narysuj.mi.baranka 19.05.04, 14:39 Czym jest? Czy jest grozny? Jak pokonac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: hexenschuss 19.05.04, 14:57 Zakładam, że chodzi o lumbago (hexenschuss to dawna nazwa lumbago). Objawia się bólem okolicy lędźwiowo-krzyżowej występującym z reguły ostro. Może być objawem rozmaitych zespołów chorobowych, m.in. dyskopatii i wypadnięcia jądra miażdżystego krążka międzykręgowego. Powód urazu jest zazwyczaj ten sam zwykle przeszywający ból pojawia się podczas wykonywania czynności, w której nadmiernie przeciążamy kręgosłup, np. przy podnoszeniu czegoś ciężkiego. Zaniedbanie, czy niewłaściwe leczenie poważnych schorzeń kręgosłupa może prowadzić do nieodwracalnych zmian. Takim stanem jest rwa kulszowa, której objawem jest silny ból promieniujący do pośladków, ud lub nawet łydek, spowodowany uciskiem na korzonek nerwowy. Bólom tym może towarzyszyć mrowienie, drętwienie, a także niedowład wymagający szybkiej interwencji lekarskiej. Zbyt późna pomoc może się okazać nieskuteczna. Polecam informacje zawarte na stronie www.przychodnia.pl (w dziale reumatyzm). Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: hexenschuss 19.05.04, 15:32 Dziekuje, Orisso, musze tylko uszczegolowic moj przypadek: przeszywajacy miesnie, promieniujacy bol pojawia sie wylacznie w okolicach ramienia, karku, szyi (teraz wyjatkowo miedzy szczytem lopatki a kregoslupem) i zawsze rano, czyli po przespanej nocy. Dodam rowniez, ze moze raptem 5 razy w zyciu mi sie przydarzyl. Na podstawie Twojego opisu wnosze, ze w czasie snu uciskalam po prostu nerw jakis. Czy w zwiazku z tym moge zbagatelizowac problem? Innymi slowy czy hexenschuss moze sie przydarzyc kazdemu czy tez jest oznaka zmian chorobowych? Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: hexenschuss 21.05.04, 16:52 Narysuj, na twoim miejscu poszłabym jednak do lekarza. Mimo, iż podejrzewasz, że jest to od ucisku w czasie snu, to lepiej to sprawdzić. Sama miałam poważne problemy z kręgami szyjnymi i niestety zbagatelizowałam to nie idąc odrazu do lekarza, czego po kilku latach nie sposób naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś