Dodaj do ulubionych

co mu jest????

IP: *.devs.futuro.pl 24.05.04, 09:47
Juz kiedys pisałam o tym na tym forum, ale nikt się do mnie wtedy nie
odezwał, a sprawa jest poważna. Półroczny chłopiec od dwóch miesięcy ma krew
w kale. Leczący go lekarze twierdzą, że to chyba alergia, ale mimo zmiany
mleka krew nie dość, że wciąż się pojawia, to jest jej coraz więcej (jest o
czarna krew, nie jasna). Maluch znów wylądował w szpitalu, doszło jednak
dodatkowo do zapalenia płuc. Chłopczyk wyraźnie cierpi na bóle brzucha,
śledziona powiększona... Czy macie jakieś sugestie??????
Pozdrawiam, ciocia maluszka
Obserwuj wątek
    • vecka Re: co mu jest???? 24.05.04, 10:45
      Witam,

czarna krew zmaczy, ze nie jest co dopiero uwoniona z naczyn..., nie jestem
      pewna, ale moze i przetrawiona juz i poszla dalej do przewodu pokarmowego...
      Mialm takie cos, jak mi usuwali migdaly i mnie potem na caly dzien wrzucili do
      lozka, spalam do godzin wieczornych, potem zoladek ta krew juz "przemielil" i
      zwymiotowac ja musialam i byla wlasnie czarna, ciemna, takie fusy.., ale czesc
      z niej poszla dalej i potem bylo to wlasnie widac w kale, choc nie wiem czy
      bylo widac to samo co pani opisuje u tego malucha.

Byc moze wysiada cos na gorze, czyli np. zoladek albo watroba, tam jest jakies
      krwawienie i ta krew dochodzac do jelit jest juz strawiona i dlatego czarna...
      Nie wiem dokladnie, ale tak mi sie cos kojarzy, ze czytalam , iz jak jest
      krwawienie na gorze, to moga byc smoliste stolce lub wlansie czarna krew...
      Pisze pani o sledzionie tez, ze powiekszona...Byc moze jest to cos zwiazanego z
      watroba, np. wirus zóltaczki typu C, przy ktorym 50 procent ludzi ma
      powiekszona sledziona lub watrobe..

Sledziona to narząd limfatyczny, tzn, mniej wiecej jak wezły chlonne, czyli jej
      powekszenie nie wrozy nic dobrego raczej.
      Powieszenie sledziony moze byc tez w monunuleozie, ale wtedy jest goraczka,
      zapalenie gradla, o ktorym pani nic nie pisze..
      Takze w bialaczkach nastepuje powiekszenie sledziony...Czy pani robila temu
      dziecku badania krwi?Zwykla morfologie? Czy dziecko jest balde?
      Pzry bilaczacze przewleklej szpikowej sa nastepujace objawy:
      powiększenie śledziony lub leukocytoza (powiększona śledziona może sięgać
      nawet spojenia łonowego). Dolegliwości subiektywne występują w późniejszym
      okresie. Najczęstszymi objawami są: uczucie osłabienia, chudnięcie, potliwość,
      stany gorączkowe, bóle kości, uczucie pełności w jamie brzusznej oraz bóle w
      lewym podżebrzu.
      Przy bialczace przewleklej limfatycznej:limfocytoza, powiększenie węzłów
      chłonnych i śledziony.
      Nie strasze, tylko podaje na wszelki wypadek, bo przeciez zycie rozne bywa, i
      gdby bylo cos nie tak, to lepiej sie dowiedziec o tym wczesniej, niz za pozno..
      Moze jakis objaw pani jeszcze przeoczyla..
      Moze jakis lekarz cos innego jeszcze wymysli, pozdrawiam serdecznie zycze duzo
      zdrowia maluszkowi.
      • Gość: ciocia malucha Re: co mu jest???? IP: *.devs.futuro.pl 24.05.04, 11:00
        Dzieki Vecka. Tak naprawdę to jakoś ciężko idzie lekarzom z diagnozowaniem
        malego. Po morfologii jego mama pyta się o wyniki i słyszy lakoniczne: w
        normie. Dzien wczesniej na sugestię mamy, że maluchowi charczy w gardle, lekarz
        stwierdza lekkie zaczerwienienie gardła, dzień później jest juz zapalenie płuc.
        Ale najbardziej martwi mnie ta krew w kale. Alergia pokarmowa diagnozowana jest
        od dwóch miesięcy i żadnej poprawy, a wręcz nasilają się bóle brzucha. Lekarze
        zdają się to bagetelizować: to chłopczyk, kolki może mieć dłużej... Boję się,
        że dojdzie do jakis naprawdę groźnych komplikacji, a na razie niewiele wiadomo.
        Tylko, że to dziecię słabnie woczach. Schudł, coraz słabiej piszczy z bólu,
        boję się...
        • vecka Re: co mu jest???? 24.05.04, 11:08
          Witaj,
          piszesz o gardle, to moze byc wiec mononukleoza...
          Napisz te wyniki badan tutaj..., to moze spojrze czy sa w normie albo jeszcze
          ktos spojrzy...
          Pozdrawiam.
    • Gość: Teresa Re: co mu jest???? IP: *.net-serwis.pl 24.05.04, 11:28
      czy byly badania na zakazenia bakteryjne i pasozyty?
    • tolaat Re: co mu jest???? 24.05.04, 11:56
      Skad jestes? Jak chcesz porozmawiac o dziecku, to najchetniej na priv.
    • Gość: ciocia malucha Re: co mu jest???? IP: *.devs.futuro.pl 24.05.04, 12:03
      Wyniki postaram sie przesłać później, kiedy dodzwonię sie do mamy dziecka.
      Mały leży w szpitalu w Łomży. Badania na pasozyty mial robione i takowych w
      organiżmie nie stwiedzono. Ale jest jeszcze coś. Nie wiem, czy ma to jakis
      związek z ta chorobą. Mama malucha brała we wczesnej ciązy leki na
      swojąchorobę, która nazywa się zespół cieśni. Kiedy potwierdziło się, że jest w
      ciąży, około drugiego miesiąca - odstawiła te leki. Niestety - z tego co wiem -
      przez całą ciążę popalała papierochy.Aha i to jest pewne - maluch ma tylko
      jedną nerkę.
      Kurczę - co z okropny start w życie. Szkoda mi go - to chrzesniak mojego męża.
      Cały czas sugeruję jego rodzicom, tzn. maluszka, by pojechali z nim do IMiD lub
      CZD,. Nie wiem jednak czy teraz przy zapaleniu płuc mozna małego przewieźć
      jakieś 130 km?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka