Dodaj do ulubionych

trzeci migdał

IP: *.chello.pl 30.05.04, 22:23
słyszałem o nowej metodzie leczenia trzeciego migdała polegającej na
przylepieniu(?) czy połknięciu leku przypominającego opłatek. Moze ktoś z
Szanownych Forumowiczów słyszał o tej metodzie bo bardzo byśmy nie chcieli
decydować się na zabieg usunięcia migdała u dziesięciolatka. Co o tym
sądzicie?
pozdr
g
Obserwuj wątek
    • vecka Re: trzeci migdał 31.05.04, 06:48
      Witam,

usuwalam migdaly nie tak dawno sobie i nikt mi nigdy nie mowil o tym, ze odlepi
      on sie sam (one, bo wszytkie usuwalam)od podniebienia za pomoca jakiegos
      oplatka...Najszybciej pomoze nóż i nic wiecej i tak radze zrobic, bo inaczej
      dziecko sie zameczy na smierc...
      Pozdr.
      • Gość: Majka Re: trzeci migdał IP: *.wroclaw.mm.pl 31.05.04, 07:01
        Witam!
        Jak o migdałkach to ja oczywiście sie przyłączę.
        Vecka, miałaś trzeciego migdała jako dorosła osoba usuwanego?
        Na mnie pan profesor wykonujący endoskopie patrzył jak na jakiegoś dinozaura z
        innej epoki z powodu tego trzeciego migdała.
        Kiedyś czytałam o Twoich migdałach, ale mam wrażenie, ze usuwano Ci je w
        znieczuleniu miejscowym. Mi pan doktor powiedział, ze wszystkie trzy wchodzą w
        grę tylko w zn. ogólnym.

• vecka Re: trzeci migdał 31.05.04, 07:32
          Nie, nie, mialm usuwane bez trzeciego, tylko dwa te po bokach.
          A jesli chodzi o znieczulenie ogolne, to to jest podobno stnadardem nawet przy
          tych dwoch normalnych...szkoda, ze tego u mnie nie zrobili, bo mam krwiste
          wspomnienia bardzo...
          Pozdr.
    • Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.240.81.adsl.skynet.be 31.05.04, 07:08
      Usuwanie trzeciego migdala u dziesieciolatka? To dosc szczegolny przypadek, bo
      dziesieciolatki zwykle trzeci migdal maja w zaniku. To jest przypadlosc
      mlodszych dzieci. Na pewno nie chodzi o polipy w nosie?
      • Gość: Majka Re: trzeci migdał IP: *.wroclaw.mm.pl 31.05.04, 07:30
        Witaj Doki.
        Trzeci migdał może się zdarzyć u dziesięciolatka skoro ja,zapewniam, "duża
        dziewczynka" go mam. I lepiej to sprawdzić, niż miałoby się dziecko męczyć
        latami.
        Teraz po endoskopii laryngolog mój obecny stwierdził, ze jedyne wytłumaczenie,
        ze mam ten trzeci jeszcze jest rutynowe podejście lekarzy do tematu trzeciego
        migdała. Nikt nie brał takiej ewentualności, ze mogę go mieć odkąd miałam
        więcej niż, właśnie, 10 lat.
        • vecka Re: trzeci migdał 31.05.04, 07:33
          Rozne cuda sie dzieja...
        • Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.240.81.adsl.skynet.be 31.05.04, 07:51
          Ale to tym bardziej powod, zeby go usunac. Powiekszony trzeci migdal tam gdzie
          go nie powinno byc to podejrzenie chloniaka. Niewielkie, ale zawsze.
          A trzeci migdal tak czy owak lepiej wyciac.
          • Gość: g Re: trzeci migdał IP: *.chello.pl 31.05.04, 08:33
            Czy naprawdę nie ma innej metody niż chirurgiczne wycięcie trzeciego migdała?
            • Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.240.81.adsl.skynet.be 31.05.04, 08:34
              Gość portalu: g napisał(a):

> Czy naprawdę nie ma innej metody niż chirurgiczne wycięcie trzeciego migdała?

Rownie skutecznej, rownie prostej, rownie taniej i rownie dobrze zbadanej i
              opracowanej? Chyba nie.
              Skad ten opor przed chirurgia, nie wiem.
              • Gość: g Re: trzeci migdał IP: *.chello.pl 31.05.04, 08:45
                Zabieg chirurgiczny traktuję jako ostateczność. Operacja dla dziecka to
                przeżycie jednak bardzo traumatyczne.
                • Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.240.81.adsl.skynet.be 31.05.04, 08:51
                  > Operacja dla dziecka to przeżycie jednak bardzo traumatyczne.

Eeee tam, traumatyczne. Tak jakby nie mialo traumatycznych przezyc prawie
                  codziennie. Mysle, ze przesadzasz. Zgodzilbym sie, ze jest traumatyczny, jesli
                  wykonuje sie go bez znieczulenia, po prostu przytrzymujac dziecko na stole (a
                  tak kiedys robiono), ale pod narkoza? Jest to w koncu zabieg 5- minutowy.
                  Tydzien pozniej nawet nie bardzo bedzie pamietac o co chodzilo. Fakt, starsze
                  dzieci pamietaja lepiej.

A poza tym: jesli nawet, to co, ze traumatyczny? Stres jest normalna czescia
                  zycia i nie ma co za wszelka cene go unikac.
                  • Gość: g Re: trzeci migdał IP: *.chello.pl 31.05.04, 09:28
                    byliśmy już właściwie zdecydowani na zabieg ale po pantoflowej informacji o
                    jakimś cudownym plasterku postanowiliśmy czegoś bliższego się o tej metodzie
                    dowiedzieć. O niezbędności wykonania czegoś z tym trzecim jesteśmy przekonani i
                    to jak najszybciej.
                    • ladylazaruss Re: trzeci migdał 31.05.04, 11:47
                      witam:) mialam usuwany 3ci migdal jako 12latka. niepozostawilo to w mojej
                      psychice zadnych urazow, mimo ze zabieg byl przeprowadzany podczas znieczulenia
                      miejscowego (takie psikanie) i bylam przytrzymywana na fotelu przez lekarza i 2
                      pielegniarki. wczesniej dostalam zastrzyk z czyms tam na uspokojenie (nie
                      pomoglo bo troche lekarza skopalam) a wszystko trwalo 2,5 minuty, jak nie
                      krocej. wspominam zabieg nawet calkiem przyjemnie bo dostalam zaraz potem do
                      zjedzenia 2lody clippo ktorych do tej pory jesc nie moglam (chroniczne problemy
                      z gardlem) no i nie mialam juz nosowego glosu..

to bylo jakies 6-9 lat temu wiec wszystko pewnie sie pozmienialo.. technika
                      poszla na przod i barbazynskie metody juz nie sa stosowane ale z mojej
                      perspektywy jako 12nastoletniego dzieciaka, upragnione i wyczekane lody byly
                      wazniejsze od noza.. :)
                      • monija Re: trzeci migdał 31.05.04, 12:25
                        Czy możecie mi powiedziec jakie są objawy trzeciego migdała u dzieci?
                        Moja córeczka ma 6 lat.Częste bóle gardła bez powodu, lekko nie dosłyszy(nie ma
                        wad słuchu to wykluczone zostało)nawracające infekcje gardła i straszną chrypke
                        praktycznie cały rok. Czy to mogą być objawy trzeciego migdała?
                        • Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.240.81.adsl.skynet.be 31.05.04, 13:18
                          Jak najbardziej. Przy czym istotne jest przede wszystkim uposledzenie sluchu, bo
                          rzutuje na rozwoj dziecka.
          • Gość: Majka Doki, czy mam sie czegoś obawiać? IP: *.wroclaw.mm.pl 31.05.04, 10:40
            Trochę sie teraz wystraszyłam.
            Nikt mi nie mówił, ze to może być jakis chłoniak. Chociaż pan profesor
            kategorycznie stwierdził, ze usunąć jak najszybciej trzeba. I powiem
            ciiiichutko, ze ma mnie jakoś wkręcić na listę, bo zapisów na razie nie ma.
            Limity do listopada w klinice wykorzystane.
            • monija Re: Doki, czy mam sie czegoś obawiać? 31.05.04, 12:29
              Czy możecie mi powiedziec jakie są objawy trzeciego migdała u dzieci?
              Moja córeczka ma 6 lat.Częste bóle gardła bez powodu, lekko nie dosłyszy(nie ma
              wad słuchu to wykluczone zostało)nawracające infekcje gardła i straszną chrypke
              praktycznie cały rok. Czy to mogą być objawy trzeciego migdała?
            • Gość: Doki na razie nie IP: *.240.81.adsl.skynet.be 31.05.04, 13:20
              Tkanka limfatyczna (migdalki na przyklad) usuwana u doroslych powinna zawsze byc
              badana przez anatomopatologa w kierunku nowotworow. I tyle.
              Nie musisz panikowac, ale mysle, ze Twoj profesor wlasnie to mial na mysli.
    • Gość: Majka idę na zabieg we wtorek - 8 czerwca IP: *.wroclaw.mm.pl 05.06.04, 09:32
      Witam!
      Klamka zapadła. Idę do szpitala we wtorek. Zabieg najpewniej w środę. Dopiero
      na miejscu ostatecznie mnie zakwalifikują czy tylko trzeci czy wszystkie trzy.
      Mam cykora, bo taka już jestem panikara.
      Potrzymacie kciuki za Majeczkę...?
      • Gość: S. Re: idę na zabieg we wtorek - 8 czerwca IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.06.04, 10:18
        Witaj Majka!Juz kiedyś rozmawiałysmy o naszych migdałkach:)Nie przejmuj
        się,wszystko na pewno będzie w porządku,nie jest tak źle da się przeżyć :)
        pomyśl sobie,że dzięki temu nie będziesz tyle chorować.Trzymam kciuki i daj
        znać po wszystim pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka