Dodaj do ulubionych

nieszczesny zoladek :(

07.10.11, 17:00
hej
watek juz byl. nieszczesny zoladek.po tym usg wybralam sie do lekarza . wczesniej dostalam bactrim na podobno jakas bakterie ktora wyszla testem w jelitach a potem nic nie pomoglo.
ostatnio znow bylam u lekarza . ciagle mnie sicska w zoladku a ostatnio nawet w nocy mnie budzi taki bol zoladka i sciskanie do tego.
dal mi na zoladek przeciwzapalne na 28 dni! bo ze to moze refluks bo czasem mi sie odbija ale sciska mnie tak juz od miesiaca caly czas 24 godz na dobe jakby rozpieralo tez.... a teraz nawet gorzej. wiecej boli . biore juz leki tydzien i nic!!! + cos na zgage jak jej nawet nie mam.
pozatym jak wczsniej nie mam rozwolnien ; nudnosci ;wymiotow... itd. mam za to apetyt duzy tylko sie powstrzymuje przez to ze boli wiec jem mniej i cos lekkostrawnego . boli obojetnie jak zjem cz nie zjem...
gastroskopia i tak mnie czeka.

a moze to rak.????????????????????:( a nerwica zoladka tak moze wygladac..???
a na bol co doradzacie????
kto chorowal na zoladek z takim objawami? dzieki za odp
Obserwuj wątek
    • baska192 Re: nieszczesny zoladek :( 07.10.11, 22:20
      Kup sobie herbatki ziolowe takie zolodkowe.Zeby rumianek byl.Pij siemie lniane.Ja mialam podobne problemy 9 lat temu tylko nie tyle mnie bolalo co sciskalo w zoladku.Jak lezalam juz lozku to odczuwalam to jako jedna wielka rane...jakas taka piekaca.Trzymalo mnie to okolo roku.Zbadaj sobie woreczek zolciowy.
      • mama.1975 baska192 08.10.11, 13:39
        no zaczelam pic to siemie wlasnie. a co do woreczka zolciowego to mialam usg brzucha jakies 2 tyg temu. zoladka nie widac na usg ale watrobe nerki tak iiiiii woreczek zolciowy chyba tez prawda?????????? bo nie ma opisu w usg......... bo pecherz moczowy pecherzyki zolciowe sa ok drogi zolciowe tez.
        jak inaczej zbadac woreczek zolciowy ?
        niby wszystko ok na usg brzucha.
        dzieki za odp
        • elzunia25 Re: baska192 08.10.11, 14:46
          jak dla mnie to masz zwykła nerwice żołądka, ewentualnie przepukline rozworu przełykowego.
          U mnie zaczeło się lata temu od nerwicy , potem tez przepuklina. Wykazała to gastroskopia i ph metria przełyku.
          Nie masz sie co martwic, wystarczy dieta, pij siemie lniane, lekarz przypisze ci leki zmniejszające kwaśność soku żołądkowego.
          • mama.1975 elzunia25 10.10.11, 11:15
            dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi ale i tak widze ze gastroskopia zostaje :( a te leki co biore jakos nie daja narazie poprawy
    • lexie007 Re: nieszczesny zoladek :( 27.10.11, 01:32
      na woreczku zolciowym masz kamienie albo polip .zrob sobie usg jeszcze raz.
      ostatni posilek gora 19sta lekka dieta nic smazonego nie objadaj sie jedz POWOLI przezuwaj kazdy kes. pij siemie lniane miete i rumianek

• snajper55 Re: nieszczesny zoladek :( 27.10.11, 22:14
        lexie007 napisała:

> na woreczku zolciowym masz kamienie

NA woreczku? Leżą sobie na tym woreczku czy są W woreczku? :)

S.
    • lexie007 Re: nieszczesny zoladek :( 27.10.11, 01:34
      sproboj na bol pyralgine
      juz tam rak .. zwykle kamienie usuna i bedzie spokoj;)
      • mama.1975 Re: nieszczesny zoladek :( 27.10.11, 18:46
        hej :)
        no akurat to moja babcia zmarla na raka bo jej sie rozwinal z kamieni na woreczku wiec jak to piszesz to az mi ciarki przeszly...
        no ale na ugs chyba widac by bylo kamien albo polip ???? po co powtarzac...zlog w nerce mi zobaczyli 3 milimetrowy wiec chyba wiedza co robia.../:(
        • lizzy1 Re: nieszczesny zoladek :( 27.10.11, 19:32
          Marsz na gastroskopię! Tylko w ten sposób można na 100% sprawdzić co dzieje się w przełyku, żołądku i dwunastnicy. Odradzam poczytywanie for na temat wrażeń związanych z tym badaniem, bo jak to w necie- pojedyńcze głosy rozsądku nikną zagłuszone przez wrzask różnych histeryków, nadwrażliwców etc. Zapewniam Cię, ze nie taki diabeł straszny jak go malują. Badanie nie jest przyjemne, jednakże są o wiele bardziej dokuczliwe, jak np. kolonoskopia. Wiem co mówię, bo sama jestem żołądkowcem, mam skłonności do nawrotów choroby wrzodowej, a w wywiadzie rodzinnym są 2 przypadki raka żołądka w linii prostej i 2 przypadki resekcji po stwierdzeniu stanu przedrakowego. W rezultacie z powodu obciążeń rodzinnych już do końca życia jestem skazana na wykonywanie corocznie kontrolnej gastroskopii.

Co tyczy nocnych dolegliwości bólowych, to jest to jeden z objawów wrzodu dwunastnicy, ale żeby to jednoznacznie stwierdzić, bądź wykluczyć, należy wykonać gastroskopię. No, nie ma zmiłuj!

PS: Pomiędzy badaniem na NFZ, a prywatnym nie ma róznicy, bo w obu przypadkach standardowo stosuje się znieczulenie miejscowe, a to czy badanie przebiegnie gładko czy nie zależy od sprawności lekarza ale przede wszystkim od współpracy pacjenta.

Ponieważ mamy ostatni kwartał i i więszość placówek wyczerpała limity na ten rok, chyba będziesz musiała jednak umówić się na prywatną wizytę, niemniej nie zaszkodzi poprosić o skierowanie u lekarza rodzinnego i zrobić rekonesans po okolicznych gabinetach. Może akurat...
        • lexie007 Re: nieszczesny zoladek :( 27.10.11, 22:08
          po pierwsze ....babcia pewnie zmarla na raka woreczka zolc, nie przez to ,ze miala kamienie na woreczku tylko przez zaniedbanie i nie leczenie.

po drugie.... nie pisalas o tym ze wykryli ci kamien na nerce, tylko pisalas o swoich dolegliwosciach, wiec stad kazalam ci powtorzyc badanie usg jamy brzusznej.

po trzecie.... to skoro wiesz co robia to po co ten watek.
          • mama.1975 Re: nieszczesny zoladek :( 28.10.11, 17:08
            heej :)
            po pierwsze... przypomnialam sobie o babci jak poczytalam odpowiedz.
            po drugie.... pisalam o kamieniach bez wiekszego wnikania w ten temat kamieni w nerce.
            po trzecie.... jak to po co ten watek? wyrazam swoje zdanie... i zastanawiam sie moze troche sie martwiac... co nie znaczy ze nie jestem wdzieczna za rady .
            i nie mowie ze WIEM...
            tak czy tak dzieki innym za odpowiedzi:).
            zmienilam leki i ten ucisk silny w nadbrzuszu sie zmiejszyl ale mam taki ciezki zoladek uciska mnie teraz tak na wiekszej powierzchni . czyli nie jest ok.
            bola mnie tez plecy na tym odcinku :(.
            pozdrawiam wszystich zoladkowcow bo to katorga z ta przypadloscia :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka