Dodaj do ulubionych

wstydliwy temat /:

09.08.11, 12:00
hej wszystkim
czy moze ktos zna jakis specyfik na problem z jelitami? od jakiegos miesiaca mecza mnie gazy co 5 min!. bylam u lekarza ogolnego dal mi espumisan ale jakos nie widze efektow.
nic nie doradzil innego a moze powinnam isc do gastrologa??? albo proktologa??? do lazienki chodze normalnie. mam lekkie pieczenie odbytu tez. moze to hemoroidy ? po urodzeniu dziecka jakies 6 lat mialam zew ale moze sa wewnetrzne i to tez jest problem. ?a moze to objaw raka jelita? nie robilam kolonoskopii jeszcze tylko usg brzucha z jakis rok temu i bylo ok na wyniku.
skad te gazy.?? moze ktos ma taki problem i jakies genialne rady bo internista mnie zbyl!
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: wstydliwy temat /: 09.08.11, 12:35
      Jak espumisan nie pomaga, to trzeba wzisc pod uwage inne przyczyny:

1. niestrawnosc - brak jakis tam enzymow trawiennych, niestrawione i wchloniete pokarmy zywia rzesze bakterii, ktore powoduja gazy. Ustalic diete na lekkostrawna.z
      2. Zap blony sluzowej zoladka lub nawet wrzodzik - blokery pompy protonowej
      3. nerwicowe lykanie powietrza - srodek uspakajajacy np hydroxyzyna
      4. rozrost drozdzakow w jelitach : dieta bezcukrowa, nystatyna doustnie
      • mama.1975 artur737 09.08.11, 13:05
        lepsze porady niz u lekarza:). dzieki.
        ostatnio mam stresy faktycznie ale ew jakies zalapenie zoladka albo blony sluzowe to tez trzeba by bylo zasugerowac lekarzowi a on nie widzial nic specjalnie bo nie mam innych objawow ze strony zoladka! a chyba w aptece na to bez recepyt nic nie ma :(.....?????
        a rozrost grzybka w jelitach to chyba po antybiotyku moze a ja nie bralam dawno nic takiego. chyba ze sa inne przyczyny drozdzakow w jelitach????
        a niestrawnosc zawsze kojarzyla mi sie z gorynm odcinkiem przewodu pokarmozego takie jak bol zoladka zgaga i ciagle odbijanie ..wrzodziki tak chyba wygladaja:). ..??
        dziekuje raz jeszcze ale od czego zaczac ???? jak internista mnie zbywa.
        • emy.lly Re: artur737 09.08.11, 16:39
          ja bym zwróciła uwagę na dietę i zmieniła na lekkostrawną. możesz pić szklankę wody z łyżką miodu między posiłkami - pomaga na problemy z jelitem i żołądkiem.
        • artur737 Re: artur737 09.08.11, 17:20
          Lekkie pieczenie odbytu bywa w drozdzycy. Ale na ogol to swedzi a nie piecze.

Dieta lekkostrawna - tu najlatwiej zadzialac. Wyrzuc z diety zwl. produkty z ziarna, moze z wyjatkiem ryzu. Ale, ogolnie to obserwoj jak wybor jedzenia wplywa.

Istnieja tez suplementy poprawiajace trawienie (dosc drogie), ale istnieja i mozesz ich sprobowac. Zawieraja enzymy trawienne.

Przy polykaniu powietrza jest czesto nerwowe przelykanie sliny.
          • muszu155 Re: artur737 10.08.11, 16:15
            I przy żuciu gumy - u mnie te objawy prawie znikły odkąd przestałem. Wiem, może to głupie ale tak jest, nieświadomie połyka się wtedy sporo powietrza ;)
            • mama.1975 muszu155 10.08.11, 20:53
              no wlasnie gum nie zuje zaczynam jesc inaczej od wczoraj. zobaczymy. espumisan ciagle biore ale chodze teraz do lazienki 3 razy dziennie! to ma tez chyba jakis zwiazek z tym o czym pisalam wczesniej.:(.
              moze sama zapisac sie na kolonoskopie.. szkoda ze lekarz nie radzi nic na to :( bo moze to powazna sprawa :(...
              • moniiiia Re: muszu155 12.08.11, 15:00
                znajdź innego lekarza skoro ten olewa problem, ja bym tak zrobiła, u siebie stosuję otręby i kefir codziennie rano i nie mam takich problemów a miewałam wczesniej, słysząłam tez że dorba jest czarnuszka, możesz spróbowac stosować jakies probiotki np lacotral wspomaga pracę układu pokarmowego
      • felinecaline Re: wstydliwy temat /: 12.08.11, 15:32
        Wytlumacz mi prosze co to sa "niestrawione i wchloniete pokarmy"?
        • mama.1975 Re: wstydliwy temat /: 18.08.11, 12:15
          dzieki za porady. a siemie lniane??? podobno dobre na jelita... ale i tak chyba kolonoskopie sobie zafunduje bo boje sie raka:(
          co sadzicie o siemieniu ????????????
        • mama.1975 Re: wstydliwy temat /: 18.08.11, 12:15
          dzieki za porady. a siemie lniane??? podobno dobre na jelita... ale i tak chyba kolonoskopie sobie zafunduje bo boje sie raka:(
          co sadzicie o siemieniu ????????????
        • mama.1975 Re: wstydliwy temat /: 18.08.11, 12:17
          i tak zafunduje sobie kolonoskopie bo mam 35!! lat i boje sie raka:(.. a co sadzicie o siemieniu lnianym?????? podobniez dobre na jelita..
          • mi.ka.n Re: wstydliwy temat /: 18.08.11, 13:38
            Śiemie lniane bardzo dobre.Ja sama m iele i zazywam takie mielone.Jedna łyżeczke z popiciem.
            • anusiadanusia Re: wstydliwy temat /: 23.08.11, 11:29
              żadnych gazów wzdęc i odbijania
    • anusiadanusia Re: wstydliwy temat /: 23.08.11, 11:25
      zmien żywienie na optymalne dr Kwasniewskiego. wiem co pisze
      • mama.1975 Re: wstydliwy temat /: 23.08.11, 14:51
        bylam u lekarza . tego samego co wlasnnie olal moj problem.moze ktos wie jak sie ma usg brzucha do ew. raka jelita? bo mu zasugerowalam ze to moze objaw raka!. chcial mi powtorzyc to badanie usg. robilam usg brzucha rok temu (wyszlo wszystko ok z morfologia wlacznie).
        przeciez tam na tym badaniu nie ma oceny jelita! tylko innych narzadow . ani slowem o jelicie .!!
        a ja mam bole kregoslupa kosci ogonowej chodze do lazienki 3 razy dziennie i jakbym miala stolcce"olowkowate" mam gazy i nic sie nie polepsza :(
        wszystko wskazuje na raka:(
        • anusiadanusia Re: wstydliwy temat /: 25.08.11, 11:46
          optymaln.republika.pl/dz186.html
          optymaln.republika.pl/dz186.html
          a może jakies polipy w jelicie
        • tigerness Re: wstydliwy temat /: 27.08.11, 10:51
          "a ja mam bole kregoslupa kosci ogonowej chodze do lazienki 3 razy dziennie i jakbym miala stolcce"olowkowate" mam gazy i nic sie nie polepsza :(
          wszystko wskazuje na raka:( "

Nikt o nas tak dobrze nie zadba, jak my sami-niestety. Na Twoim miejscu rozważyłabym dwie opcje:
          1. Jak najszybciej wykonała kolonoskopię prywatnie (bo jak widzę internista nie kwapi się do wypisania skierowania-ale nawet, gdyby to skierowanie było, trzeba odczekać tzw. kolejkowe, czyli w praktyce ok. 2-3 miesiące);
          2. Jak najszybciej zgłosiła się do lekarza proktologa, który zbadałby Twoją odbytnicę i sam zleciłby adekwatne badanie (np. rektoskopię, kolonoskopię).
    • daisy75 Re: wstydliwy temat /: 26.08.11, 15:05
      Przyczyn mozde byc bardzo wiele, poczawszy od tarczycy a skonczywszy na S.I.B.O czyli przeroscie bakterii w jelicie cienkim. SIBO wykrywa jedynie wodorowy test oddechowy i jest leczony antybiotykiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka