal weight,
                avoiding exposure to toxins, following a physician-supervised exercise program,
                eating a balanced diet, correcting vitamin deficiencies, and limiting or
                avoiding alcohol consumption-can reduce the physical and emotional effects of
                peripheral neuropathy. Active and passive forms of exercise can reduce cramps,
                improve muscle strength, and prevent muscle wasting in paralyzed limbs. Various
                dietary strategies can improve gastrointestinal symptoms. Timely treatment of
                injury can help prevent permanent damage. Quitting smoking is particularly
                important because smoking constricts the blood vessels that supply nutrients to
                the peripheral nerves and can worsen neuropathic symptoms. Self-care skills
                such as meticulous foot care and careful wound treatment in people with
                diabetes and others who have an impaired ability to feel pain can alleviate
                symptoms and improve quality of life. Such changes often create conditions that
                encourage nerve regeneration.

Z tych rzeczy, ktore nie byly wyminione poprzednio jezeli ktos nie zna
                angielskiego : zaniechanie palenia, normalizacja wagi ciala tez poprawia szanse
                na poprawe.
            • Gość: Artur Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.sasknet.sk.ca 20.05.04, 14:24
              Tak, na poczatek magnez, B6 (ale nie za duzo - nadmiar B6 moze pogorszyc
              objawy) oraz kwas foliowy. Dobrze tez zaczac jakas forme ogolnej gimnastyki.
              Cwiczenia przyspiesza obieg krwi i poprawia jej utlenowanie a neurony sa bardzo
              wrazliwe na nawet troche nizsze poziomy tlenu. Zdaje sie, ze to np dlatego u
              czesci chorych z parastezjami dochodzi do pogorszen w nocy lub po dluzszym
              bezruchu. Wobec nizszych poziomow tlenu nadwyrezone juz i tak neurony zaczynaja
              dzialac jeszce gorzej.
          • Gość: Halina ODPOWIEDZ DO ULLA IP: *.ip-pluggen.com 19.05.04, 23:16
            Twoja wypowiedz wydaje mi sie bardzo rozsadna. Mnie tez od czasu do czasu cos
            pobolewalo, ale nigdy lekarz u mnie nic nie znajadowal.
            Bole i dretwienia moga pochodzic z karku, ale na to nie mozna nic poradzic,
            a operacji nie przeprowadza sie jesli to nie jest wyjatkowo ciezki przypadek.
            Wierze w masaze, cwiczenia odprezajace, ew. roslinne srodki uspakajajace.
            Jesli ktos ma mozliwosc robienia tego co piszesz, to jest to duzo lepsze i
            przyniesie lepsze rezultaty niz wyczekawania w kolejkach do lekarzy i robienie
            badan ktore rzadko daja jakis rezultat.
    • Gość: Beki Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.vdsl.easysurfnet.de 19.05.04, 22:57
      A mnie sie wydaje, ze to poprostu slabe krazenia krwi.
      Ja mialam tez takie objawy, ale od czasu kiedy zazywam tabletki "Ilja Rogoff"
      (zawartoscia jest glownie czosnek) minely te objawy. Czosnek czyni krew cienka,
      dzieki czemu krew plynie szybciej w naczyniych krwionosnych.
      Sprobuj, moze Ci pomoga?
      Pozdrawiam,
      • Gość: Halina Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.ip-pluggen.com 19.05.04, 23:06
        Beki, czy jezeli nie mozna dostac takich tabletek o ktorych piszesz, to czy
        wystarcza tabletki z czosnkiem aby poprawic krazenia?
        • Gość: ula__ Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.chello.pl 20.05.04, 08:35
          A może zamiast tabletek spróbujecie syropu czosnkowego? - 10 główek czosnku
          zmielić w maszynce do mięsa lub wycisnąć + 10 cytryn sparzyć przez 5 minut i
          wycisnąc sok + 1 litr miodu - wszystko połączyć, włożyć do szklanego (ciemne
          szkło lub owinąć czymś słój)lub kamionkowego naczynia, odstawić na 10 dni do
          lodówki a po tym czasie wymieszać i wycisnąć przez plastikowe sitko i gazę
          (będzie tego 1 i 1/2 litra). Trzymać w ciemnych butelkach w lodówce.Pić 3 x
          dziennie po łyżeczce. To jest smaczne i też nie czuć zapachu czosnku z ust.
          Polecam.Pamiętajcie że czosnek obniża ciśnienie!
          Już kilka razy ten syrop robiłam, piją go też moje dzieci i dzięki temu mamy
          też spokój z przeziębieniami.
          Pozdrawiam
          • kora221 Re: Drętwienie rąk i nóg 20.05.04, 14:01
            dziękuję na pewno wypróbuję Twój przepis na syropek. Wogóle dziękuję wszystkim
            serdeczie za porady.Spróbuję częśc z nich wykorzystać.
            • Gość: Beki Re: Drętwienie rąk i nóg IP: *.vdsl.easysurfnet.de 20.05.04, 14:12
              Do Haliny i Uli,
              mysle, ze wszystko co jest zwiazane z czosnkiem jest dobre dla dobrego krazenia
              krwi, a ponadto ma dzialanie antibakteryjne.
              Moja mama zazywa tez zwykle polskie tabletki czosnkowe i dzieki Bogu, minal jej
              juz 85 rok zycia! Ponadto z tego co wiem, magnez jest dobry gdy ma sie czeste
              skorcze miesni, ktore zazwyczaj sa bardzo bolesne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka