Dodaj do ulubionych

Bóle miesiączkowe

20.05.04, 11:38
Miesiączki dostałam późno bo w wieku 15 lat. Nie toważyszyły temu żadne bóle.
W tym momencie mam 30 lat (nie rodziłam dzieci)i od ok. 2 lat mam coraz
większe bóle. W ostatnim okresie ból jest nie do zniesienia, rozrywający całą
miednicę a na dodatek toważyszy temu osłabienie, pociąga mnie na wymioty,
czuję że w pewnym momencie mogę stracić przytomność. Nigdy wcześniej nie
zażywałam tabletek przeciwbólowych, a ostanio wziełam 3 tabletki Apap naraz i
mało co pomogły. Jak sobie z tym radzić - oczywiście chodzi mi o metody
naturalne.
Z góry dziękuję za rady.
pozdrawiam
aga
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Bóle miesiączkowe 20.05.04, 12:01
      Aga, jest kilka środków homeopatycznych, jest też ziołow-naturalny sposób
      doktor Jadwigi Górnickiej, którego nie mam teraz czasu wstukać, ale postaram
      się później.
      Nie wiem,czy Cię ginekologicznie przebadano dokładnie na tę okoliczność? Jakieś
      usg albo cuś?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • reno11 Re: Bóle miesiączkowe 24.05.04, 14:48
        hej martini, podaj przepis na te ziółka, cooo?
      • reno11 Re: Bóle miesiączkowe 24.05.04, 15:14
        hej martini podaj przepis na ziółka, cooo?
    • Gość: reta Re: Bóle miesiączkowe IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 12:56
      Mało stresu, ważna jest Twoja dieta oraz ćwiczenia! Nie powinno się ich unikać
      nawet podczas miesiączki. Oczywiście wtedy niezbyt forsowne, ale jednak.
      Bóle spowodowane są skurczami mięśni. Może brak czegoś w Twoim pożywieniu?
      Na pocieszenie powiem ci, że jak jestem typem, który z tego bólu leczył się już
      na każdy możliwy sposób i nic. Pzeszłam nawet jakąś kurację hormonalną, nic.
      Czasem ból jest tak silny, że mdleję faktycznie. Ze środków przeciwbólowych
      proponuję raczej Ibuprom Max, niż apap.
    • rezurekcja Re: Bóle miesiączkowe 20.05.04, 13:32

> zażywałam tabletek przeciwbólowych, a ostanio wziełam 3 tabletki Apap naraz i
      > mało co pomogły.

na takie bole apap raczej nie pomoze

> Jak sobie z tym radzić -

moje kolezanki, ktore mialy bardo bolesna miesiaczke, dostawaly zastrzyki
      rozkurczowe. nie wiem z czego, bo nie nie pytalam.

mozna probowac wiecej chodzic (czyli poniekad gimnastyka) - mnie pomagalo, ale
      ja nie mialam wielkich boli
      albo cieply oklad - ale z tym ponoc trzeba uwazac.

> oczywiście chodzi mi o metody naturalne.

tzn jakie? FArmakologia to raczej cos poza natura...
      homeopatia - zdania sa bardzo podzielone. ja nie wierze i nie polecam.

Na wszelki wypadek zrob sobie rozne mozliwe badania ginekologiczne, chociaz
      wyglada na to, ze taka Twoja uroda.
    • Gość: Mela Re: Bóle miesiączkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 14:11
      Lepiej udaj sie do ginekologa !
    • mamalgosia Re: Bóle miesiączkowe 20.05.04, 14:44
      Moja koleżanka z silnymi bólami miesiązckowymi radzi sobie wypijając kieliszek
      czehoś mocniejszego
    • martini_very_bianco Re: Bóle miesiączkowe 20.05.04, 16:05
      Aga, to ja Ci maila wyślę, bo sie nie odzywasz:) Tylko moją ściungę odnajdę:)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • Gość: Ewa Re: Bóle miesiączkowe IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.04, 18:58
      Ja zazęłam miesiączkować w wieku chyba 13 lat i od zawsze mam mega silne bole
      nie ide w pierwszy dizen miesiaczki do szkoly faszeruje sie jedna taletka
      NUROFENU MENSTRUAL! jest bardzo dobra i dziala u mnie okolo 9 godzin. Poza tym
      mięta i suchaarki:)))
      Pozdrawiam i serdecznie współczuję. Ja mdleję zawsze przy miesiaczce
      przynajmniej raz;(((
    • gosiaczek222 Re: Bóle miesiączkowe 20.05.04, 21:50
      szczesze mówiąc Aga ja mam 22 lata i takie problemy jak Ty. Tylko mi to czasami
      jedynie zastrzyk pomaga i nic wiece, bo sie co miesiac zwijam z bólu. Czasami
      jest on do zniesienia, ale czasami tak wielki, ze bez zastrzyku sie nie
      obejdzie.
      • Gość: Marzena Re: Bóle miesiączkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 22:11
        Takie strasznie bolesne misiaczki mam ja i siostra. Ja mam 28 lat, ona 23. Sa
        straszne bole, wymioty, oslabienie, dretwienie,itd. ja czasem trafialam na izbe
        przyjec na zastrzyk. Siostra mdleje. To co sie dzieje to istny horror. Przyczyn
        nie znaleziono chociaz bylysmy przebadane dokladnie. Po prostu tak mamy.
        Kiedy mamy dzien wolny a dopada nas okres ratujemy sie kieliszkiem czegos
        mocniejszego, co usmierza ból a poza tym szybko sie zasypia i mozna przetrwac.
        No ale kiedy sie trafia w normalny dzien pracy, ja biore Nurofen Menstrual albo
        Ketonal. Oczywiscie nie jeden, ale kilka dziennie. Srednio 1 co 2-3 godziny.
        CZasem masaz kregoslupa i cieply termofor. Kiedy bol jest slabszy pije kawe,
        kofeina pomaga.
    • Gość: Alicja Re: Bóle miesiączkowe IP: 80.51.132.* 20.05.04, 22:41
      Ja mam rowniez straszne bole miesiaczkowe, mdlosci,oslabienie, podwyzszona
      temperatura - koszmar. Pomaga mi Ibuprom i nagrzewanie poduszka elektryczna.
      Apap nie dziala nawet przez chwile.
      • moniorek1 Re: Bóle miesiączkowe 21.05.04, 01:00
        Powinnas sie szczegolowo przebadac, bo to bardzo dziwne ,ze bolesne miesiaczki
        masz dopiero teraz. Ja mialam bardzo bolesne miesiaczki od poczatku i zadne
        leki praktycznie nie skutkowaly. Od jakichs dwoch lub trzech miesiecy nie
        mialam bolesnej miesiaczki podejrzewam ,ze jest to zwiazane z tym ,ze zaczelam
        uprawiac duzo sportu teraz w drugi dzien okresu moge isc na silownie, kiedys
        sama mysl o jakim kolwiek wysilku w te dni przyprawiala mnie o jeszcze wieksze
        bole.
    • jedruch Re: Bóle miesiączkowe 21.05.04, 01:20
      Na pewno trzeba się przebadać ginekologicznie, ewentualnie zrobić przezpochwowe
      i normalne USG, cytologię (kiedy była ostatnio robiona?) - jeśli nic nie
      wyjdzie, to więcej ruchu i ćwiczeń, bo taka twoja uroda.
    • Gość: noether Re: Bóle miesiączkowe IP: 158.75.30.* 21.05.04, 17:19
      Dopisuje sie do listy przedmowcow. ja rowniez mialam ten problem, z omdleniami
      wlacznie. na szczescie mam to za soba.
      #Po pierwsze przebadaj sie i wyklucz przyczyne chorobowa
      fakt, ze wiekszosc lekarzy kwituje to: taka Pani uroda- nie raz to slyszalam
      #Z lekow- skuteczne sa KETONAL, IBUPROM MAX
      #Z cieplymi okladami uwazaj-ryzyko krwotoku (zdarzylo mi sie)
      # ale tak naprawde bole i krwotoki minely, od kiedy zaczelam brac pigulki (na
      poczatku DIANE35, ale byly zbyt silne, przytylam 18kg, teraz biore CILEST od 3
      lat- jest super, minely wszelkie dolegliwosci)
      lekkie bole pojawiaja sie kilka dni przed, ale swietnie wtedy dziala sex-
      poprawia ukrwienie, "rozmasowuje" brzuszek od srodka- wszystko mija
      to tyle
      pozdrawiam
      • malgoska1976 Re: Bóle miesiączkowe 22.05.04, 00:00
        Mialam takie bole do 25 roku zycia towarzyszyly temu wymioty i oslabianie.Tak
        bylo zanim nie zaszlam w ciaze i nie urodzilam.Teraz mam 28 lat i nie odczuwam
        takich dolegliwosci.
        Kolezanka mi opowiadala ze tez tak miala i jedna ginekolog powiedziala ze po
        dziecku przejdzie oczywiscie uzasadnila dlaczego.Nie pamietam juz dlaczego tak
        sie dzieje ale ma to powiazanie z szyjka macicy.
        Trzymajcie sie dziewczyny i powodzenia!
    • Gość: starlette Re: Bóle miesiączkowe IP: *.acn.waw.pl 22.05.04, 12:39
      Na takie bóle, nie pomoże ani sport, ani dieta, to stek bzdur.
      Powinnaś się faktycznie gruntownie przebadać ginekologicznie. W moim przypadku
      jest na odwrót. Jako nastolatka bardzo cierpiałam, czasem kończyło się na
      zastrzykach przeciwbólowych na pogotowiu. Teraz, mam 29 lat, nie rodziłam, a
      ból jest nieporównywalnie mniejszy. Zwykły apap wystarczy. Podejrzewam że
      przyczyną mogła być nierównowaga hormonalna. Kiedyś miałam ciągle zbyt niski
      poziom progesteronu, od momentu kiedy hormony się uregulowały ( same), ból
      zdecydowanie się zmniejszył.
      Jeśli bardzo cierpisz może warto rozważyć zażywanie pigułek antykoncepcyjnych,
      jeśli jesteś zdrowa i nie masz na przykład endometriozy, podczas brania
      pigułek, nie powinno cię prawie nic boleć. Jeśli natomiast decydujesz się na
      tabletki przeciwbólowe ich działanie będzie o wiele bardziej skuteczne kiedy
      zaczniesz je przyjmować na dobę, dwie przed spodziewanym okresem.
    • martini_very_bianco Re: Bóle miesiączkowe 22.05.04, 12:51
      Oczywiście, że pomoże.
      Trzeba tylko najpierw wykluczyć wszelkie przyczyny! Jeśli się okaże, że
      wszystko jest w porządku, a lekarze stwierdzą, że "taka pani uroda", to można
      zacząć działać innymi metodami. Ale powtarzam - po wykluczeniu przyczyn typu
      nadżerki itp

16%VOL
      22%VAT

• Gość: julcia Re: Bóle miesiączkowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.04, 18:18
      ja też mam bolesne miesiączki. niestety, zwykłe leki na mnie juz nie działają.
      biorę zastrzyki z pyralginy lub tramal, ale to tylko na receptę. Oprócz tego
      mam silne wymioty i bóle trwaja zazwyczaj kilka godzin. Rozumie cię, to jest
      HORROR. Jednak powinnaś się przebadać, bo to może być endometrioza...
    • Gość: Ada Re: Bóle miesiączkowe IP: *.spray.net.pl 23.05.04, 20:53
      Cześć!Jakbym czytała o sobie......U mnie było to samo-okropny
      ból,wymioty,zawsze omdlenie ,roztrój żołądka i co miesiąc pogotowie w domu.W
      szkole to nawet miałam zwolnienie od samej Pani dyr.na 3 dni w miesiącu bo nie
      wiedzieli co ze mną robić a dodam że uczyli mnie sami lekarze.
      Problem to jest duży,mi bardzo komplikował życie.
      Niestey nie ma leku cud!Najlepiej urodzić dziecko i mija jak by ręką odjął!
      Sprawdziłam!Uwierz!Polecam Ci w skrajnym przypadku Pyralginę domięśniowo
      +Papawerynę=obydwa może podać jedynie lekarz gdż są na receptę i dorażnie mi
      bardzo pomagał Ibuprom ,póżniej już mniej.Staraj się w dniu gdy dostajesz okres
      mało jedz .
      • Gość: asia.su Re: Bóle miesiączkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 19:33
        NIE KAŻDEJ pomaga urodzenie dziecka, uwierz mi - mi nie pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka