Dodaj do ulubionych

borelioza wyniki badań

16.11.11, 14:00
w czerwcu ugryzł mnie kleszcz,miesiąc leczenia antybiotykami we wrześniu badania elisa
wyniki IgG -33.00, IgM 158,78 czy są ok?
odczuwam pieczenie i odrętwienie szyi,pieczenie stopy,bolała mnie łydka w nodze, która była ukąszona potem zerwałam mięsień w tej samej łydce- czy to zużycie materiału? czy może coś się dzieje po tym ugryzieniu.
Lekarz zalecił badania dopiero za rok. Czy mam zrobić jakieś badania dodatkowe?
może ktoś miał podobny przypadek
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: borelioza wyniki badań 16.11.11, 14:30
      forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html
      • goldarrow.pl Re: borelioza wyniki badań 16.11.11, 14:50
        tu mam znaleźć odpowiedź na moje pytanie????
        a może jakaś pomoc?
        • artur737 Re: borelioza wyniki badań 16.11.11, 15:55
          Pomoc jest tak, ze dostalas namiar na forum boreliza, jako zapuszczona borelioza.

Zreszta adekwatnie do sytuacji.

• fionka21 Re: borelioza wyniki badań 16.11.11, 16:00
      Przeczytaj FAQ tamtego forum. Dowiesz się o dwóch nurtach w medycynie, dotyczących chorób odkleszczowych.

Standardowe leczenie boreliozy najczęściej jest za słabe i za krótkie, więc infekcja przechodzi w stan przewlekły. Zakaźnicy nazywają to "zespołem poboreliozowym" o podłożu autoimmunologicznych. Leczą to środkami przeciwbólowymi, psychotropami etc, w zależności od objawów (które mogą być bardzo różne).

Standardowe leczenie nie obejmuje również innych patogenów, którymi zarażają kleszcze. Pieczenie skóry, w tym często stóp, jest objawem bartonellozy, którą kleszcz częściej zarażają, niż samą boreliozą. Antybiotyki przeciw borreli nie działają na bartonellę.

Nie wiem, jakoe są zakresy referencyjne testu Elisa, który zrobiłeś. W IgM (świeże zakażenie) Twój test jest z pewnością dodatni, a wydaje mi się, że jest dodatni też w IgG (stare zakażenie), co może sugerować powtórne zakażenie (reinfekcja). Czy przed rumieniem w czerwcu miałeś jakieś dziwne objawy?

Poczytaj też materiały na www.borelioza.org i napisz do punktu info o namiary na lekarzy, którzy znają się na odkleszczówkach.

Zaręczam Ci, że nie warto z tym paskudztwem chodzić...
      • goldarrow.pl Re: borelioza wyniki badań 16.11.11, 16:27
        kilka lat temu miałam obrzęk nóg i rąk oraz zaczerwienienie,wylądowałam w szpitalu nie wiedzieli co to jest, a że okres był świąteczny wysłali do domu. Miałam gorączkę i bóle stawów coś przypominające grype.
        Poszukam jakiegoś lekarza w Warszawie....a może ktoś mi poleci gdzie się udać?
        dzięki za odpowiedź
      • satellite78 Re: borelioza wyniki badań 25.11.11, 10:18
        powiem szczerze, ze osoby z powtórnym zarażeniem boreliozy są cięższym przypadkiem w przypadku leczenia, ponieważ borelia lubi sie mutować i czesto dochodzi do nawet zmian w kodzie naszego DNA.
    • mamalgosia Re: borelioza wyniki badań 25.11.11, 10:23
      Spokojnie. Odczekaj i powtórz badania za jakiś dłuższy czas.
      Drętwienie szyi może mieć mnóstwo przyczyn - np praca przy komputerze
    • dariusz2512 Re: borelioza wyniki badań 25.11.11, 15:00
      Tez uwazam, z warto sprawdzic borelie. Jesli szukasz namiaru w Warszawie, to moja znajoma zrobiła test EAV w samym centrum Warszawy w Millemium Plaza na III p. Miala problemy z diagnoza, tez podejrzewala borelioze, ale wyniki laboratoryjne jej tego nie potwierdzily, zupelnie jak w Twoim przypadku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka