Dodaj do ulubionych

Do ilu lat trzeba robić badanie PCR

10.11.11, 13:42
Witam, mam pytanie do jakiego wieku dziecka trzeba powtarzeć badania PCR z krwi i moczu. Ponieważ po wizycie u lekarza dowiedzaiłam się że jeżeli przez dwa lata wyniki były dobre to juz nie trzeba badać dziecka. Tylko w przypadku remisji choroby.
Obserwuj wątek
    • nena20 Re: Do ilu lat trzeba robić badanie PCR 10.11.11, 14:29
      co to znaczy dobre wyniki?
      jeśli Twoje dziecko ma ujemny wynik PCR z moczu i krwi to jest to bardzo dobra sytuacja, wyników nie trzeba powtarzać.
      • mokusinska Re: Do ilu lat trzeba robić badanie PCR 10.11.11, 19:00
        Dobre wyniki tzn. że są ujemne od około dwóch lat. Ale je powtarzamy co pół roku, i sprawdzamy czy sa dobre bo mieliśmy juz nawrót choroby w wieku pięciu lat mojej córki.
        • nena20 Re: Do ilu lat trzeba robić badanie PCR 11.11.11, 11:26
          przyznam, że nie słyszalam o tym aby PCR bylo ponownie dodatnie. Na tym forum, we wcześniejszych postach wkleiłam adres strony nt doktoratu o cytomegali, tam poczytasz sobie więcej.
          Te badania robisz sama czy lekarze tak zalecają?
          Generalnie nawet dzieci wypuszczone z CZD nie maja tych badań tak długo, owszem bada sie słuch i wzrok ale to tyle.
          Moje dziecko po 2 latach nadal ma wirusa obecnego w moczu, chyba ważne jest jeszcze ile tego wirusa jest, są to dosyć drobie badania i sobie darowalam.
        • yoku Re: Do ilu lat trzeba robić badanie PCR 14.11.11, 23:07
          Czy nawrót był zdiagnozowany bo wystąpiły objawy czy po prostu PCR się pogorszyło? Można powtarzać badania co pół roku do końca życia ale po co? Jeśli leczenie lub rehabilitacja jest uzależniona od wyników to może warto, ale jeśli to nie wpływa na sposób leczenia to nie wiem jaki to ma sens. Ja osobiście słyszałam o takich wynikach ale to nie było związane z tym, że nastąpiła remisja tylko wirus wydalał się przez cały czas przez lata tylko z różną intensywnością i część badań przypadła na okres słabej, praktycznie niewykrywalnej jego aktywności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka